Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  20:36:10

Σπύρος Δανέλλης: Η μωρία και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Φοβάμαι πως η άρνηση συμφιλίωσης με την πραγματικότητα, που χαρακτηρίζει και το πολιτικό μας σύστημα και την κοινωνία, είναι πλέον τόσο ισχυρή που τείνει να προσομοιάσει με έναν ιδιότυπο πολιτικό αυτισμό.


Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Πρωθυπουργό, μόλις τέσσερις μέρες πριν, πως μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου δεν επρόκειτο να γίνει μονομερής ενέργεια, το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας είναι ήδη πραγματικότητα.
Η Τουρκία φαίνεται ότι δυναμιτίζει τη συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των ροών στο Αιγαίο, διευκολύνοντας ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες μίλησαν ήδη για ανθρωπιστική κρίση και τη διάθεσή τους, άμεσα, να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί αυτή η κρίση. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση που θα είναι πραγματική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι αυτή που αντιλαμβανόσαστε στα καθ' ημάς ως τέτοια, μερικούς μήνες πριν. Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στον εφιάλτη της μετατροπής της σε αποθήκη απελπισμένων ανθρώπων.

Στις πρωτόγνωρα δύσκολες αυτές στιγμές, οι αγρότες κλιμακώνουν τις ακραία βίαιες συμπεριφορές τους στα μπλόκα –και μιλάμε για τους αγρότες των μπλόκων, όχι συνολικά για τους αγρότες- ως καλοί μαθητές του αντιμνημονιακού χυλού, παραλύοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα. Εμφανίζονται ανίκανοι να αντιληφθούν ότι οι κραυγές αγωνίας, μόλις χθες, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων αφορούν στην καταστροφή σε πολύ μεγάλο βαθμό συναδέλφων τους, παραγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Κι επειδή «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι» και μέσα στα σημεία, συνολικά, των καιρών, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κ. Θάνου, κατέθεσε μήνυση εναντίον του Καθηγητή συνταγματικού δικαίου, κ. Σταύρου Τσακιράκη, για επικριτικό σχόλιό του, μήνες πριν, στο ιστολόγιό του, σχετικά με την επιστολή –θυμάστε- που έστειλε στους Προέδρους Ανωτάτων Δικαστηρίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πράξη ούτως ή άλλως πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγχέοντας την άσκηση κριτικής, που αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, εξάλλου, για κάθε δημόσιο πρόσωπο, με την εξύβριση και δυσφήμιση.

Η πράξη της αποτελεί επικίνδυνο θεσμικό ολίσθημα. Ζητά από συναδέλφους της να δικάσουν έναν νομικό και προτείνει ως μάρτυρα έναν δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κάντε ησυχία.
Κύριε Δανέλλη, έχετε τον λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Υπενθυμίζω ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αποφασίσατε να μπορεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου από μόνη της να ασκεί πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή.

Έχετε αντιληφθεί άραγε σε τι ολισθηρό δρόμο βάζουμε τη χώρα με τις επιλογές σας; Είναι επιλογές καθεστωτισμού και αυταρχισμού που πολύ απέχουν της λειτουργίας της δημοκρατίας αλλά και των αξιακών κωδίκων της Αριστεράς, κύριοι συνάδελφοι.
Θα πρέπει να παραδεχθούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποκαλύπτει άλλο ένα παράδοξο. Δεν υπάρχει πτέρυγα της Βουλής που να μην συμφωνεί πως απαιτείται άμεση και ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, μια μεταρρύθμιση που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση, που σήμερα αποτελεί πηγή προβλημάτων.

Συμφωνούμε όλοι ότι το ελληνικό δημόσιο χαρακτηρίζεται από υδροκεφαλισμό δημοσίων υπηρεσιών, πελατειακές σχέσεις, έλλειψη σχεδιασμού, ανορθολογισμό, φαινόμενα διαφθοράς και άκρατη κομματικοποίηση. Εν ολίγοις, όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για τον «μεγάλο ασθενή». Η ιστορία, όμως, αποδεικνύει ότι, ενώ συμφωνούμε στην ασθένεια, διαφωνούμε απόλυτα στη θεραπεία.

Παραδοσιακά όλες οι Κυβερνήσεις είτε αναβάλλουν τη θεραπεία είτε κάνουν εκπτώσεις στα όσα εξαγγέλλουν ή θεσμοθετούν. Φοβάμαι ότι και εσείς σήμερα δεν ξεφεύγετε από τον κανόνα, δίνοντας το μήνυμα στην κοινωνία ότι τελικά αυτό το δημόσιο έτσι όπως είναι, βολεύει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.
Πώς αλλιώς εξηγείται -ας πούμε ένα παράδειγμα- η νυχτερινή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, που κατ' ουσίαν ξηλώνει το «πουλόβερ» του συζητούμενου νομοσχεδίου, προτού καν αυτό ολοκληρωθεί; Η εξαίρεση του ΕΟΤ από την εφαρμογή του εθνικού μητρώου επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης επιτρέπει και πάλι στον Υπουργό να ορίζει το διοικητικό συμβούλιο χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία. Είναι αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης του ιδιωτικού τομέα, όπως διατείνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας;

Εδώ απλώς έχουμε μία καραμπινάτη ρουσφετολογική πελατειακή εξυπηρέτηση σε βάρος του ίδιου του νομοθετήματός σας. Και χθες το βράδυ είχα την ευκαιρία να πω ότι μόνοι σας αδικείτε αυτό το οποίο λέτε ότι θέλετε να κάνετε. Και χθες βράδυ συμφωνήσαμε –νομίζω- ότι η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα είναι η μητέρα των μεταρρυθμίσεων που θα μας βάλει σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Φοβάμαι ότι γράφετε με το ένα χέρι και σβήνετε με το άλλο, γιατί γρήγορα ανακαλύψατε και εσείς αυτό που ίσχυε διαχρονικά, ότι το χάος στη δημόσια διοίκησης είναι ο πιο σίγουρος τρόπος εδραίωσης μιας κυβέρνησης στην εξουσία.

Στο άρθρο 36, το οποίο προβλέπει την επιστροφή στελεχών στο δημόσιο και την παραμονή τους στην υπηρεσία για πέντε επιπλέον έτη μέχρι και τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των 67 ετών, υπάρχει μια σχετική οριακή βελτίωση. Παραμένει, όμως, το εξωφρενικό να αποφασίζει ο Υπουργός κάθε χρόνο σε ποιον θα δίνει παράταση παραμονής στην υπηρεσία μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Και μιλάμε περίπου για δεκαπέντε χιλιάδες άτομα, τα οποία θα εξαρτώνται από την εν λόγω υπουργική απόφαση. Πρόκειται, προφανώς, για μια ιδιότυπη επιστροφή στην εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος με αριστερά χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, είναι πολύ θετικό το ότι επιτέλους μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια προβαίνετε στην αποκατάσταση μιας αδικίας. Θυμάμαι ότι είχε απασχολήσει και εμένα απ' αυτά εδώ τα έδρανα είκοσι χρόνια πριν -ήμουν τότε Βουλευτής του Συνασπισμού- η αποκατάσταση της αδικίας για όλους εκείνους τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1997. Και δεκαοκτώ χρόνια –για να είμαι ακριβής- μετά έρχεται η στιγμή της δικαίωσης; Πρέπει να ολοκληρωθεί, βεβαίως, αυτή η πράξη δικαίωσης.

Θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών χθες, γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα με την έκδοση της νέας Ευρωπαϊκής βίζας για τους επισκέπτες κυρίως από τη Ρωσία και των άλλων χωρών των BRICS με τα νέα βιομετρικά χαρακτηριστικά, που απαιτεί βεβαίως και προσωπικό -που δεν υπάρχει- και υλικοτεχνική υποδομή.

Εδώ να επισημάνω, όμως -ευχόμενοι ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα έχουμε τις ανατροπές στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, που είναι και ο μόνος που λειτουργεί και φέρνει ακόμα εισόδημα- ότι μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε περίπου εκατόν δέκα εργάσιμες ημέρες, υπολογίζεται ότι πρέπει να εκδοθούν αυτές οι νέου, ειδικού τύπου βίζες για τουλάχιστον χίλια άτομα. Και αυτό σημαίνει ότι η ημερήσια παραγωγή περνά τις εννέα χιλιάδες βίζες. Άρα, θα πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι. Kαι να επισημάνω εδώ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αυτή την προετοιμασία, γιατί ξέραμε ότι υπάρχει αυτή η νέα πραγματικότητα, τα νέα δεδομένα για τους επιθυμούντες να μας επισκεφθούν από την αγορά της Ρωσίας.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι κίνδυνος να καταστούμε και εμείς ένα failed state, δυστυχώς, όσο και αν κανείς έλεγε λίγες μέρες πριν ότι είναι θέμα εφιάλτη και στη σφαίρα του φανταστικού, είναι πλέον ορατός. Πριν από τρεις-τέσσερις ημέρες ο Πρόεδρος του SPD και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο κ. Γκάμπριελ είπε: «Προς Θεού, μην οδηγούμε με τις επιλογές μας την Ελλάδα στην χορεία των ακυβέρνητων κρατών». Ας φροντίσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, σε ό,τι μας αφορά να μην δημιουργούμε τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σ' αυτόν τον εφιάλτη.( Ο Σπύρος Διανέλλης, με μακρά κοινοβουλευτική δράση είναι τώρα βουλευτής Ηρακλείου του « Ποταμιού»)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline