Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:50:07

Καλύτερα νέα και αλλαγή σελίδας για το Μέγαρο

Με την ειδική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού το Μέγαρο Μουσικής μπαίνει στο 2018 τακτοποιώντας τις φορολογικές του εκκρεμότητες. Μπορεί ο Αγιος Βασίλης να αργεί ακόμα για τους περισσότερους, αλλά φαίνεται ότι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε ορισμένους άλλους φορείς έδωσε μια προτεραιότητα.

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου εισρέουν στα ταμεία του Μεγάρου 60,4 εκατομμύρια ευρώ λίγες μέρες προτού εκπνεύσει το 2017, επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό να τακτοποιήσει τα χρέη του.

Ενα από τα οικονομικά «αγκάθια» που είχαν απομείνει στο Μέγαρο, μετά την ανάληψη των υποχρεώσεών του από το ελληνικό Δημόσιο, ήταν ένα χρέος που είχε εγγραφεί στη φορολογική του μερίδα ύψους περίπου 53 εκατομμυρίων ευρώ. Το χρέος αυτό προερχόταν από καταπτώσεις εγγυήσεων παλαιότερων δανείων. Με έναν τρόπο ήταν τα «απόνερα» των δανειακών συμβάσεων που είχε συνάψει ο φορέας για την ανέγερση του δεύτερου κτιρίου και των αιθουσών του και έμειναν έξω από τις οικονομικές ρυθμίσεις που όριζε ο νόμος (ν. 4633/2016) με τον οποίο το Μέγαρο πέρασε στα χέρια του κράτους.

Η «κρατικοποίηση» του Μεγάρου Μουσικής τον Φεβρουάριο του 2016 προέβλεπε μεταξύ άλλων την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του φορέα ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Τα δάνεια είχαν συναφθεί το 2003 και το 2007 αντίστοιχα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και για την αποπεράτωση του Β΄ κτιρίου. Το Μέγαρο πλήρωνε τις δόσεις των δανείων με ειδική επιχορήγηση μέχρι το 2010, οπότε και αυτή διακόπηκε, ενώ το ποσό των οφειλομένων αυξήθηκε λόγω των προσαυξήσεων.

Ωστόσο, εξαιτίας της βεβαιωμένης οφειλής το Μέγαρο φαινόταν να χρωστά στην εφορία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ομαλή οικονομική του λειτουργία. Η πρόχειρη λύση που είχε επιλέξει η κυβέρνηση ήταν η νομοθετική εξαίρεση από την προσκόμιση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας με απανωτές τροπολογίες που μπορεί να έδιναν μια προσωρινή ανάσα στον φορέα αλλά δεν έλυναν το πρόβλημα. Με τη νέα πίστωση το Μέγαρο μπορεί πια να ξεχρεώσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες και τις οφειλές του προς ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους που είχαν στο μεταξύ συσσωρευτεί και να εισέλθει στο 2018 χωρίς τις οικονομικές σκιές του παρελθόντος.

Τα «δώρα» όμως του ΥΠΠΟ δεν σταμάτησαν στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας. Το υπουργείο ενέκρινε μια σειρά πρόσθετων επιχορηγήσεων σε φορείς της περιφέρειας, όπως το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με ποσά που ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως και τις 700.000 ευρώ. Οι ενισχύσεις πάντως δεν προοιωνίζονται δραστικές αλλαγές στον χώρο του πολιτισμού, κρίνοντας από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ για το 2018 που κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline