Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:12:19

Το θέατρο Επιδαύρου υποδέχεται τρεις παραστάσεις του Εθνικού Κύριο

Φέτος το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Κρατικό Θεατρο Βορείου Ελλάδος και το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας και ανεβάζουν στo Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου τις εξής παραστάσεις:  

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή (15 και 16 Ιουλίου)

«Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή (29 και 30 Ιουλίου)

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (5 και 6 Αυγούστου)


Μάλιστα μέσω ειδικών πακέτων προσφορών, διατίθενται 1000 εισιτήρια ανά ημέρα στην τιμή των 16€ για το άνω διάζωμα και 500 εισιτήρια ανά ημέρα των 26€ στο κάτω διάζωμα, για τη μεταφορά των θεατών με πούλαμν προς και από το Θέατρο Επιδαύρου, στο οποίο θα υπάρχουν θεατρολόγοι που θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν τα έργα στο κοινό.
Η τιμή των εισιτηρίων για τις παραστάσεις ξεκινούν απο 8 ευρώ και η διάθεση τους θα πραγματοποιείται έως και 30 Ιουλίου, στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλλερ, από Τρίτη έως Σάββατο 9:00 – 16:30.

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Η Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού αποτελεί μία παράσταση με μεγάλες φιλοδοξίες. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο υιών του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για το θρόνο Θήβας έχει τελειώσει και τα δύο αδέφια κείτονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων ως νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει διατάξει να μην ενταφιαστεί  ο Πολυνείκης, ενώ η αδερφή του Αντιγόνη καταδικάζεται σε θάνατο απο τον Κρέοντα λόγω της απόφασής της να ακολουθήσει τα δέοντα για την ταφή του. Παρά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, ο Κρέων παραμένει αμετακίνητος στην απόφασή του. Παράλληλα, η Αντιγόνη έχει ήδη απαγχονιστεί στη φυλακή της, ο γιός του έχει αυτοκτονήσει και η γυναίκα του Ευριδίκη, ακολουθεί το γιό της στο θάνατο.

Ο θίασος επί σκηνής περιλαμβάνει τους:  Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής (Θ.Ο.Κ), Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (Κ.Θ.Β.Ε), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (Θ.Ο.Κ.), Αντωνία Χαραλάμπους (Θ.Ο.Κ.), Γιάννης Χαρίσης (Κ.Θ.Β.Ε).
Μουσικοί επί σκηνής:  Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ Κώστας Τζέκος, Κόρνο: Γιάννης Γούναρης / Μάνος Βεντούρας, Τρομπόνι: Γιάννης Καΐκης / Σπύρος Βέργης.

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Μια συμπαραγωγή με ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου υπό τις οδηγίες του διακεκριμένου σκηνοθέτη, Λιθουανού. Το δημοφιλές θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζει τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Τούμινας, γνωστό στο ελληνικό κοινό από τις δουλειές του «Μασκαράτα» και «Θείος Βάνιας».

Μία δίγλωσση παράσταση που θα έχει Ρώσους ηθοποιούς με τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο και Έλληνες στο χορό. Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον βασιλιά γι’ αυτό καταφεύγει στο μαντείο των Δελφών, στο οποίο ο Απόλλωνας προβλέπει ότι η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά τη διερεύνηση, που όσο πιο πολύ εμβαθύνει τόσο πιο κοντά έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του. Ένας παλιός χρησμός επαληθεύτηκε. Όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει το πεπρωμένο του, κάθε πράξη του τον οδήγησε προς αυτό. Έτσι, ο μόνος δρόμος που του απομένει είναι αυτός της εξορίας.

Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο και έχει στο επίκεντρο της προβληματικής του το άτομο εν σχέσει με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Λυσιστράτη του Αριστοφάνη
Η Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού είναι μια πολλά υποσχόμενη παράσταση για το φετινό καλοκαίρι. Χρονικά το έργο τοποθετείται κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο οποίος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους και τη Λυσιστράτη να πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα “συζυγικά τους καθήκοντα”, με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά σθεναρά. Μετά από διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι!

Ο Αριστοφάνης με το αντιπολεμικό του έργο, απευθύνει μια ύστατη έκκληση για ειρήνη και παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.

Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Βογιατζής, Χάρης Τσιτσάκης, Θέμης Πάνου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Λένα Παπαληγούρα, Ηλέκτρα Νικολούζου, Λένα Δροσάκη, Αγλαΐα Παππά, Αθηνά Μαξίμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Gemma Carbone, Άννα Κλάδη, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Ειρήνη Μακρή, Λενιώ Λιάτσου, Λένα Κιτσοπούλου.

Πηγή: iefimerida.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline