Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  12:39:53

Νικόλαος Δένδιας: Κόμματα, δάνεια και ΣΥΡΙΖΑ

Λυπάμαι που λέω ότι και σήμερα βρεθήκαμε ενώπιον μιας προσχηματικής συζήτησης από την πλευρά της Κυβέρνησης. Ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε οξύτατους τόνους.

Μίλησε περίπου σαράντα πέντε λεπτά αντί των είκοσι λεπτών τα οποία δικαιούνταν. Χρησιμοποίησε το μείζον τμήμα αυτού του χρόνου για να επιτεθεί προσωπικά κατά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδιώκοντας κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι πια φανερό σε όλους.

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να ετεροπροσδιορίσει την Αντιπολίτευση και τον Αρχηγό της, δηλαδή να δημιουργήσει απέναντι στην ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την κρίση ένα πρόπλασμα εχθρού, το οποίο μάλιστα να ταυτίσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ο ίδιος δαιμονοποιεί τώρα -παλαιότερα το επικαλείτο- κι έτσι να καταφέρει να ξεφύγει από τα καυδιανά δίκρανα, στα οποία τον έχουν οδηγήσει οι αποτυχημένες πολιτικές του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ' αρχήν εδώ υπήρξε μια κοινοβουλευτική απρέπεια. Προτάχθηκε από την Κυβέρνηση η δική της πρόταση έναντι της προτάσεως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls, κάτι το οποίο είναι ευθέως αντίθετο με το άρθρο 144. Ούτε καν υπάρχει σεβασμός της νομιμότητας.

Εν πάση περιπτώσει, ακόμα περιμένουμε να δηλώσει ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα συμφωνήσει στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία. Δεν είχε το θάρρος να το κάνει μπροστά στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Υπεκφεύγων, νομίζω ότι στο τέλος θα αρνηθεί.

Όσον αφορά την παρούσα συζήτηση, εμείς στη Νέα Δημοκρατία –το είπε ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης, το είπαν ξεκάθαρα οι εισηγητές μας, η κ. Κεραμέως, ο κ. Βορίδης, ο κ. Τζαβάρας, ο κ. Βλάσης- δεν έχουμε απολύτως τίποτα να φοβηθούμε. Ούτως ή άλλως, έχουμε ευθέως τακτοποιήσει τα του οίκου μας. Περίπου ενάμιση-δυο μήνες πριν ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς κανένας να τον προκαλέσει, συγκάλεσε μια ανοικτή εκδήλωση, παρουσίασε τα χρέη μας, παρουσίασε το οικονομικό μας πρόβλημα, παρουσίασε τι μπορούμε να κάνουμε για να το θεραπεύσουμε και σε ποιον χρονικό ορίζοντα. Δεν υπάρχει ηθικός ψόγος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το αντικείμενο της έρευνας, όπως το φέρνει εδώ η κυβερνητική πλειοψηφία, αφορά δύο διαφορετικούς τομείς. Ο πρώτος είναι η τυπική νομιμότητα. Τα κόμματα, όλα τα κόμματα, τυπικά τήρησαν τις διατάξεις του νόμου και των κανονισμών του κανονιστικού πλαισίου για να πάρουν αυτά τα δάνεια;
Για να διαπιστωθεί αυτό, δεν χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή. Θα μπορούσε απλώς η Κυβέρνηση να απευθύνει επιστολή, διά του Υπουργού Οικονομικών, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και να πάρει απάντηση. Άρα, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση δεν αναζητά την τυπική νομιμότητα.

Δεύτερο ζήτημα: Ηθικά, πέραν ποσού, πέραν κανόνων, πέραν νόμου, τα κόμματα ενήργησαν ορθά ή λάθος, πέραν του ισχύοντος ηθικού πλαισίου; Σε αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι να πω ότι η επιστολή την οποία κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι καταλυτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το ποσοστό του και ίσως υπερβαλλόντως κατά το τότε ποσοστό του, ακολούθησε ακριβώς την ίδια τακτική με τα άλλα κόμματα και μάλιστα ζήτησε κάτι πολύ χειρότερο.
Εάν κοιτάξετε –σας τα διάβασε ο κ. Μητσοτάκης, θα σας το επαναλάβω, η επανάληψη είναι μήτηρ κατανοήσεως- δεν ζητήσατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς να σας καταβληθεί δάνειο. Ζητήσατε και την κάμψη του θεσμικού πλαισίου. Το λέει σαφώς ο κ. Τσίπρας, ότι η θεώρηση δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια. Ζήτησε, δηλαδή, ο κύριος Πρωθυπουργός της χώρας, ως ηγέτης ενός κόμματος του 4%, να πάρει περισσότερα λεφτά από αυτά που τα χρηματοοικονομικά κριτήρια -διάβαζε το κανονιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος- του επέτρεπαν. Αυτό τότε ήταν ηθικό. Τώρα που το πολιτικό του συμφέρον έχει αλλάξει, αυτό παίρνει άλλο πρόσημο. Και θα μου πείτε, μια φορά συνέβη.

Να σας πω και κάτι; Έχω και άλλο έγγραφο του 2006, υπογεγραμμένο από τον κ. Αλαβάνο, με το οποίο επίσης ζητάτε χρήματα έναντι της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτός ήταν ο τρόπος που χρηματοδοτείτο ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που έγινε Κυβέρνηση.
Έρχεστε τώρα, δεκαοκτώ μήνες μετά, για να ξεφύγετε από τη δυσχερή πολιτική συγκυρία και ανακαλύπτετε ότι δεν είναι ηθικό και πρέπει να γίνει αντικείμενο εξεταστικής. Να πάμε σε εξεταστική,. αλλά αφήνετε, σας παρακαλώ, όλα αυτά τα οποία μας λέτε; Τα αφήνετε;

Ξέρετε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Κοιτάξτε τις μετρήσεις σας. Αφήστε την πρόθεση ψήφου. Κοιτάξτε τις ποιοτικές μετρήσεις σας. Και αν δεν πιστεύετε τις εταιρείες που τις δημοσιεύουν, κάντε δική σας. Έχετε χρήματα απ' ό,τι φαίνεται. Κάντε δυο, τρεις δικές σας. Θα διαπιστώσετε τον ενθουσιασμό της ελληνικής κοινωνίας απέναντί σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ έγινε μια ευρύτερη διατύπωση του κυρίου Πρωθυπουργού και πολλών Υπουργών οι οποίοι εμφανίστηκαν εδώ ως οι αρχάγγελοι κατά της διαπλοκής, ως οι φορείς της ρομφαίας του δικαίου απέναντι των αδίκων. Σε ποιον τα λέτε αυτά;

Να πάμε λίγο στην ιστορία; Εγώ είμαι εδώ από το 2004. Το 2005, όταν επί κυβέρνησης Καραμανλή μαχόμασταν για να περάσουμε τον βασικό μέτοχο, εσάς του ΣΥΡΙΖΑ –όσοι ήσασταν τότε- πού σας είχαμε, μαζί ή απέναντι; Θυμάστε τι είχατε ψηφίσει τότε επί της αρχής; Θυμάστε τότε τι είχατε ψηφίσει στα άρθρα 4 και 8 του ν.3310/2005, που προσπαθούσαμε να πιάσουμε τη διαπλοκή και τους τότε νταβατζήδες όπως τους όριζε ο Καραμανλής; Απέναντί μας σας είχαμε. Εναντίον ψηφίσατε. Πότε θυμηθήκατε τον αγώνα κατά της διαπλοκής;

Και αν μου επιτρέπετε, να σας πω –γιατί ουδείς είναι αφελής σε αυτήν την Αίθουσα- ότι όλο αυτό που ο καθένας στη συνείδησή του και το βράδυ στο σπίτι του με κλειστή την πόρτα ονομάζει διαπλοκή και διαφθορά, είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ή ένα κομμάτι έχει συμπαραταχθεί μαζί σας; Για να ξέρουμε! Είναι πολύ βαρύ το ξίφος της δικαιοσύνης και φοβάμαι ότι δεν έχετε τις πλάτες για να το κρατήσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε ειλικρινείς, για να τελειώνουμε και με τον βασικό μύθο. Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα νέο κόμμα; Είστε κάτι το καινούργιο; Είστε κάτι το οποίο γέννησε μέσα στην κρίση η ελληνική κοινωνία, για να μπορέσει να την βγάλει από αυτό, νέες υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι που σας το λέω, αλλά με πολλές εξαιρέσεις –και θέλω να το πω αυτό- πάρα πολλοί από εσάς προέρχεστε από δύο ρίζες: Η μία είναι το οπορτουνιστικο κομμάτι που έφυγε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και το άλλο είναι τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα δύο μαζί μπορούν να φτιάξουν κάτι λαμπερό και καινούργιο; Σοβαρά το λέτε; Και σαν να μην σας έφτανε αυτό, ενωθήκατε και με το υπερδεξιό λαϊκίστικο δικό μας κομμάτι. Και έτσι σε ένα καλάθι όλες οι δυνάμεις του σκότους μαζ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Όχι και υπερεδεξιά! Λίγο μέτρο!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είπα «υπερδεξιά», γιατί δεν μου αρέσει η έκφραση «ακροδεξιός». Αυτό το επιφυλάσσω για πολύ συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Ξέρετε, έρχεται ο κύριος Πρωθυπουργός εδώ και λέει στον κ. Μητσοτάκη να φωνάξουμε ορκωτούς να ελέγξουν τα παραστατικά των κομμάτων. Ναι! Έρχεται ο κ. Καμμένος και τι λέει; Να ελεγχθούν τα παραστατικά των δαπανών των κομμάτων.

Όσον αφορά τον κύριο Πρωθυπουργό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρει ότι τα παραστατικά των κομμάτων ελέγχονται από ορκωτούς; Ότι τα κόμματα ελέγχονται από ορκωτούς δεν το ξέρει; Ενάμιση χρόνο Πρωθυπουργός, δεν το έχει πληροφορηθεί;

Όσον αφορά την πρόταση του Αρχηγού του ελάσσονος κόμματος, η πρότασή του δεν περιλαμβάνεται στην εξεταστική που έχετε υπογράψει. Θέλετε να διαβάσει τι ζητάτε; Δεν έχετε καν τη στοιχειώδη επιμέλεια. Πριν έρθετε να μας απευθύνετε τον λόγο, να διαβάσετε αυτά που μας λέτε.

Καταλήγοντας ο κύριος Πρωθυπουργός, για να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, του είπε και το εξής ωραίο. Αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια μπορώ να πω, κύριε Παππά, στην ιστορία της οικογένειάς του και του είπε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χρειάστηκε εικοσιπέντε χρόνια για να γίνει Πρωθυπουργός. Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την τακτική θα χρειαστεί περισσότερα.

Εγώ έχω να σας πω το εξής. Για ένα μεγάλο κομμάτι απ' αυτά τα εικοσιπέντε χρόνια που λέτε θα ήταν πολύ καλύτερα η Ελλάδα, αν είχε μπορέσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να γίνει πιο πριν Πρωθυπουργός, πριν απ' αυτά τα εικοσιπέντε χρόνια. Κι αυτό το ξέρουμε καλά πια. Κι όλη η ελληνική κοινωνία. Και να σας πω και κάτι άλλο; Επειδή η κοινωνία δεν κάνει στην ίδια γενιά τα ίδια λάθη, αυτό το οποίο θα συμβεί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει Πρωθυπουργός, πριν περάσουν ούτε εικοσιπέντε μήνες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 02:26

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline