Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  06:43:58

Ολγα Κεφαλογιάννη: Η Κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2015, αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές, η χώρα βρίσκεται σε μια νέα παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Η δραματική κατάληξη της πρώτης φάσης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε καμμία περίπτωση δεν συνέτισε τους εμπνευστές της.

Παρά το τεράστιο κόστος, την ανυπολόγιστη ζημιά στην ελληνική κοινωνία, τα λάθη συνεχίστηκαν. Η πρώτη αξιολόγηση αποδείχθηκε μια οδυνηρή περιπέτεια, που οδήγησε σε ένα ιδιότυπο κλείσιμο, με μέτρα δυσβάσταχτα και την Ελλάδα σε ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας.

Η προσπάθεια για την κατασκευή ενός αριστερού success story εγκαταλείφθηκε γρήγορα ακόμα και από τους εμπνευστές της, γιατί αλήθεια ποιο success story θα μπορούσε να σταθεί σε μια χώρα όπου εξελίσσεται η μεγαλύτερη φορολογική επιδρομή, όπου ξεριζώνεται η ελληνική επιχειρηματικότητα, όπου εξαϋλώνεται η μεσαία τάξη, όπου κλείνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Κανένα, είναι η απάντηση.

Για αυτό και πολύ γρήγορα, με όρους πολιτικού τυχοδιωκτισμού, εφευρέθηκε το επόμενο βήμα, μια ασύντακτη, αδόμητη και άκρως επικίνδυνη με τον τρόπο που γίνεται συζήτηση για μεγάλα και κρίσιμα θέματα, όπως είναι και ο εκλογικός νόμος.
Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση επιλέγει έναν ακόμα αντιπερισπασμό, αδιαφορώντας, ως συνήθως, για τις επιπτώσεις. Παίζει με τη φωτιά και αυτήν τη φορά, την πρώτη με την οικονομία, τώρα με τους θεσμούς, ακόμα και με το πολίτευμα. Ο στόχος είναι ένας: Η διατήρηση της εξουσίας, με κάθε κόστος. Η Κυβέρνηση ανοίγει σαν πρώτη δόση αυτού του σχεδίου τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Και εδώ θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ο στόχος της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος. Δεν είναι η δικαιότερη κατανομή. Δεν είναι η απλή και άδολη αναλογική. Είναι η δόλια προσπάθεια ελέγχου της εξουσίας. Στόχος της Κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να προσαρμόσει τον εκλογικό νόμο στις στενές κομματικές της επιδιώξεις, να προκαλέσει αναχώματα στην επιστροφή άλλων πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία, να δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας σε ένα παιχνίδι κυνικών υπολογισμών, κομματικά οφέλη, προσωπικές επιδιώξεις, καμμία σκέψη για το αύριο της χώρας, καμμία σκέψη για την εθνική συνεννόηση σε τόσο κρίσιμα και τόσο σοβαρά ζητήματα. Ο πολιτικός κυνισμός στο όλο του το μεγαλείο!
Με αυτήν της την επιλογή η Κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες για μια βαθιά, παρατεταμένη κρίση κι έτσι προσθέτει μια νέα διάσταση στην οικονομική κρίση: τη θεσμική αβεβαιότητα.

Φέρνει προς ψήφιση ένα καιροσκοπισμό κατασκεύασμα, που δεν απαντάει σε καμμία από πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για αλλαγές στο εκλογικό μας σύστημα, στον ολικό επανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών, στον τρόπο εκλογής των Βουλευτών, στον βαθμό αναλογικότητας του συστήματος. Αντ' αυτού, περνάτε αποσπασματικές διατάξεις, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε δύο βασικά σημεία του σχεδίου νόμου.

Πρώτον, για την ψήφο στα δεκαεπτά η Κυβέρνηση επικαλείται ένα ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2011 που περιέχει παρότρυνση για να γίνει μια τέτοια νομοθετική παρέμβαση. Πώς όμως θα γίνει, εάν δεν συναρτήσουμε το όριο ηλικίας και με άλλα αντικειμενικά δεδομένα, εάν δεν συνδεθεί με τα γενικότερα όρια ενηλικότητας; Για αυτό και προτείναμε τη δικαιοπρακτική ικανότητα του Αστικού Κώδικα. Προτείναμε και άλλα όρια, έτσι ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε κάτι το οποίο να είναι αντικειμενικό και ενοποιημένο, δηλαδή να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχήμα ενηλικότητας.

Δεύτερον, για την κατάργηση του μπόνους. Εδώ, ουσιαστικά, περιγράφεται ο σκοπός του νομοσχεδίου, που είναι και προφανής και δόλιος. Νομοθετείτε ξεχνώντας ότι η χώρα διέρχεται αντικειμενικά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της. Και βέβαια προκύπτει μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων. Θεωρείτε ότι η χώρα με αυτά που προτείνετε θα μπορέσει να κυβερνηθεί, θα μπορέσει να λάβει και να εφαρμόσει πολιτικές με τέσσερα ή πέντε κόμματα; Θα είναι σε θέση αυτά τα κόμματα να βρουν κοινό τρόπο και να συγκλίνουν στον προγραμματικό τους λόγο, να προχωρήσουν στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος; Τι μήνυμα σταθερότητας πιστεύετε ότι στέλνουμε και εντός και εκτός;

Ένα είναι σίγουρο. Με αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε παραλυτική ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια, σε αδυναμία συγκρότησης σταθερών και βιώσιμων κυβερνήσεων που να μπορούν να υλοποιήσουν προγραμματικούς στόχους. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια, η οποία κρύβεται πίσω από το πέπλο της απλής και άδολης αναλογικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εξαιρετικά λυπηρό για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση σε ένα τόσο κρίσιμο θεσμικό ζήτημα να το αντιμετωπίζει με τρόπο μικροπολιτικό και καιροσκοπικό, στο όνομα ενός δήθεν δίκαιου και αναλογικού εκλογικού νόμου. Είναι, επίσης, παράδοξο να γίνεται πρώτα η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και να έπεται η συνταγματική αναθεώρηση.

Είναι απολύτως παράλογο να είστε αρνητικοί στη δημιουργία πραγματικών συγκλήσεων, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη από αυτές –επαναλαμβάνω, πραγματικών, όχι προσχηματικών, όπως συνηθίζετε να κάνετε για να παγιδεύετε την αντιπολίτευση-, συγκλίσεων που εξασφαλίζουν στη χώρα έναν δρόμο σταθερότητας και ρεαλιστικών λύσεων.

Ο συνταγματικός λαϊκισμός, όμως, που σας διακατέχει, η θεσμική επιπολαιότητα με την οποία ανοίγετε κρίσιμα ζητήματα, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, δημιουργούν συνθήκες νέας, ισχυρότερης αβεβαιότητας.
Δυστυχώς, είστε η συνέχεια της προηγούμενης ατελούς συνταγματικής αναθεώρησης. Είστε η μετάσταση του λαϊκισμού της μεταπολίτευσης, που έφερε την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Είστε άξιοι συνεχιστές μιας παράδοσης χαμένων ευκαιριών για τη χώρα μας, ανίκανοι ή αδιάφοροι να αντιληφθείτε τι χρειάζεται η πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, μια ευκαιρία για μια διευρυμένη και ριζική συνταγματική αναθεώρηση που θα λαμβάνει υπ' όψιν της την κρίση, τις αντοχές που έδειξε το Σύνταγμά μας, τις ατέλειες που προέκυψαν σε μια τόση δύσκολη περίοδο, τις ανάγκες που γεννιούνται για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, που θα ενδυναμώνει τη δημοκρατία μας και θα θωρακίζει τον κοινοβουλευτισμό, θα εκσυγχρονίζει το κράτος δικαίου.

Τώρα είναι η ώρα να δείξει το πολιτικό σύστημα την ωριμότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι ένας συγκροτημένος, υπεύθυνος, εξαντλητικός και ειλικρινής διάλογος με νέους όρους και νέες αντιλήψεις. Να φέρουμε και πάλι την πολιτική στο προσκήνιο. Και εκεί μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα.
Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι αυτή η οδός της εθνικής συνεννόησης σε τόση κρίσιμα ζητήματα δεν είναι στο σχέδιό σας, δεν είναι στην πολιτική σας κουλτούρα. Και αυτό αποδεικνύει και το σημερινό σχέδιο νόμου.

Όσες αλλαγές, όσα παζάρια και να κάνετε, έχετε προ πολλού επιλέξει την οδό του πολιτικού αμοραλισμού και των βραχυπρόθεσμων τακτικών ελιγμών. Ένα είναι, όμως, σίγουρο, ότι αυτός ο δρόμος θα σας οδηγήσει και πάλι σε αδιέξοδο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline