Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:31:47

Ο Γάλλος Ολιβιέ Ντεκότ επικεφαλής του Μουσείου Μπενάκη

Ο Γάλλος Ολιβιέ Ντεκότ είναι ο νέος διευθυντής του Μπενάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου. «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να αναλάβω τη διεύθυνση ενός μουσείου τόσο προβεβλημένου όσο το Μουσείο Μπενάκη και οφείλω ευγνωμοσύνη στη Διοικητική Επιτροπή που επέλεξε έναν Γάλλο να αναλάβει τη διεύθυνση αυτού του εθνικού θησαυρού» είναι οι πρώτες δηλώσεις του νέου διευθυντή, που διαδέχεται τον Αγγελο Δεληβοριά. Με ομόφωνη απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου, ο Ολιβιέ Ντεκότ αναλαμβάνει διευθυντής την 1η Μαρτίου 2016.

Ποιος είναι ο νέος διευθυντής

Ο Ολιβιέ Ντεκότ είναι πτυχιούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και του Πανεπιστημίου Paris-Sorbonne, Υπότροφος του Ιδρύματος Knox στο Trinity College (Πανεπιστήμο Κέμπριτζ), υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Διετέλεσε σύμβουλος πολιτικών προσωπικοτήτων όπως ο Γάλλος Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας και του προέδρου της εταιρείας Vivendi Universal, καθώς και πολιτιστικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ιταλία, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Nuovi Mecenati (2005-2009), διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μιλάνου (2009-2011) και στη συνέχεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητα του Συμβούλου συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα (2011-2015).

Είναι Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών και του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων.

Την ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη υπογράφει η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής Αιμιλία Γερουλάνου
«Εκ μέρους της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, έχω τη χαρά να ανακοινώσω το διορισμό του κυρίου Olivier Descotes (Ολιβιέ Ντεκότ), υπευθύνου καλλιτεχνικής δημιουργίας του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας, στη θέση του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.

Η συνεργασία αυτή, που θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2016, είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο, και η οποία προσέλκυσε 82 υποψηφιότητες, Ελλήνων και ξένων. Έχοντας εξασφαλίσει την αφιλοκερδή συνεργασία της Egon Zehnder, της πιο αποδεκτής εταιρείας διεθνώς για την αναζήτηση εξειδικευμένων στελεχών, στόχος όλων μας ήταν η επιλογή του νέου Διευθυντή να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα και με αποδεκτά από όλους κριτήρια, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάβει τη διεύθυνση του Μουσείου σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, το πρόσωπο που θα διασφαλίσει τη μελλοντική πορεία και ανάπτυξή του.

Γνωρίζουμε όλοι τη μοναδική, προσωπική συνεισφορά του Άγγελου Δεληβορριά στη σημερινή μορφή και αξία του Μουσείου Μπενάκη. Τη συνεισφορά που για πολλά χρόνια στηρίξαμε όλοι, τόσο η Διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, με απόλυτη εμπιστοσύνη. Το Μουσείο Μπενάκη του οφείλει πάρα πολλά.
Η επιλογή του Olivier Descotes από την Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου ήταν ομόφωνη. Προήλθε αφενός από την επίγνωσή μας για τις ειδικές σημερινές ανάγκες του Ιδρύματος για ενδυνάμωση και εξωστρέφεια, και αφετέρου από την αποδεδειγμένη εμπειρία του ως επικεφαλής σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών.

Είναι πεποίθηση όλων ότι θα διαδεχτεί τον Άγγελο Δεληβορριά με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό. Και είναι πεποίθηση όλων ότι ανάληψη εκ μέρους του της διεύθυνσης του Μουσείου θα αποφέρει πολύτιμους καρπούς για το Ίδρυμα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline