Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:42:57

Πετρέλαιο ερευνά η γαλλική Total στην κυπριακή ΑΟΖ

Η αναφορά του Γάλλου Προέδρου στην συνεργασία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο δεν ήταν τυχαία. Διπλό στόχο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική εταιρεία Total, η οποία πήρε τα δικαιώματα για διερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Total θα προχωρήσει το 2014 σε εξορύξεις για φυσικό αέριο, αλλά προτίθεται να τρυπήσει και βαθύτερα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης, μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Total στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι εντός των ημερών η εταιρεία θα καταθέσει 24 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα υπογραφής των συμβολαίων και παράλληλα θα υποβάλει το αρχικό της πλάνο για τις σεισμογραφικές έρευνες και τις εξορύξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, κατά τη συνάντηση, ενημερώθηκε ότι η Total θα προχωρήσει στις διαδικασίες για άνοιγμα γραφείων της στην Κύπρο, καθώς και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων της εταιρείας που πηγάζουν μέσα από το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Εμπορίου αποκάλυψε, επίσης, ότι η κυβέρνηση μετά από αίτημα της Noble έδωσε το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία να παρουσιάζει τα σεισμογραφικά δεδομένα σε άλλες εταιρείες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline