Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:51:58

Επιστρέφει κλεμμένη σαρκοφάγος ηλικίας 2.000 ετών

Το αρχαίο ανάγλυφο είχε εξαχθεί από τη χώρα μας το 1988. Μέσω Ευρώπης είχε φτάσει ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και βρέθηκε, σε έκθεση τέχνης στο Μανχάταν. Εικονίζει σκηνή μάχης ανάμεσα σε Έλληνες και Τρώες πολεμιστές.



Στον τόπο «γέννησής» του επιστρέφει ένα από τα πολλά δημιουργήματα του αρχαίου ελληνορωμαϊκού πολιτισμού που έχουν πέσει θύματα αρχαιοκαπηλίας.

Οι εισαγγελικές Αρχές του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν πως εντόπισαν και επιστρέφουν στην Ελλάδα τμήμα μίας μαρμάρινης σαρκοφάγου, το οποίο είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας το 1988 – και μέσω Ευρώπης είχε «ταξιδέψει» ως τη Βόρεια Αμερική.

Το ανάγλυφο χρονολογείται από το δεύτερο αιώνα μ.Χ. και εικονίζει σκηνή μάχης ανάμεσα σε Έλληνες και Τρώες πολεμιστές.

Βρέθηκε σε γκαλερί του κεντρικού Μανχάταν, όπου ήταν το κύριο έκθεμα. Όταν οι Αρχές παρουσίασαν στους υπεύθυνους της έκθεσης στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το μνημείο είχε κλαπεί, αυτοί το παραχώρησαν οικειοθελώς στην εισαγγελία.

Το τμήμα της σαρκοφάγου θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όπου θα εκτεθεί στο κοινό και θα χρησιμοποιηθεί για μελέτη και έρευνα.

Ο επαναπατρισμός του μνημείου ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στη Νέα Υόρκη, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας Κωνσταντίνου Κούτρα.

«Προϊόντα αρχαιοκαπηλίας συχνά αποκτούν ένα πέπλο νομιμότητας με την πάροδο του χρόνου, ή αφού αλλάξουν ιδιοκτήτη», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς. Εξέφρασε τη χαρά του που ένας ακόμα αρχαιολογικός θησαυρός «επιστρέφει στα χέρια του νόμιμου ιδιοκτήτη του, του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο κ. Κούτρας σημείωσε πως τα έργα του αρχαιοελληνικού και ελληνιστικού πολιτισμού έχουν εμπνεύσει τη σύγχρονη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τέχνη και συνεπώς θα πρέπει να εκτίθενται στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό, μακριά από τα χέρια όσων θέλουν να τα εκμεταλλευτούν.

«Δυστυχώς, στο παρελθόν η χώρα μας έχει πληγεί από σκληρό και συνεχές λαθρεμπόριο των αρχαίων μνημείων της, ενώ ακόμα και σήμερα ένα πολύ σημαντικό τμήμα της [πολιτισμικής] κληρονομιάς μας παραμένει σκορπισμένο ανά τον κόσμο», προσέθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline