Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:13:44

Δημήτρης Κουτσούμπας: Γιατί οι αγρότες εξεγέρθηκαν

«... Για τους αγρότες, το σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει μεγάλη αύξηση εισφορών, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί.

Αυτή η αγριότητα των μέτρων έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Βγάζει μαζικά γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα στα μπλόκα του αγώνα. Η Κυβέρνηση, σε «συγχορδία» Υπουργών, κατηγορεί τους αγρότες ως φοροφυγάδες. Λέτε ψέματα.

Καλλιεργείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό για να περάσετε με κάθε τρόπο την καταστροφική πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Τους συκοφαντείτε, τους βρίζετε, επειδή μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά αγωνίζονται, διεκδικούν την επιβίωσή τους και έχουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της πλειοψηφίας του λαού μας.

Ο κάθε μικρομεσαίος αγρότης κάθε χρόνο δηλώνει λεπτομερώς πόσα στρέμματα και με τι θα καλλιεργήσει. Με βάση αυτά πληρώνει τσουχτερή εισφορά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του, ανεξάρτητα από το αν την πουλήσει, ανεξάρτητα από το αν αυτή σαπίσει στο χωράφι, ανεξάρτητα από το αν την αγοράσει ο οποιοσδήποτε έμπορος «κοψοχρονιά», κάτω από το κόστος παραγωγής.

Είναι σταθερός στόχος της Κυβέρνησής σας η μέσω τεκμηρίων αναγκαστική αφαίμαξη των φτωχών αγροτών. Στην ίδια κατεύθυνση χρησιμοποιείτε και την υπαρκτή διαστρωμάτωση της αγροτιάς με το επιχείρημα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, όχι όπως ψεύτικα επικαλείστε για να ελαφρύνετε, αλλά για να εξοντώσετε τους φτωχομεσαίους αγρότες που αναγκάζονται οι περισσότεροι απ' αυτούς όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη για να ζήσουν, για να επιβιώσουν, να αναζητούν και άλλη, συμπληρωματική εργασία.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που ακούσαμε χθες ότι αν πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα θα βρεθούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ας θυμηθεί ότι πριν επτά μήνες στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος τα ίδια ακριβώς μέτρα τα χαρακτήριζε ο ίδιος ως ταφόπλακα της αγροτιάς. Ταφόπλακα για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υλοποιείτε ως συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους συνεταίρους σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αφήστε, λοιπόν, την καραμέλα ότι προστατεύετε τους αδύνατους. Μαζευτείτε και αφήστε τις προβοκάτσιες, τις συκοφαντίες ότι στο δρόμο είναι δήθεν οι πλούσιοι επαγγελματίες και οι μεγαλοαγρότες. Στο δρόμο είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα «μπλοκάκια», οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες, οι νέοι, ακόμα και οι εργαζόμενοι και οι απόστρατοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Όλων αυτών τα αιτήματα πρέπει να επικρατήσουν. Όλων αυτών τα συμφέροντα εμείς υπερασπιζόμαστε.

Κυρίες και κύριοι, κανένας δεν πρέπει να πιστέψει λέξη απ' όσα λέει η Κυβέρνηση. Αυτό το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο χρόνια πριν. Τα ίδια μέτρα περίπου παίρνονται σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν κατευθύνσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της ρύθμισης δήθεν του χρέους και της ανάπτυξης που δήθεν θα αναπληρώσουν τις σημερινές απώλειες.

Τα βάρβαρα μέτρα είναι το προαπαιτούμενο για την όποια ρύθμιση του χρέους. Ήρθαν για να μείνουν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης, που και αυτή είναι αβέβαιη βέβαια μέσα σ' αυτήν την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Και μάλιστα αυτά τα μέτρα θα έρχονται, θα μένουν και χωρίς καμία αναπλήρωση απωλειών, αν ο λαός δεν πάρει τις τύχες στα δικά του χέρια.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης ξεκίνησε πριν από δυο δεκαετίες σε συνθήκες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σε αυτούς του σχεδιασμούς της εξαθλίωσης, που μπορεί να βάλει φρένο στην ορμή των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνήσεών τους είναι μόνο μια μεγάλη λαϊκή, κοινωνική συμμαχία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε ένα μαζικό μέτωπο πάλης για να διασωθεί και να δυναμώσει ο θεσμός της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθολική, να ανήκει στην ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Έτσι μόνο θα μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς συντάξεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, περίθαλψη χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων...»

(Απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline