Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:28:03

Ανακάλυψαν, ίσως, τη σαρκοφάγο της θρυλικής Νεφερτίτης. Κρυμμένοι θάλαμοι στον τάφο του Τουταγχαμών!... Σε εγκατάλειψη δυστυχώς, η Αμφίπολη. Κύριο

Από τις αρχές του 2015 -περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του μνημείου- ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι βυθισμένος στην αφάνεια, έχει αφεθεί στην τύχη του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ επιπλέον και κινδυνεύει από τα καιρικά φαινόμενα. Μια ακόμη ερώτηση βουλευτή της ΝΔ στη Βουλή.

Μεγάλη, ιστορική αρχαιολογική ανακάλυψη, εάν τελικά επιβεβαιωθεί πλήρως. Είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο κρυμμένοι θάλαμοι πίσω από τους τοίχους του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών στο Λούξορ της Αιγύπτου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αρχαιοτήτων κάνοντας λόγο για προκαταρκτικά αποτελέσματα ανάλυσης που έγινε με σύγχρονα ραντάρ.

Αυτή η σχεδόν βεβαιότητα ενισχύει την άποψη του βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ίσως πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.
Ο αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι κλίνει μάλλον προς την εκδοχή ο τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης με ραντάρ που διεξήχθη από τον ιάπωνα ειδικό Χιροκάτσου Βατανάμπε αποκαλύπτουν ότι "είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο θάλαμοι κρυμμένοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. "Υπάρχουν κενοί χώροι" πίσω από δύο τοίχους "αλλά όχι εντελώς κενοί, περιέχουν οργανικά και μεταλλικά υλικά".
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πιο προωθημένες έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου μέσα στον τάφο που βρίσκεται στην κοιλάδα των Βασιλέων, στην όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ.

Σε αντίθεση με τις νεκροπόλεις άλλων φαραώ οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους λεηλατήθηκαν, αυτή του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρέθηκε ασύλητη, με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι.

Ο Ακενατών ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών. Η καλλονή Νεφερτίτη ήταν η κύρια σύζυγός του, αλλά δεν ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών. Αυτή άσκησε μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της.

ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Tην αδιαφορία και την απαξίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το μνημείο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη καταγγέλει σε ερώτηση που κατέθεσε την Πέμπτη στην Βουλή ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

Ο βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του ότι από τις αρχές του 2015 -περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του μνημείου- ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι βυθισμένος στην αφάνεια, έχει αφεθεί στην τύχη του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κινδυνεύει από τα καιρικά φαινόμενα.

«Η όλη διαχείριση, η προστασία και η ανάδειξη, του εξαιρετικά αυτού σημαντικού μνημείου από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Το μνημείο σήμερα δεν είναι επισκέψιμο ούτε καν από ειδικές ομάδες επιστημόνων και εκτός από μερικές συμπληρωματικές προστατευτικές επικαλύψεις, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει καθώς δεν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα χρήματα για να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται», τονίζει ο Κ. Γκιουλέκας.

Ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τον Υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, για το αν θα συνεχιστούν οι ανασκαφικές και οι γεωφυσικές έρευνες στο ταφικό συγκρότημα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη καθώς και εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου ώστε να γνωρίζουμε πότε πρόκειται να γίνει επισκέψιμο για το ευρύ κοινό το μνημείο και ο περιβάλλων χώρος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline