Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:39:40

Φεστιβάλ Αθηνών: Το πρόγραμμα των παραστάσεων

«Απασχόλησε πολύ το θέμα του Ελληνικού Φεστιβάλ, μου μιλάνε συνέχεια στο δρόμο και δεν είμαι και καμία φίρμα». Έτσι έκλεισε την παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος του Φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. 

Ο άθλος επετεύχθη. Μέσα σε λίγες εβδομάδες στήθηκε ένα ολόκληρο φεστιβάλ με σπουδαίες υπογραφές, μετακλίσεις, χορό, κινηματογράφο, που αν μη τι άλλο, δίνει δουλειά σε πολλούς Έλληνες ηθοποιούς και φιλοδοξεί να δώσει χαμόγελο στους θεατές.

«Αποδέχτηκα αυτή την πρόταση γιατί με αφορούν ως καλλιτέχνη τα κοινά και γιατί μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε, το φεστιβάλ είναι ένα μέσο έκφρασης» σημείωσε από τη νέα του θέση ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, όχι μόνο με φιλοξενίες, αλλά που θα παράγει πολιτισμό, έργα και συνεργασίες. 

Λύκειον Επιδαύρου

Ευχάριστη έκπληξη, η ίδρυση ενός εκπαιδευτικού θεσμού στην Επίδαυρο. Ένα διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, το Λύκειον της Επιδαύρου. Σε συνεργασία με τον Σταύρο Μπένο και το Διάζωμα, αλλά και τον δήμο Επιδαύρου, θα στηθεί μια κατασκήνωση για τους σπουδαστές, ώστε να εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον. Η σχολή αυτή του αρχαίου δράματος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Ναυπλίου, αλλά και την περιφέρεια Πελοποννήσου. 

7 παραστάσεις στην Επίδαυρο 

  • Πρεμιέρα 1η Ιουλίου μεΠλούτοτου Αριστοφάνη και μια σπουδαία σύμπραξη επί σκηνής. Ο Γιώργος Κιμούλης παίζει και σκηνοθετεί, παρέα με τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη. 1&2/7
  • Εθνικό θέατροΟρέστειακαι Γιάννης Χουβαρδάς 8&9/7. Πολυπληθής θίασος Καραμπέτη, Μαρκουλακης, Ψαρράς, Κουρής, Γουλιώτη.
  • 15&16/7 Συμπαραγωγή Εθνικού, Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ηΑντιγόνητου Σοφοκλή. Σκηνοθετει ο Σταθης Λιβαθινός. Αρβανίτη, Λιγνάδης, Μουστάκης, Μπουσδούκος, Φυρογένη. 
  • Το ΚΘΒΕ με τον Λιθουανό Τσεζάρις Γκραουζίνης παρουσιάζειΕπτά Επί Θήβας, με τους Γιάννη Στάνκογλου και Χρίστο Στυλιανού σε διπλή διανομή 22&23/7.
  • Ένας διαφορετικόςΟιδίποδας, συμπαραγωγή του Εθνικού με φημισμένο θέατρο Βαχτανγκοφ της Μόσχας 29&30/7.
  • ΜεΛυσιστράτηξεκινά ο Αύγουστος 5&6 από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Στον κεντρικό ρόλο η Λένα Κιτσοπούλου και μαζί της Χειλάκης, Πάνου, Παπαληγούρα, Μαξίμου, Παππά, Δροσάκη, Βογιατζής.
  • Αυλαία 19&20/8 μεΟρνιθεςαπο το Νίκο Καραθάνο που παίζει και σκηνοθετει και μαζί του Αρης Σερβετάλης, Παπαδημητρίου Αϊδινη, Λούλης, αλλά και η Νατάσα Μποφίλιου. Απο τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

Μικρό θέατρο Επιδαύρου

Αυλαία 1&2/7 με Στέφανο Κορκολή σε έργα Μίκη Θεοδωράκη. Στο πρόγραμμα το τμήμα θεατρικών σπουδών Πελοποννήσου, 8&9/7 η Τάνια Τσανακλιδου, 15&16 Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα, αλλά και δυο θεατρικά από τον Άγγελο Πανταζάρα 22&23/7 και τον Μανώλη Μαυροματάκη 29&30/7.

Μουσικές παραστάσεις ως επί το πλείστον στο Ηρώδειο

...αλλά και ένας Αριστοφάνης, συγκεκριμένα Αριστοφανειάδα απο το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και τον Κώστα Γάκη, με Αντώνη Καφετζόπουλο, Γεράσιμο Γεννατά, Γιώργο Πυρπασόπουλο. 
Έχουμε και λέμε, Αϊντα και Κάρμεν από Λυρική, Carmina burana απο την Καμεράτα, τα Μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, συναυλία του Νότη Μαυρουδη, Μουσικές δωματίου με Νελλη Σεμιτέκολο και Κωνσταντίνο Σφέτσα, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συναυλία του Νίκου Κυπουργού.

Το Μέγαρο θα φιλοξενήσει και πάλι παραστάσεις όπως το φιλόδοξο west side story από την Καμεράτα. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Εθνικό, μουσικές θα πλημμυρίσουν τον κήπο της Πειραιώς, αλλά και κινηματογράφος ενώ θα πέσουν και τα «σύνορα» μεταξύ Πειραιώς 260 και Σχολής Καλών Τεχνών που είναι μεσοτοιχία. 

Πειραιώς 260

Το απόλυτο meeting point του Φεστιβάλ, βιομηχανική ατμόσφαιρα, χαλαρός καφές και ποτό, θέση για πάρκινγκ και πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Έρχεται οΡομέο Καστελλούτσι για να παρουσιάσει Σαίξπηρ, όπως και ο ΛιθουανόςΟσκάρας Κορσουνόβας. Στην Πειραιώς και οΡοντρίγκο Γκαρσία, η Αργεντίνα περφόρμερ Λόλα Αρίας, το scrow theater του Βασίλη Μαυρογεωργίου, αλλά και μια παράσταση του Γιάννη Κακλέα αφιερωμένη στη Σάρα Κέϊν. 

Περιορισμένοι πόροι άρτιο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα

Το φετινό μπάτζετ περιορίστηκε κατά τουλάχιστον 25%. Από τα 4 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός για τη φετινή χρονιά, ζητήθηκε από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο να μειωθεί αρκετά, ώστε να δοθούν και χρήματα ύψους 1 εκατ. σε χρέη από την περσινή χρονιά. Ετσι και έγινε, ωστόσο σκοπός μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι η ικανοποίηση του συνόλου των χρεωστούμενων. 

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι του Φεστιβάλ για τρία χρόνια με ένα μεγάλο όραμα και πολύ κέφι. Μετά τις γκρίνιες της πρώτης συνέντευξης τύπου για τη σεζόν (εποχής Φαμπρ) έρχονται τα χαμόγελα, αλλά και ένα πάρτι 14 Ιουνίου στο 260 της Πειραιώς «για το καλό».
Στον αντίποδα του Φαμπρ, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έχει να διαχειριστεί πέρα από το πρόγραμμα και τους πολλούς του φίλους, μιας και όλοι τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο, που δεν θα τους χαλάσει χατήρι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline