Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:42:30

Αποκαταστάθηκε ο μοναδικός πίνακας του Ελ Γκρέκο στην Πολωνία

Η «Εκσταση του Αγίου Φραγκίσκου», το μοναδικό έργο του Ελ Γκρέκο που βρίσκεται στην Πολωνία, φέρει την υπογραφή του ζωγράφου, γεγονός που αποδεικνύει την αυθεντικότητά του, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το Εθνικό Μουσείο της Κρακοβίας.

«Σε εργασίες που έγιναν τους τελευταίους μήνες στο μουσείο, οι συντηρητές βρήκαν την επιγραφή στο ελληνικό αλφάβητο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εποίει» είπε η εκπρόσωπος του μουσείου, Καταρζίνα Μπικ. «Αυτό σημαίνει ότι δεν φιλοτεχνήθηκε ούτε από τον γιο του, ούτε από κάποιον μαθητή του, αλλά από τον ίδιο τον Ελ Γκρέκο», πρόσθεσε.

Ο πίνακας παρουσιάστηκε στην Κρακοβία για πρώτη φορά μετά τη συντήρηση και την αποκατάστασή του.

«Είναι 150% αυθεντικός, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι», σχολίασε η Ιζαμπέλα Γκαλίσκα, η μία από τις δύο ιστορικούς τέχνης που ανακάλυψαν το έργο το 1964 στην εκκλησία μικρής ενορίας.

Μεγαλύτερος απ' όσο πίστευαν

«Είναι υπέροχο! Ξαναβρήκε τη λάμψη του, έτσι όπως ήταν όταν τον είδα για πρώτη φορά το 1964. Ξαναβρήκε τα ψυχρά χρώματά του, τους γαλάζιους, ασημί, μαύρους και γκρίζους τόνους που χαρακτηρίζουν τον Ελ Γκρέκο», συνέχισε με συγκίνηση.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο πίνακας ήταν μεγαλύτερος απ' όσο πίστευαν αρχικά οι συντηρητές. Αφού ξεδιπλώθηκαν τα περιθώρια του αρχικού καμβά, μεγάλωσε κατά τέσσερα εκατοστά στο πλάτος και δύο εκατοστά στο ύψος.

Κατά τις εργασίες συντήρησης επιβεβαιώθηκε επίσης ότι τα «στίγματα» του Αγίου Φραγκίσκου είχαν προστεθεί τον 19ο αιώνα. Οι συντηρητές αφαίρεσαν τα στίγματα στο στήθος του, όμως διατήρησαν εκείνα στα χέρια του.

Η «Εκσταση του Αγίου Φραγκίσκου» εκτίθεται δίπλα στην «Κυρία με την ερμίνα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του πολυτιμότερου έργου τέχνης στην Πολωνία.

Βρέθηκε κατά τύχη, πριν από μισό αιώνα, σε μικρή εκκλησία της ανατολικής Πολωνίας, στο Κόσοβ Λάτσκι. Η Γκαλίσκα και η συνάδελφός της ιστορικός τέχνης που τον εντόπισαν αγωνίστηκαν επί πολλά χρόνια για να αποδείξουν ότι είναι αυθεντικός.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline