Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:45:57

Πλούσιο αφιέρωμα για τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Ένα μεγάλο αφιέρωμα ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου, περιλαμβάνει εκθέσεις, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ, ξεναγήσεις, όλα με σημείο εκκίνησης τη Σμύρνη και τις αλησμόνητες πατρίδες.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και στον πολυχώρο «Γαλαξίας», με ελεύθερη είσοδο.

Στο Ψηφιακό Μουσείο, παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση, εικόνες, ήχοι και κείμενα στοχεύουν να φέρουν κοντά στο κοινό θησαυρούς των αρχείων και των ιδιωτικών συλλογών του Μουσείου που αποκαλύπτουν την ιστορία τους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν σχεδιαστεί εκθέσεις, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, αλλά και ξεναγήσεις μέσα στο Μουσείο, αλλά και στην πόλη της Νέας Σμύρνης.

Το μουσικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει φέτος σημαντικά ονόματα, όπως ο Πασχάλης Τόνιος, η Αρετή Κετιμέ, ο Κωστής Χρήστου, η Ερωφίλη, ο Στέφανος Δεκεριάν, η Ευδοκία Χατζηιωάννου που θα ερμηνεύσουν σμυρναίικα τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως οι Παντελίδης, Τούντας, Παπάζογλου, Περιστέρης, Δραγάτσης.

Στο πλαίσιο των προβολών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα παρουσιαστεί το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «aPolis» της Κατερίνας Τζόβα (24/3), αλλά και παλαιότερες ταινίες, όπως το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη (23/3) και το «Τραγωδία του Αιγαίου» (27/4) που γυρίστηκε το 1961 από το Βασίλη Μάρο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης θα προβάλει το «1922» του Νίκου Κούνδουρου (6/4), αποτίοντας φόρο τιμής στο μεγάλο σκηνοθέτη που «έφυγε» πρόσφατα.

Θα προβληθούν επίσης δυο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» (8&28/4) και «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου» (19/4-27/5) που εξιστορεί τα γεγονότα μετά την Καταστροφή, επικεντρώνοντας στους Διωγμούς και στις ανταλλαγές των πληθυσμών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Θα προβληθεί επίσης το «Μου λένε να μην σ'αγαπώ» (31/3).

Από το θεατρικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν η «Αγγέλα Παπάζογλου» (27/3), ένας καθηλωτικός μονόλογος με την Αννα Βαγενά που αφηγείται η ίδια την ιστορία ως σύζυγος του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Ο λόγος της σπουδαίας Μικρασιάτισσας φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παράσταση «Λωξάντρα» (3/4), επίσης με την Αννα Βαγενά, ένα νοσταλγικό ενθύμιο από τη ζωή των Ελλήνων στην Πόλη. Ξεχωρίζει, επίσης, το γνωστό «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου (10&12/3), που διαδραματίζεται στη Χίο του 1913 μέσα από την αλληλογραφία που έχει μια γυναίκα με το σύζυγό της, ξενιτεμένο στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής. Μέσα από τα γράμματα ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα συμπεριληφθούν και άλλες ενδιαφέρουσες παραστάσεις, όπως ο «Δρόμος για το Σπίτι» (21/4) που φτάνει από την Ιταλία ειδικά για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, διευθυντής του Ψηφιακού Μουσείου, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «φέτος αποφασίσαμε να τιμήσουμε τα 95 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, καθώς θεωρούμε ότι οι καιροί και οι συγκυρίες σχεδόν το απαιτούν. Η μνήμη πρέπει να παραμένει πάντοτε ζωηρή, ειδικά σε περιόδους τόσο δύσκολες για την ελληνική κοινωνία και δεδομένης της παγκόσμιας συγκυρίας».

Για περισσότερες πληροφορίες
Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης
210 9310408 και 2132025922 & 924
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline