Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:47:59

Eργα τέχνης, κειμήλια και πρωτότυπα χειρόγραφα του Καποδίστρια

Εργα τέχνης, κειμήλια, εφημερίδες, έγγραφα και ψηφιακές αναπαραγωγές που «μιλούν» για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες έκθεσης στο Τμήμα Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης του δήμου Κέρκυρας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο» θα γίνουν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο εορτασμού της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, από τον Νίκο Βούτση, παρουσία του Σταύρου Κοντονή.
Ενα από τα ιδιαίτερα εκθέματα είναι η εικόνα του «Θαύματος της Πλατυτέρας», που δεν έχει φύγει ποτέ από το ομώνυμο μοναστήρι, όπου είναι ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια, ανέφερε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη σχεδιασμού και οργάνωσης της Δημοτικής Πινακοθήκης.

«Έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε και πολλά πρωτότυπα εκθέματα, καθώς καταφέραμε να συλλέξουμε 55 πρωτότυπα έργα, από έγγραφα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και το έργο του Καποδίστρια, από φορείς της Κέρκυρας, όπως είναι πρωτότυπα τεκμήρια από τα γενικά Αρχεία του κράτους, από την Αναγνωστική Εταιρεία, από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, ενώ μας παραχώρησε την προσωπογραφία του Καποδίστρια, σε νεαρή ηλικία η Μητρόπολη Κέρκυρας.

Ιδιαίτερο έκθεμα θα είναι και η εικόνα του "Θαύματος της Πλατυτέρας" που όποιο δεν έχει φύγει ποτέ από το ομώνυμο Μοναστήρι όπου είναι και ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια. Θα εκθέσουμε επίσης την αυθεντική παρτιτούρα από την παλαιά φιλαρμονική που έπαιξε στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Καποδίστρια, τρία εκθέματα από το μουσείο Καποδίστρια, ενώ από τη νομισματική συλλογή της Alpha Bank, θα φιλοξενήσουμε, τα πρωτότυπα χάρτινα τραπεζογραμμάτια, τους λεγόμενους Φοίνικες του Καποδίστρια και ένα αργυρό νόμισμα. Η έκθεση θα πλαισιωθεί και από τρεις ιδιωτικές συλλογές του Καποδίστρια» δήλωσε στο ΑΠΕ η Βάσω Καββαδία.

Η έκθεση ακολουθεί το αφήγημα της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο» που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο 2016 και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για τη διετία 2018-2019 που υλοποιεί ο δήμος Κέρκυρας έχοντας την προεδρία του «Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστριας».

Τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν παραχωρήθηκαν από φορείς, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ιωάννης Καποδίστριας, τη Μητρόπολη Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, την Αναγνωστική Εταιρεία, την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Alpha Bank, καθώς και από τους συλλέκτες Σπύρο Γαούτση, Στρατή Ανδρεάδη, Αλέκο Κόσκορο.

«Η παρούσα έκθεση δεν είναι η πρώτη, καθώς η πρώτη εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο στο Ναύπλιο, όπου ο δήμος καλωσόρισε τον Καποδίστρια και ανέδειξε ένα κομμάτι από τις 12 ενότητες των εκθέσεων, αλλά εστίασε στο κυβερνητικό έργο του Πρώτου Κυβερνήτη και κυρίως αυτό που είχε να κάνει με το Ναύπλιο. Αντίστοιχα η Κέρκυρα, εστιάζει λίγο περισσότερο στη γενέτειρα του Πρώτου Κυβερνήτη της χώρας» επισημαίνει η κα Καββαδία.
Η έκθεση απαρτίζεται κυρίως από ψηφιακά τεκμήρια, έχει ψηφιακές αναπαραγωγές έγγραφα, χαρακτικά, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης και θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline