Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:45:09

Εμμανουήλ Συντυχάκης: Γιγαντώθηκαν διαπλοκή και συμφέροντα

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν επιλύει τα χρόνια προβλήματα στον αθλητισμό και πολύ δε περισσότερο οι τροποποιήσεις που προβλέπει στο ν. 2725/1999 ούτε εξυγιαίνουν το ποδόσφαιρο ούτε πατάσσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Γι' αυτό και επί της αρχής ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ».

Το ΚΚΕ, το είπαμε και στην Επιτροπή, δεν υποτιμά οποιαδήποτε συζήτηση, που μπορεί να συμβάλει έστω και στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση προβλημάτων στον χώρο του αθλητισμού. Όπως δεν έλυσε ο ν.2725/1999 τα χρόνια προβλήματα στον αθλητισμό, αντίθετα γιγαντώθηκε η διαπλοκή και τα συμφέροντα, αφού το κριτήριο ήταν και παραμένει το κέρδος, έτσι και οι όποιες τροποποιήσεις στον ν.2725, ανεξάρτητα αν κάποιες από αυτές είναι γενικά σωστές και τις ψηφίζουμε, δεν πρόκειται να εξαλείψουν το κύριο που είναι η επιχειρηματική δράση και η ιδιοκτησία ομάδων από επιχειρηματικούς ομίλους και αποτελούν τη μήτρα αυτών των προβλημάτων.

Για παράδειγμα από μόνο του το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η ηλεκτρονική κάρτα δεν πρόκειται να πατάξει επί της ουσίας το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα. Γι' αυτό άλλωστε ψηφίζουμε και «ΠΑΡΩΝ» στη σχετική διάταξη στο άρθρο 3 για τη μετάθεση του χρόνου έναρξης εφαρμογής της. Μας προβληματίζει, όμως, το εξής γεγονός: Ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η ηλεκτρονική κάρτα αντικειμενικά θα ανοίξει τον δρόμο στην καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και θα αρθεί και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Οι παρακάτω διατάξεις τις οποίες αναφέρω και τις οποίες ψηφίζουμε, επαναλαμβάνω, δεν ανατρέπουν το συνολικό σκηνικό. Όπως το άρθρο 2, που αφορά την ειδική αθλητική αναγνώριση στην Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, το άρθρο 11, που αφορά την εξομοίωση των Special Olympics και τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το άρθρο 12 σχετικά με την αξιοποίηση ολυμπιονικών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που είναι διορισμένοι στο δημόσιο, για τη διάδοση του ολυμπισμού, το άρθρο 13, που αφορά τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή στους προπονητές ολυμπιονικών ως αναγνώριση της προσφοράς τους και το άρθρο 15 για την αποπληρωμή των αποζημιώσεων του Ειδικού Σώματος

Παρατηρητών της ΔΕΑΒ και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για το 2016.
Οι διατάξεις αυτές, τις οποίες τις ψηφίζει το Κομμουνιστικού Κόμμα Ελλάδας, επαναλαμβάνω δεν αλλάζουν το σκηνικό, δεν συνιστούν ούτε καν ασπιρίνη. Και αυτό γιατί; Γιατί την ίδια στιγμή τα προβλήματα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ο αθλητισμός συρρικνώνεται για τον λαό και τη νεολαία, ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν, τα γήπεδα και τα κολυμβητήρια κλείνουν, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τον αθλητισμό και τις ομοσπονδίες μειώνονται και η φυσική αγωγή στο σχολείο συρρικνώνεται. Για να μην πούμε, φυσικά, για την ακόμα χειρότερη κατάσταση στον ειδικό αθλητισμό και τα διακόσες χιλιάδες παιδιά που μένουν φυλακισμένα στα σπίτια τους, ακριβώς γιατί το κράτος τα έχει καταδικάσει, για τον σχολικό αθλητισμό, τις δεκάδες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, που είναι αφημένες στην τύχη τους με κάποιες από αυτές να γίνονται «φιλέτα» για τους επιχειρηματίες.

Για τα ζητήματα των αδειοδοτήσεων, των κατηγοριών και των ποινών, από το άρθρο 4 έως και το 8, λέμε «ΠΑΡΩΝ». Δεν λέμε «ΟΧΙ» στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις άδειες λειτουργίας και καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Βέβαια, πάντα το βάρος της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας έπεφτε στις διοργανώσεις των μεγάλων διοργανώσεων.

Το ζητούμενο, όμως, είναι άλλο, δηλαδή, τι γίνεται με τις δεκάδες εκατοντάδες μικρότερες ή μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις ανά τη χώρα που είναι στην κυριολεξία εγκαταλελειμμένες; Μεταφέρετε την ευθύνη των αδειών καταλληλότητας στις περιφέρειες και στους δήμους, στην Τοπική Διοίκηση. Με τι προϋποθέσεις γίνεται αυτό, όταν τα αθλητικά κέντρα είναι παραμελημένα, ενώ απαιτείται η σωστή λειτουργία τους, η στελέχωσή τους με προσωπικό, με γενναία, επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος για τη συντήρησή τους; Ποιος θα τα επιβαρυνθεί όλα αυτά; Θα τα επιβαρυνθούν οι δήμοι, δηλαδή, οι δημότες με διόγκωση της φορολογίας και των τελών. Το κράτος απαλλάσσεται εντελώς από αυτήν τη διαδικασία.

Για εμάς, για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το ζήτημα δεν είναι ότι περνούν στην Τοπική Διοίκηση χωρίς πόρους και προϋποθέσεις, αλλά το γεγονός ότι ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι και να παρέχεται δημόσια και δωρεάν από το ίδιο το κράτος και να χρηματοδοτείται από το ίδιο το κράτος, μεταφέρεται αποκλειστικά στην ευθύνη των δήμων.
Στην Επιτροπή σας κάναμε συγκεκριμένες καταγγελίες για το ΟΑΚΑ, το Στάδιο Ελευθερίας στο Ηράκλειο, το Παγκρήτιο Στάδιό του, το Κολυμβητήριο κ.λπ. Θα δώσουμε, όμως, συνέχεια, διότι δεν πήραμε και απαντήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο, που διαθέτει δύο κλειστά αθλητικά κέντρα, Πατελών και Αοράκια, δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ από τότε που φτιάχτηκαν και ανοίγουν μόνο όταν γίνονται αγώνες, με κάτι υποτυπώδη ψίχουλα από δω και από κει, και μετά ξανά λουκέτο.

Για το Παγκρήτιο Στάδιο, από την εποχή που πέρασε στην ευθύνη του Δήμου από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, υπάρχει μία συμφωνία για ετήσια επιχορήγηση 400 χιλιάδων ευρώ. Μέχρι τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, επίσης δεν πήρε ούτε ένα σεντ. Υπήρξε δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση του στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο που έπαθε ζημιά. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Στάδιο Ελευθερίας: η απόλυτη εγκατάλειψη. Κλειστή ακόμα και η κεντρική είσοδος του σταδίου, λόγω στατικών προβλημάτων μέρους του τοιχίου δίπλα στην κεντρική είσοδο, δεν είναι προσπελάσιμη. Οι κερκίδες επίσης είναι σε άθλια κατάσταση. Το ταρτάν επίσης άχρηστο. Οι συνθήκες μέσα από τις κερκίδες, στα αποδυτήρια και στα ντουζ, είναι άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες, με παλιό και σκουριασμένο εξοπλισμό.

Στο Κολυμβητήριο Ηρακλείου, στην τέταρτη πόλη της Ελλάδας, είναι η μοναδική πενηντάρα και η μοναδική δημόσια πισίνα. Ποιος θα πρωτομπεί σε αυτήν την πισίνα; Ποιος θα αθληθεί; Είναι ένα πραγματικό αίσχος. Βέβαια, η μία κερκίδα που έχει, διακοσίων πενήντα με τριακοσίων ατόμων, δεν επαρκεί, όταν εξυπηρετούνται εκατοντάδες παιδιά καθημερινά και με τουρνουά κάθε Σαββατοκύριακο. Τα αποδυτήρια τριτοκοσμικά, ενώ απαιτείται δεύτερη μικρή πισίνα και η χρηματοδότηση ανύπαρκτη.

Για το ΟΑΚΑ σας τα είπα και στην πρώτη ανάγνωση. Έτυχε το περασμένο Σαββατοκύριακο να πραγματοποιηθούν οι πανελλήνιοι κολυμβητικοί αγώνες. Το θέαμα βέβαια των αγώνων πάρα πολύ ωραίο, το θέαμα της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων άκρως αποκρουστικό. Εγκαταστάσεις ασυντήρητες, ασανσέρ να μη λειτουργούν, οι αγώνες να διεξάγονται με σαράντα βαθμούς, χωρίς να υπάρχει air condition. Ένα δημόσιο, ένα κρατικό κολυμβητήριο, έχει στην πραγματικότητα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Οι εθνικές ομάδες πόλο, μπάσκετ, βόλεϊ, πληρώνουν για τους αγώνες. Οι ομάδες για να μπουν στο ΟΑΚΑ πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία, για παράδειγμα, πληρώνει 400 ευρώ για να περάσει το πόδι της στο ΟΑΚΑ. Ημερησίως η ΚΟΕ πληρώνει 1500 ευρώ για τους πανελλήνιους αγώνες. Δηλαδή ένα δημόσιο αγαθό πλέον έχει γίνει εμπόρευμα. ( Ο κοινωνιολόγος Εμμανουήλ Συντυχάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline