Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:27:35

Ψηφιακό ταξίδι στην Ιστορία των Δελφών

«Εχει απομείνει στο άδυτο του Απόλλωνα ένα μυστήριο που μας υπερβαίνει» έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης για τους Δελφούς. Κι ο Γιάννης Ρίτσος: «Ερείπια. Ερείπια. /Πόλεμος πάνω στον πόλεμο./ Φωτιά, σεισμός, λεηλασία. Κ' ύστερα η γαλήνη/των ερειπίων, καθησυχαστική, παρηγορητική, ατελεύτητη».


Αυτό το μυστήριο που μας υπερβαίνει, πάνω στη γαλήνη των ερειπίων, βοηθά να ανιχνευθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας μέσα από σύγχρονα εργαλεία. Πρόκειται για την ιστοσελίδα των Δελφών, που απευθύνεται στο κοινό και παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία του μαγικού αυτού τόπου.

Η έφορος αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη σημειώνει πως το «αψευδέστατο» και «λαμπρότατο» δελφικό μαντείο, με την καίρια συμβολή του στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του αρχαίου ελληνικού κόσμου για περισσότερο από χίλια έτη, είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωσή του στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως έναν από τους τόπους όπου θεμελιώθηκαν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη τα οποία διακρίνουν το ευρωπαϊκό πνεύμα.
«Πριν από περίπου έναν χρόνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης ενός ψηφιακού προγράμματος για τους Δελφούς, το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας» λέει στο «Εθνος» η κ. Ψάλτη.

«Εδώ και λίγους μήνες το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί με τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης, καθώς και με την εγκατάσταση δύο διαδραστικών οθονών στο αρχαιολογικό μουσείο μέσω των οποίων ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγείται ψηφιακά στο Ιερό του Απόλλωνα, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας και το αρχαίο Γυμνάσιο, όπως αυτά θα ήταν κατά την αρχαιότητα».

Οι «Ψηφιακοί Δελφοί» είναι ένας συνδυασμός εφαρμογών μέσω του οποίου αναδεικνύεται το πολιτιστικό απόθεμα του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου
Οι «Ψηφιακοί Δελφοί», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, είναι ένας συνδυασμός ψηφιακών εφαρμογών μέσω του οποίου αναδεικνύεται το πολιτιστικό απόθεμα του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου των Δελφών αλλά και παρέχεται πληροφόρηση για τους αρχαιολογικούς χώρους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: α) δικτυακή πύλη για τους Δελφούς με διαδραστικό χρονολόγιο και πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη του δελφικού τοπίου και της πόλης των Δελφών, τη λατρεία του Απόλλωνα, το μαντείο και τον ρόλο του, τη Δελφική Αμφικτυονία, τα Πύθια, καθώς και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, β) διαδικτυακές εκπαιδευτικές εφαρμογές-παιχνίδια για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, γ) την εφαρμογή «Οι δικοί μου Δελφοί» με σύντομα βίντεο και συνεντεύξεις από κατοίκους και επισκέπτες για τη σημερινή σημασία του χώρου, καθώς και δ) διαδραστικό χάρτη των Δελφών.
«Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος οφείλεται στην ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των μόνιμων αρχαιολόγων της ΕΦΑ Φωκίδος, Νικόλαου Πετρόχειλου και Ανθούλας Τσαρούχα, και της ορισμένου χρόνου Αμαλίας Κατερέλου» τονίζει η έφορος.

Οι εφαρμογές θα αναβαθμίζονται συνεχώς με την προσθήκη νέου υλικού και την ανανέωση του υφισταμένου. Στόχος «να διατηρείται διαρκές το ενδιαφέρον για μια ψηφιακή περιήγηση στους Δελφούς αλλά και να συγκεντρώνεται υλικό στο οποίο θα είναι σε θέση να ανατρέχει όποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει τους Δελφούς και τη Φωκίδα γενικότερα από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας». Η ηλεκτρονική διεύθυνση του διαδικτυακού τόπου είναι http://www.e-delphi.gr

Οι Δελφοί ήταν ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. φημισμένοι για το μουσείο τους. Η χρησμοδοσία έπαιξε ρόλο στην ίδρυση των ελληνικών αποικιών σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και κατά συνέπεια στην εξάπλωση των κατακτήσεων του ελληνικού πολιτισμού στη Δύση, με σημαντικότερη τη διάδοση του ελληνικού αλφαβήτου.

Παρά το γεγονός ότι ήδη τον 15ο μ.Χ. αι. τη θέση του ιερού κατέλαβε ένα άσημο χωριό, το Καστρί, και τα αρχαία ερείπια καλύφθηκαν ολοσχερώς, οι Δελφοί διατηρήθηκαν στη μνήμη των φιλελλήνων, κάτι που βοήθησε στην ανασκαφή τους.
Μέσα από δύο διαδραστικές οθόνες στο αρχαιολογικό μουσείο, ο επισκέπτης περιηγείται στο Ιερό του Απόλλωνα, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας και το αρχαίο Γυμνάσιο, όπως αυτά ήταν κατά την αρχαιότητα

Αγγελική Κώττη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline