Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  15:38:58

Διαμάντω Μανωλάκου: ΚΚΕ και αγροτικό κίνημα

«....Είναι υποκρισία και κοροϊδία να λέει η Κυβέρνηση σε αυτούς, που βάζει στο στόχαστρο η πολιτική της, «ελάτε για συζήτηση» και ταυτόχρονα, να εξαπολύει ύβρεις, συκοφαντίες, ψέματα που δεν έχουν τέλος.

Μετά το «φοροφυγάδες, υποκινούμενοι», τις δήθεν νουθεσίες για τη μορφή πάλης που έχουν επιλέξει οι αγρότες, δηλαδή, τα μπλόκα -που δυστυχώς ενοχοποιούν σχεδόν όλα τα κόμματα, ευνοώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και υπονομεύοντας τον αγώνα τους- τώρα οι κυβερνώντες έχουν εξαπολύσει τα περί τανκς, έτσι ονομάζουν τα τρακτέρ. Και βέβαια, δεν έχουν τέλος οι συκοφαντίες τους.

Καλείτε σε διάλογο-κοροϊδία για το πώς θα εξοντώσετε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μείνουν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η αυταρχική πολιτική της Κυβέρνησης και η συκοφαντία είναι που γεννά αντιδράσεις, που τις εκμεταλλεύονται μερικοί.
Το αγροτικό κίνημα, όμως, θα περιφρουρήσει τους αγώνες και την οργάνωση της πάλης τους. Είναι μαθημένοι από τα ξεφουσκωμένα λάστιχα περασμένων ετών. Αλλά θα το περιφρουρήσει –και το περιφρουρεί- και από τους Xρυσαυγίτες, τους φασίστες. Γιατί η Χρυσή Αυγή επιτίθεται, μισεί τους αγωνιστές, τους συνδικαλιστές που παλεύουν για το δίκιο. Είναι σκυλιά της εργοδοσίας. Και σήμερα δικάζεται, είναι στο σκαμνί για επιθέσεις σε αγωνιστές συνδικαλιστές.

Ωστόσο, τα εργαλεία εξόντωσης των μικρομεσαίων αγροτών είναι στο τρίτο μνημόνιο -παρέα τα ψηφίσατε με αυτόν τον παλιό κομματικό κόσμο που είπατε, κύριε Υπουργέ- και αυτή η αγριότητα των μέτρων κάνει τους αγρότες να αντιδρούν και μετά αναρωτιέστε, κύριε Κατρούγκαλε. Αυτά τα μέτρα είναι που βγάζουν μαζικά γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους στους δρόμους.

Και αν σας άκουγαν τώρα που μιλήσατε, ξέρετε, θα ερχόντουσαν και άλλοι στην Αθήνα. Γι' αυτό να είστε βέβαιοι. Δεν μπορέσατε να εγκλωβίσετε τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση στον προσχηματικό διάλογο που πήγατε να στήσετε στην Επιτροπή Εμπορίου και να νομιμοποιήσετε τις αντιδραστικές αλλαγές σας. Λίγους πρόθυμους μπορεί να τους βρείτε μετά. Σας πονάει, όμως, αυτή αντίδραση.

Τι θέλατε, δηλαδή, να δεχτούν, την τεράστια αύξηση, τον τριπλασιασμό στις εισφορές του ΟΓΑ, όταν το 50% αυτή τη στιγμή είναι ανασφάλιστο και δεν λέτε τίποτα; Να δεχτούν να πηγαίνουν σαν το σκυλί στο αμπέλι; Δεν είναι εξόντωση η αύξηση του συντελεστή φορολογίας που μαζί με το ασφαλιστικό φθάνει το 72%; Γιατί δεν δέχεστε αφορολόγητο ατομικό εισόδημα τις 12.000, όπως σας προτείνουν; Γιατί, τι να κάνουν; Θα ταΐσουν την οικογένεια; Τι θα μείνει να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα;
Και όταν έχει χασούρα ο αγρότης, τι κάνετε; Τη μέθοδο με το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό εισόδημα. Είναι ντροπή να εξοντώνετε φτωχολογιά και να μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη! Είναι υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο, όταν αυξήσατε τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, όταν παραμένει ο ΕΝΦΙΑ στο σπίτι, στο χωράφι, στην αποθήκη και τα χαράτσια του ΕΛΓΑ, που είναι βεβαίως των προηγουμένων κυβερνήσεων, αυτών που σας έκαναν την επερώτηση, αλλά εσείς τα συνεχίζετε. Εδώ βάλατε τέλος και στις γεωτρήσεις και στους ψεκαστήρες. Και τέλος δεν έχει η αντιλαϊκή σας πολιτική.
Αυτή είναι η μεθόδευση επιτάχυνσης της συντριβής του μικρομεσαίου αγρότη, για να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και όλοι σας συμφωνείτε, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι.

Θα σας πω καθαρά. Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια και για την ΚΑΠ και για τα μνημόνια και για τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων και αντιπαλεύει την αιτία, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μονοπώλια, ο καπιταλισμός. Καθαρά λέμε ότι κανένα κόμμα, ούτε εσείς που κάνετε την επερώτηση, καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία καταστροφής πολλών μικρών και μεσαίων αγροτοπαραγωγών, όσο και εάν στα λόγια τους στηρίζετε. Γιατί; Γιατί στηρίζετε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική που χρεωκοπεί μαζικά φτωχά στρώματα.
Γι' αυτό, κύριοι συνάδελφοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θεωρούμε ότι δεν είναι θέμα αδυναμίας διαπραγμάτευσης της σημερινής Κυβέρνησης, ούτε καθυστέρηση της νέας ΚΑΠ, ούτε πρόκειται να συρρικνωθεί, να ισοπεδωθεί ο αγροτικός τομέας στη χώρα. Τα τρόφιμα αφήνουν κέρδος στους καπιταλιστές, γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος, όσο και εξαθλιωμένος και αν είναι, να στερηθεί την τροφή.
Η τροφή, λοιπόν, είναι το πρώτο και το κύριο για την επιβίωση. Γιατί, όμως, συρρικνώνουν και ισοπεδώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες; Γιατί θέλουν τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του εμπορίου στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό κάνετε και έγινε και όταν ήσασταν και εσείς κυβέρνηση. Μήπως το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και εσείς δεν το δίνατε και το διατηρούν και οι σημερινοί;

Αυτός είναι ο στόχος της ΚΑΠ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Επειδή μερικοί λένε ότι προωθεί η Κυβέρνηση κομμουνιστικά μέτρα, επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να πω έλεος! Καραμπινάτο καπιταλισμό προωθεί με το πιο άγριο εκμεταλλευτικό σύστημα. Στις χώρες που είχαν σοσιαλισμό οι αγρότες είχαν λύσει πολλά προβλήματα. Μετά τις ανατροπές βρέθηκαν στον αέρα. Είχαν δουλειά, μισθό, ωράριο, ξεκούραση και η παραγωγή σχεδιαζόταν και πήγαινε στις ανάγκες των λαών, δεν σάπιζε στα χωράφια. Οι αγρότες χαίρονταν, γιατί δεν υπήρχε πείνα και τα παιδιά τους είχαν δωρεάν παιδεία, υγεία, υποδομές σε αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Όμως, δεν υπήρχαν έμποροι, μεσάζοντες, βιομήχανοι, τραπεζίτες που ρουφούν το αίμα, αλλά επιστημονικές σχεδιασμός και τα μέσα παραγωγής και η γη ανήκαν στις ανάγκες όλης της κοινωνίας.

Γι' αυτό το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της μαχόμενης αγροτιάς. Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει και το δρόμο της λαϊκής συμμαχίας, της ρήξης και ανατροπής για την κοινωνία όπου ο μόχθος του αγροτοπαραγωγού δεν θα συνθλίβεται από τα μονοπώλια και το κράτος τους.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline