Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  06:01:51

Χάρης Θεοχάρης: Οι Υπουργοί και οι νόμοι

Στην Αρχαία Αθήνα υπήρχε η λεγόμενη γραφή παρανόμων. Γραφή ήταν η μήνυση των αρχαίων. Οποιοσδήποτε μπορούσε να κατηγορηθεί πως εισήγαγε ψήφισμα στην Εκκλησία του Δήμου το οποίο ήταν παράνομο, όποιος το εισήγαγε, αλλά και ο πρόεδρος της Εκκλησίας του Δήμου στη διαδικασία με την οποία υπήρχε αυτό το παράνομο ψήφισμα.


Για να το εξηγήσουμε στον κόσμο που μας παρακολουθεί, τα ψηφίσματα της Εκκλησίας του Δήμου είναι οι δικοί μας νόμοι, ενώ οι νόμοι, όπως για παράδειγμα οι νόμοι του Σόλωνα, ήταν το Σύνταγμα της εποχής. Όποιος εισήγαγε, λοιπόν, αντισυνταγματικό νόμο -προσοχή, όχι η Εκκλησία του Δήμου που τον ψήφιζε, αλλά όποιος τον έφερνε προς ψήφιση- μπορούσε να μηνυθεί και να καταδικαστεί σε βαρύ πρόστιμο ή ακόμη και ατιμία, δηλαδή τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Μήπως πρέπει να επαναφέρουμε, να επανεισάγουμε μια τέτοια ευθύνη των Υπουργών που εισάγουν στη Βουλή προς ψήφιση αντισυνταγματικές διατάξεις, όπως αυτός ο νόμος για τα κανάλια του κ. Παππά; Μήπως πρέπει να αρχίσουν επιτέλους να φοβούνται και οι Υπουργοί που παραπλανούν το Σώμα της Βουλής να ψηφίζει τέτοια νομοθετήματα και τέτοιες τροπολογίες; Καθεστωτική, λοιπόν, η λογική -θα έρθει και η απόφαση, θα το δούμε, μην ανησυχείτε- εκβιασμοί φασιστικού τύπου, τους οποίους το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η «ΑΥΓΗ», τους αναπαράγει ως πρωτοσέλιδο.

Ο δάσκαλος Μαρωνίτης είχε πει: «Φασισμός είναι να ερωτάσαι δημόσια για την ιδιωτική σου συμπεριφορά και να ανακρίνεσαι ιδιωτικά για τη δημόσιά σου στάση». Αυτό ακριβώς κάνετε, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Αλλά και διαφθορά, μην το ξεχνάμε. Καταγγελίες και παραίτηση από την κ. Χαλικιά. Πού είναι επιτέλους οι εισαγγελείς; Φοβούνται όλοι; Καταγγελίες και παραίτηση από τον κ. Βουδούρη. Η Κυβέρνηση κωφεύει. Χοντρόπετση. Τα ίδια και στις Σέρρες, τα ίδια και στην Πάτρα. Μαζεύονται σιγά-σιγά. Είστε κάθε λέξη της διαπλοκής και του αυταρχισμού. Γι' αυτό προσέξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό το πράγμα.

Βεβαίως έχετε ξεχάσει όλους αυτούς που υποτίθεται ότι θα υποστηρίζατε. Όλους! Ρωτήστε τους Βουλευτές στην Καβάλα τι υποσχόντουσαν στους εργαζόμενους στα Λιπάσματα και τι τους λένε τώρα, που στρίβουν στη γωνία και δεν μιλάνε. Ποιον στηρίζουν; Ποιον; Τη διαπλοκή;
Να μιλήσουμε και λίγο για το νομοσχέδιο. Φυσικά, η κοινωνική οικονομία μπορεί να ενισχύσει την απασχόληση. Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός ευρέος πλαισίου για τη δημιουργία των φορέων της είναι και θετική και απαραίτητη.

Παρ' όλα αυτά, και σε αυτό το νομοθέτημα, το οποίο σε γενικά πλαίσια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν παραλείψεις, ερωτηματικά και η απανταχού παρούσα επιλογή να δημιουργείται ένας φορέας-φέουδο. Για κάθε πρόβλημα φτιάχνουμε και μια νέα υπηρεσία, εξαρτημένη φυσικά από το κόμμα.
Το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που προβλέπεται να συσταθεί είναι κομβικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του τρίτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Η διαχρονική αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα συνεταιριστικά σχήματα, ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες κρίσης, ίσως να καθιστά το ταμείο και τη μόνη λύση χρηματοδότησης.

Όμως, η παραπομπή της λειτουργίας του σε υπουργική απόφαση δημιουργεί αμφιβολίες, καθώς όμοιες προσπάθειες στο παρελθόν είχαν αποτύχει. Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται από την πρόβλεψη για παραχωρήσεις περιουσίας δημοσίων οργανισμών σε φορείς κοινωνικής οικονομίας, χωρίς καμμία αναφορά σε κριτήρια.

Σε ποιους φορείς μπορούν να γίνουν οι παραχωρήσεις; Τι είδους περιουσιακά στοιχεία; Με τι στόχο; Βάσει ποιου στρατηγικού σχεδίου εκμετάλλευσης; Απόλυτο σκοτάδι σε όλα αυτά. Σκοτάδι, που δημιουργεί εύλογες υποψίες για δώρα σε «ημετέρους».
Το ίδιο και με τη δυνατότητα που δίνετε σε φορείς της κοινωνικής οικονομίας να συνάπτουν συμβάσεις για έργα και προγράμματα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας. Με τι κριτήρια θα γίνονται αυτές οι αναθέσεις;
Την ευκολία που είδαμε στο θέμα μεταβίβασης των μετοχών του ΟΤΕ χθες, την βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και σήμερα. Παραχωρείτε περιουσία του ελληνικού λαού. Με μεγάλη ευκολία κατανέμετε το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.

Κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, η διαχείριση του δημοσίου χρήματος και περιουσίας θέλει διαφάνεια, καθαρά και αντικειμενικά κριτήρια και κανόνες λογοδοσίας. Το ξέρω, δεν σας αρέσει. Ποτέ στα αυταρχικά κόμματα δεν αρέσει η λογοδοσία, οι κανόνες λογοδοσίας.
Την ίδια πληθωρική λογική βλέπουμε και στις επιτροπές τις οποίες δημιουργείτε. Εθνική Επιτροπή για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, της ανάπτυξης δραστηριοτήτων, την εφαρμογή εθνικού σχεδίου. Και αμέσως μετά, Συντονιστική Επιτροπή για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία για γνωμοδότηση, αξιολόγηση και επικαιροποίηση της στρατηγικής. Πέρα από το διοικητικό κόστος, αυτή η λογική είναι αναποτελεσματική. Συνέχεια οργανωσιακούς λαβυρίνθους δημιουργείτε.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στην αδιανόητη διάταξη περί αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Είναι αδιανόητο να δίνετε τη δυνατότητα σε υπαλλήλους μηχανικούς των φορέων κοινωνικής ασφάλισης να παίρνουν έργα σε ακίνητη περιουσία των ίδιων των φορέων. Οι υπάλληλοι δηλαδή των υπηρεσιών θα λένε ότι χρειαζόμαστε μια δουλειά και μετά θα την παίρνουν οι ίδιοι;

Όπως, επίσης, εισάγετε πρόβλεψη για τη δυνατότητα παραχώρησης ακινήτων των ταμείων με απόφαση του Υπουργού και γνώμη του διοικητικού συμβουλίου των φορέων. Δεν υπάρχει αναφορά βάσει ποιων αρχών θα γίνεται αυτό. Είναι, δηλαδή, αυτή μέθοδος σύγχρονης δημόσιας διακυβέρνησης;
Κάνετε μισό βήμα μπροστά, προσπαθώντας να δημιουργήσετε πλαίσια λειτουργίας και δέκα βήματα πίσω, γιατί αντιλαμβάνεστε τελικά ότι το κράτος και η δημόσια περιουσία είναι στοιχεία υπό τον απόλυτο και χωρίς κριτήρια έλεγχό σας. Έτσι πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργεί το δημόσιο, ως φέουδο. Είναι η λογική της πολιτικής συναλλαγής, η λογική της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, της διαμόρφωσης του κράτους-κομματικό φέουδο. Δυστυχώς, δείχνετε πως αυτό θέλετε να δημιουργήσετε και τίποτε άλλο.

Έχετε, λοιπόν, ξεκινήσει σε έναν κατήφορο και στα γενικότερα θέματα, στα οποία αναφέρθηκα στην αρχή της ομιλίας μου, αλλά και στα ειδικότερα για αυτό το νομοσχέδιο - έναν κατήφορο που θα οδηγήσει στην κατάρρευσή σας. Δυστυχώς, μαζί με την κατάρρευσή σας θα οδηγήσετε και σε κατάρρευση αυτή τη χώρα. Πρέπει οπωσδήποτε αυτό να το αποτρέψουμε. ( Ο κ.Θεοχάρης Θεοχάρης είναι ανεξάρτητος βουλευτής της Β΄.Αθηνών, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline