Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:24:05

Αρσάκεια: «Είμαστε από καλή γενιά» για τα 180 χρόνια της Φιλεκπαιδευτικής

Μια ομάδα από μαθητές, με οδηγούς μια συναισθηματικά ευαίσθητη μαθήτρια και έναν οραματιστή καθηγητή, θα περιπλανηθούν εφέτος τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα μέσα στους στίχους των μεγάλων ελλήνων ποιητών και στα τραγούδια των σπουδαίων ελλήνων συνθετών.

Όλα αυτά στη νέα μεγάλη παραγωγή των Αρσακείων Σχολείων και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που θα παρουσιαστεί στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου και οι νεαροί μαθητές θα προσπαθήσουν να «βιώσουν τον τόπο και τον χρόνο της Ποίησης».

Ο τίτλος της παράστασης είναι «Είμαστε από καλή γενιά» (Oδυσσέας Ελύτης), θα παρουσιαστεί απο τον Μουσικό Όμιλο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και τη Χορωδία GraduΑrti (Απόφοιτοι Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων), με συνεργάτες στη σκηνοθεσία τον Φωκά Ευαγγελινό, στην επιμέλεια του κειμένου τον Στρατή Πασχάλη, στην ερμηνεία τους Μανώλη Μητσιά, Νίκο Καραθάνο, Νάντια Κοντογεώργη. Η συμπαραγωγή ανήκει στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ τού Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων. Η παράσταση γίκνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως είναι γνωστό η εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, κοινωφελές μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ιδρύθηκε το 1836, σχεδόν μαζί με την ίδρυση τού ελληνικού κράτους (1830), με πρωτοβουλία τριών φωτισμένων δασκάλων (Γ. Γενναδίου, Μ. Αποστολίδη, Ι. Κοκκώνη) και τη συνδρομή 73 επιφανών ανδρών της εποχής, αγωνιστών του 1821.

Το 2016, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εορτάζει τα 180 χρόνια προσφοράς ποιοτικής παιδείας με σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, τα έσοδα των οποίων διατίθενται υπέρ του Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων.

Η θεατρική-μουσική παραγωγή «Είμαστε από καλή γενιά» (Οδυσσέας Ελύτης) θα ενταχθεί στις εκδηλώσεις αυτές. Οι παραστάσεις έχουν οριστεί για τις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου στις 20:00, ενώ την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα γίνει και μία ακόμη απογευματινή παράσταση στις 16:00.

Η παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά» στηρίζεται σε ποίηση, εικόνα και μουσική για τη νεότητα και την Ελλάδα. Τη σημερινή και τη διαχρονική. Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος αλλά και Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος, Λεοντής, Μικρούτσικος.

Έτσι, όπως προαναφέρθηκε, μια ομάδα από μαθητές περιπλανιέται μέσα στους στίχους των μεγάλων ελλήνων ποιητών και προσπαθεί να βιώσει τον τόπο και τον χρόνο της ποίησης.

Εκεί συναντιέται με την πατρίδα και την ιστορία της, με τη σύγχρονη κρίση του πλανήτη και τα αδιέξοδά του, που οι ποιητές και οι μουσικές τους, τα ποιήματα και οι εικόνες τους τα μετατρέπουν σε θύρες εξόδου και διαφυγής προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

«Η πρόσκληση να σκηνοθετήσω αυτή την εκδήλωση στο πλαίσιο των 180 χρόνων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι μεγάλη τιμή για μένα» λέει σχετικά ο κ. Ευαγγελινός. «Ετοιμάζουμε με τον Στρατή Πασχάλη, που γράφει και επιμελείται τα κείμενα, μία παράσταση η οποία χρησιμοποιώντας τα λόγια μεγάλων μας ποιητών διαφυλάττει τη μνήμη και αναδεικνύει την πατρίδα μέσα στον χρόνο και την ιστορία. Χρησιμοποιούμε, ακόμη, μουσικές ξεχωριστών μας συνθετών για να επισημάνουμε τη διαχρονικότητα της τέχνης που μπορεί να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Μιλάμε για σημερινά προβλήματα, για την οικολογία, την κρίση, τη μετανάστευση. Θέματα σύγχρονα που απασχολούν τη νέα γενιά αλλά και όλους μας» αναφέρει ακόμη.

«Με μεγάλη μας χαρά συνεργαζόμαστε με τον ξεχωριστό Μανώλη Μητσιά, που έχει τραγουδήσει μελοποιημένη ποίηση με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Συνεργαζόμαστε επίσης με τον Νίκο Καραθάνο στον ρόλο ενός εμπνευσμένου δασκάλου, τη Νάντια Κοντογεώργη και τους έξι ηθοποιούς που γίνονται μαθητές, τις δύο χορωδίες στις οποίες συμμετέχουν 120 μαθητές και απόφοιτοι του Αρσακείου. Μια πραγματική υπερπαραγωγή, όχι με τεχνικά μέσα και πολυέξοδα εφέ, αλλά στηριγμένη στον άνθρωπο και στα πνευματικά του επιτεύγματα, στις αξίες και στα όνειρά του που δείχνουν και τον δρόμο για το μέλλον.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους να μοιραστούν αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο τής Ποίησης, που τελικά οδηγεί στην αισιοδοξία και την ελπίδα και, παράλληλα, αποτυπώνει τη μεγάλη διαδρομή των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, 180 χρόνια τώρα, που προχωρούν στο αύριο με φάρο τα σπουδαία επιτεύγματα τού παρελθόντος» καταλήγει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline