Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:07:54

Documenta 14, μια έκθεση σε εξέλιξη σε όλη την Αθήνα

Οι επισκέπτες καλούνται να περιηγηθούν στην πόλη με πολλές παρακάμψεις σε μεγάλα και μικρά σημεία και να ανακαλύψουν τις δημιουργίες και δράσεις 160 καλλιτεχνών.

Αθήνα
Το ταξίδι της documenta 14 ξεκίνησε σε μια λαμπρή τελετή από την Αθήνα και επισήμως το Σάββατο, 8 Απριλίου, με πλήθος φιλοσοφικές, πολιτικές, ανθρωπολογικές, ψυχαναλυτικές αναζητήσεις ως προς το θεωρητικό υπόβαθρό της.

Οι επισκέπτες καλούνται να περιηγηθούν στην πόλη με πολλές παρακάμψεις σε μεγάλα και μικρά σημεία και να ανακαλύψουμε τις δημιουργίες και δράσεις 160 καλλιτεχνών, σε περισσότερα από 40 δημόσια ιδρύματα, πλατείες, κινηματογράφους, βιβλιοθήκες.

«Τι μάθαμε από την Αθήνα; Ότι όλοι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προκαταλήψεις και να βυθιστούμε στο σκοτάδι της μη γνώσης. Από αυτά τα βήματα ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια, προετοιμάζοντας την documenta 14 στην Αθήνα και φτάσαμε ως εδώ, στα εγκαίνιά της» είπε την Πέμπτη ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, Άνταμ Σίμτζικ.

Στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του τριήμερου των εγκαινίων της, οι συντελεστές της documenta, μαζί με τους καλλιτέχνες πάνω στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, έδωσαν την εικόνα μιας μεγάλης ορχήστρας που αφουγκράζεται ήχους και δημιουργεί για τα μικρά και μεγάλα της παναθρώπινης ιστορίας, στην τροχιά του «Επίκυκλου» του Γιάννη Χρήστου.

Το έργο του μεγάλου συνθέτη, που είχε παρουσιαστεί την χρονιά που γράφτηκε, το 1968, σε μορφή χάπενινγκ, στο ξενοδοχείο Χίλτον, επανήλθε πολλές φορές στις τοποθετήσεις των διοργανωτών της documenta, σήμερα στη συνέντευξη Τύπου.

Όπως και ο όρος continuum, για μια έκθεση σε εξέλιξη, με πληθώρα από περφόρμανς μουσικής, χορού, εγκαταστάσεις, συμμετοχικές δράσεις, εργαστήρια, σε εμβληματικούς χώρους της πόλης ή σε μικρές γωνιές, αλλά με «εξίσου μεγάλη ενέργεια» όπως είπε ο Άνταμ Σίμτζικ, εκφράζοντας δημόσια τις ευχαριστίες του σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας, που συμμετέχουν και βοήθησαν στην διαδικασία της documenta.

Μια «προνομιούχα στιγμή για τον ίδιο» όπως χαρακτήρισε τα εγκαίνια, αφού «η πρότασή του όταν ανέλαβε την documenta, να συνδιοργανώσει την έκθεση στο Κάσελ και στην Αθήνα, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, ολοκληρώνεται».

Το πρόγραμμα της documenta 14 στην Αθήνα ξεκινά, με τα επίσημα εγκαίνια στις 8 Απριλίου, της έκθεσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Από τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ενδεικτικά αναφέρουμε τη συναυλία «Συμφωνία των Θρήνων» του Χένρυκ Γκουρέτσκι, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 8 Απριλίου, που ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), καθώς και μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων, υπό την διεύθυνση του Ντανιέλ Ράισκιν. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην πρωτοβουλία «Ροζ Κουτί» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, για παιδιά προσφύγων, καθώς και στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, για πρόσφυγες εντός και εκτός Ελλάδας.

Αύριο, Κυριακή, αναμένεται η πολυσυζητημένη έφιππη πομπή «Αθήνα -Κάσσελ» με αφετηρία τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου (ώρα 12μ.μ.) αλλά και η περφόρμανς της Μαίρης Ζυγούρη στο Μνημείο «Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς» (Νίκαια ώρα 17.00).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline