Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:03:41

Ανδρέας Ξανθός: Υγεία : Iδεολογία και πραγματικότητα.

Όχι, δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω στο ιδεολογικό ζήτημα, που θέσατε. Την έχουμε κάνει ξανά αυτήν τη συζήτηση. Εμείς, αγαπητέ συνάδελφε του ΚΚΕ, πιστεύουμε ότι όχι μόνο σε συνθήκες καπιταλισμού, αλλά και σε συνθήκες προτεινόμενης λιτότητας και μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως είναι σήμερα η χώρα μας, μπορούμε, αν υπάρχουν οι σωστές πολιτικές προτεραιότητες, να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη, να διασφαλίσουμε την καθολική κάλυψη των πολιτών.

Αυτό το κάναμε πέρσι και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σε μια περίοδο που η χώρα είναι χρεοκοπημένη, αυτή η Κυβέρνηση έχει αφήσει ένα αποτύπωμα ευαισθησίας και μεροληψίας απέναντι στους αδύναμους. Διασφάλισε την καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ και τη δωρεάν εξυπηρέτησή τους στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έγινε, παρότι το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητο.

Επίσης, αυτή η Κυβέρνηση πιστεύει ότι ο χώρος της Υγείας δεν είναι χώρος, όπως λέτε, διευκόλυνσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια παρέμβαση στη διετία που έχουμε εμείς την ευθύνη της διακυβέρνησης που να το επιβεβαιώνει. Ίσα ίσα αυτό το οποίο έχουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο αποδείξει είναι ότι υπάρχει μια προτεραιότητα υπέρ της δημόσιας περίθαλψης και μια αντίληψη επικουρικότητας από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος προφανώς καλύπτει και αυτός ένα μέρος από τις συνολικές ανάγκες υγείας των πολιτών.

Η Υγεία, για εμάς, είναι χώρος κάλυψης πραγματικών αναγκών, είναι χώρος αξιοπρεπούς φροντίδας των πολιτών την ώρα της ανάγκης και είναι και χώρος κοινωνικής αναδιανομής, όπου η πολιτεία οφείλει να αναδιανέμει πόρους και να στηρίζει τα πιο αδύναμα στρώματα. Κι αυτό κάνουμε, με συνέπεια, με την πολιτική την οποία σας είπα.

Το πρόβλημα της στελέχωσης των νησιών, το πρόβλημα της ανασφάλειας των κατοίκων στις νησιωτικές περιοχές, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, είναι υπαρκτό και αντιλαμβανόμαστε πλήρως αυτό το αίτημα που έρχεται από τις τοπικές κοινωνίες, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τα πολιτικά κόμματα, να καλυφθούν όσο γίνεται πληρέστερα αυτές οι ανάγκες.
Έχουμε προωθήσει ένα πλέγμα μέτρων και κινήτρων, όπως πέρυσι με τη ρύθμιση αυτή που σας είπα προηγουμένως για το επίδομα των 400 ευρώ και με ειδική ρύθμιση και συνεννόηση που έχουμε κάνει με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση να δίνει ένα κοινωνικό μπόνους στους ανθρώπους που προσλαμβάνονται σε περιφερειακά ιατρεία και στους επικουρικούς γιατρούς και με κίνητρα –μη οικονομικά- που έχουμε δώσει για την πιο γρήγορη βαθμολογική εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών.

Με ρύθμιση που περνάμε μεθαύριο στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, απελευθερώνουμε «εγκλωβισμένους» γιατρούς, οι οποίοι είχαν πάει στα νησιά κι έχουν υπηρετήσει πάνω από πέντε χρόνια και στη συνέχεια δεν ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση που προβλεπόταν από τον νόμο για την υποχρεωτική μετακίνησή τους σε άλλα αστικά κέντρα. Αυτό το ενεργοποιούμε και, κατά την άποψή μου, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κίνητρο, γιατί αλλιώς ο εγκλωβισμός σε αυτά τα μέρη λειτουργούσε ως αντικίνητρο για να επιλέξουν γιατροί να πάνε σε αυτές τις περιοχές.
Προσπαθούμε, επίσης, με μία παρέμβαση που έχουμε κάνει να προσθέσουμε επιπλέον δύο βάσεις αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Αιγαίου. Παλιότερα υπήρχε μόνο μία στη Ρόδο. Τώρα προσθέσαμε άλλη μία στη Σύρο και ετοιμάζουμε μία δεύτερη στη Μυτιλήνη. Αυτό θα μειώσει πάρα πολύ τον χρόνο ανταπόκρισης για την αεροδιακομιδή έκτακτων περιστατικών και κατά την άποψή μου ενισχύει την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια που μπορεί να δώσει το σύστημα υγείας σε έκτακτες περιπτώσεις.

Επίσης, αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι μέσω ενός ειδικού προγράμματος για το προσφυγικό, του ISF, χρηματοδοτούμενου από την Ευρώπη, προσλάβαμε εκατόν σαράντα, περίπου, γιατρούς και λοιπό προσωπικό σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που είχαν μεγάλη επιβάρυνση λόγω του προσφυγικού. Έχουμε υποβάλει αίτημα αυτές τις μέρες για επιπλέον χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό, εκατόν εξήντα πέντε άτομα. Ήταν μια πολύ σημαντική ένεση ανθρώπινου δυναμικού σε περιοχές νησιωτικές, που εξυπηρετούν φυσικά, εκτός από τους πρόσφυγες, και τον ντόπιο πληθυσμό κι αυτό αναγνωρίστηκε απ' όλους.
Επίσης, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η σταδιακή προκήρυξη δύο χιλιάδων θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, που ξεκινάει αυτές τις μέρες και θα ολοκληρωθεί στη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη ενός τμήματος που θα αφορά αποκλειστικά την πρωτοβάθμια φροντίδα, δηλαδή τα κέντρα υγείας της υπαίθρου, των νησιών και τα ΠΕΔΥ, δηλαδή τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα.

Νομίζω ότι με όλο αυτόν τον συνδυασμό των παρεμβάσεων μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο τοπίο στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας και στα νησιά. Και όσον αφορά το συγκεκριμένο νησί, επαναλαμβάνω αυτό που είπα από την αρχή, δεν έμεινε ποτέ χωρίς ιατρική κάλυψη. Μέχρι πριν λίγο καιρό υπηρετούσε ένας οπλίτης γιατρός και μία μαία. Τώρα υπηρετούν δύο γιατροί, μία μαία και δύο νοσηλεύτριες. Είναι μια αισθητή αναβάθμιση και κάνουμε συστηματική προσπάθεια να καλύψουμε με μόνιμο τρόπο τις ανάγκες της περιοχής.( Ο γιατρός και βουλευτής Ανδρέας Ξανθός είναι υπουργός Υγείας)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline