Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:16:55

Κωστής Χατζηδάκης: Oι υποσχέσεις Τσίπρα και η γραβάτα

Για να συνεχίσω από εκεί που τελείωσε ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, που είπε τι κατορθώματα θα γίνουν το 2017, θα προσθέσω το εξής: «Και θα ζήσετε εσείς καλά και ο λαός χειρότερα». Περί αυτού πρόκειται.

Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πει πως έχει την άνεση να κοιτάει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στα μάτια, διότι εκπλήρωσε όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από αυτό ότι έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ! Είναι πασίδηλο ότι ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει στα 751 ευρώ! Είναι ολοφάνερο ότι δόθηκε ήδη πίσω η δέκατη τρίτη σύνταξη στους συνταξιούχους!

Με την ίδια λογική, τη λογική δηλαδή του να βαπτίζουμε το κρέας - ψάρι, είναι αδιαμφισβήτητο, όπως είπε και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, ότι με αυτόν εδώ τον Προϋπολογισμό η χώρα κάνει ένα αναπτυξιακό άλμα, οδηγείται σε μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο και αντιμετωπίζει, φυσικά, το ζήτημα του χρέους.
Όλα αυτά είναι προφανή, αλλά δεν τα έχουμε αντιληφθεί εμείς και μαζί μας το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Όμως, εν πάση περιπτώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας.
Επειδή, όμως, σήμερα απευθυνόμαστε εκ των πράγματών σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, εγώ θα αναφερθώ σε γεγονότα και θα αποφύγω να κάνω χαρακτηρισμούς. Και ξέρετε, τα γεγονότα, όπως είχε πει και ο Μιτεράν κάποτε, είναι ξεροκέφαλα. Και θα ήθελα οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα λάβουν τον λόγο σήμερα, αύριο, τις επόμενες μέρες, να μου πουν ποια στοιχεία, από όσα παρουσιάζω, είναι ανακριβή.

Ξεκινάω με μια δήλωση: «Πολλές μεταρρυθμίσεις πήγαν πίσω. Η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση και φτάσαμε στο τρίτο πρόγραμμα. Τώρα είμαστε πάλι σε τέλμα. Αν το 2015 η χώρα είχε συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήμα». Αυτό το λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM στις 26 Νοεμβρίου, μερικές μέρες πριν στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Ενδεχομένως δεν πείθεστε από τη πρώτη δήλωση. Συνεχίζω, λοιπόν, με μια δεύτερη: «Στην πραγματικότητα η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι θα ήταν απαραίτητο αν οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί». Αυτό το λέει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Reuters τον Σεπτέμβριο του 2016.
Το καταθέτω και αυτό για τα Πρακτικά.

Και αν δεν πείθεστε και αυτό, κύριοι συνάδελφοι, κοιτάξτε γύρω σας, κοιτάξτε όλες τις δημοσκοπήσεις. Δείτε τελευταία δημοσκόπηση η οποία λέει ότι το 77% των πολιτών πιστεύει ότι η ζωή τους έγινε χειρότερη το 2016 από ό,τι ήταν το 2015. Δείτε όλα τα στοιχεία που δημοσιεύονται ακόμα και στην «Αυγή» -τώρα σταμάτησαν να δημοσιεύονται- και τα οποία λένε ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε προς λάθος κατεύθυνση σε ποσοστό 85% έως 90%.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία σχεδόν σε κανέναν Έλληνα πολίτη, εκτός των φανατικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ότι τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά χειρότερα στη ζωή μας, στη ζωή όλων σε σχέση με το τέλος του 2014.

Και για να μην πείτε ότι θεωρητικολογώ ή ότι μιλάω δογματικά και αντιπολιτευτικά, θέλω να μου πείτε σε τι διαφωνείτε από όσα θα σας πω τώρα αμέσως.
Το 2014 -που από ό,τι κατάλαβα εμείς ρίξαμε την κυβέρνηση, διότι δεν ορκίσαμε τον κ. Δήμα Πρόεδρο της Δημοκρατίας με εκατόν εβδομήντα τρεις ψήφους και δεν ήταν ότι εσείς εξωθήσατε σε εκλογές- με την προηγούμενη τρισκατάρατη κυβέρνηση η χώρα δεν είχε ένα τέλειο τραπεζικό σύστημα, αλλά είχε, εν πάση περιπτώσει, ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα έχει ένα καθεστώς capital controls -ή μήπως όχι;- το οποίο επιβλήθηκε μετά την ηρωική διαπραγμάτευση του 2015 και το σχετικό δημοψήφισμα και προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017.

Το 2014 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες -όχι τον Φεβρουάριο που είχαν ξεκινήσει να φεύγουν, κύριε Μπγιάλα, αλλά στα τέλη του 2014- ήταν 173 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα είναι μόνο 133 δισεκατομμύρια ευρώ, 40 δισεκατομμύρια ευρώ παρακάτω! Και στην ούγια γράφει «Τσίπρας-Καμμένος», σας αρέσει, δεν σας αρέσει!
Το 2014 η χώρα είχε ανάπτυξη 0,8% το 2014 και οι προβλέψεις της Κομισιόν, την οποία σήμερα επικαλείστε, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016.

Αντ' αυτού είχαμε ύφεση 0,2% το 2015 και προβλέπεται ύφεση 0,3% το 2016.
Σήμερα τελικά τι επιδιώκετε; Να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014 και να βγει με τις «πατερίτσες» της ποσοτικής χαλάρωσης -και μακάρι φυσικά να το καταφέρετε- δοκιμαστικά στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014. Ξέρετε τι συμπεραίνω; Ότι εσείς, τελικά, στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.

Μόνο που δεν θα καταφέρετε να πετύχετε ούτε καν να μας γυρίσετε εκεί που ήμασταν το 2014, με αυτήν την Κυβέρνηση.
Κυρίες και κύριοι, τώρα έχουμε -από χτες- τους νέους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεν τα παραγνωρίζω, φυσικά. Πρέπει, ωστόσο, να μην κοροϊδεύουμε, κανένας να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν σε καμία περίπτωση σε ονομαστική μείωση του χρέους. Σε απλά ελληνικά: Όσα χρωστούσαμε, θα εξακολουθήσουμε να χρωστάμε. Πρόκειται απλώς για μια παρέμβαση που οδηγεί σε τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2060. Και σε αντιστάθμισμα για αυτό η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες στο Eurogroup να διατηρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα όχι στο 2%, όπως έλεγε, αλλά στο 3,5% επί του ΑΕΠ και μάλιστα μεσοπρόθεσμα. Καταθέτω τη σχετική δήλωση του Eurogroup.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο, σε σχέση με το αν το πλεόνασμα ήταν στα 2% του ΑΕΠ, μέτρα που δεν ήταν φυσικά στον ορίζοντα δύο χρόνια πριν, μέτρα για τα οποία μάλιστα δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση να υπάρξει ένας μόνιμος κόφτης που να τα εξασφαλίσει. Είναι μέσα στην απόφαση, στη δήλωση του Eurogroup ο μόνιμος κόφτης.
Κοντολογίς, μικρή παρέμβαση για το χρέος, με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό και ακόμα χειρότερα, κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, ενώ παρατείνονται τα μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος. Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Περί αυτού πρόκειται.» (πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline