Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:48:07

Πρωτιά Ν. Αναστασιάδη στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με άνεση. Κυριακή εκλογές στην Κύπρο και τέλος εποχής Δ. Χριστόφια. Κύριο

Αβέβαιο αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου.

Πραγματοποιούνται την Κυριακή οι έβδομες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένδεκα υποψήφιους, ανάμεσα τους για πρώτη φορά δύο γυναίκες, αλλά τρεις βασικούς διεκδικητές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (σσ. δια νόμου απαγορεύεται δημοσιοποίησή τους αυτή την βδομάδα), που παρουσιάστηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, είναι το «αδιαφιλονίκητο φαβορί». Ο κ. Αναστασιάδης διατηρεί την πρωτιά και αυξάνει τα ποσοστά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που έγιναν από τον περασμένο Οκτώβριο.

Με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων τα ζητούμενα είναι: α) αν θα εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ή θα χρειαστεί και δεύτερος, στις 24 Φεβρουαρίου, β) ποιον θα έχει αντίπαλο στον δεύτερο γύρο από τους δύο ανθυποψηφίους του, τον Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και τον Γιώργο Λιλλήκα, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και εισπράττει σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Στην περίπτωση αυτή θα δοθεί μάχη μεταξύ των κυρίων Μαλά και Λιλλήκα για το ποιος θα αντιμετωπίσει τον Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποχή, η αδιευκρίνιστη ψήφος από τον χώρο του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ και οι ψήφοι από το εξωτερικό θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν κατά πόσον οι εκλογές θα είναι ενός ή δύο γύρων.

Η τελευταία δημοσκόπηση της «Καθημερινής» Κύπρου δείχνει ότι ποσοστό του κ. Αναστασιάδη αυξήθηκε στο διάστημα μιας εβδομάδας από 40,4% σε 41%, εξασφαλίζοντάς του διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

Η μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία έληξε Παρασκευή τα μεσάνυχτα και έως τις κάλπες θα καταβληθεί αγώνας από τα επιτελεία των Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα για εκλογές δύο γύρων, ώστε να περάσει σε αυτόν ο δικός τους υποψήφιος ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί και η ηγεσία του ΔΗΚΟ για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη συσπείρωση στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με στέλεχος του ΔΗΚΟ, στόχος είναι η συσπείρωση να ξεπεράσει το 50%,ώστε ο κ. Αναστασιάδης να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline