Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:16:21

Μέτωπο άρνησης της αντιπολίτευσης να ενταχθεί στην Ε.Ε. το Μαυροβούνιο, το «διεφθαρμένο Κράτος» της Περιοχής. Βαρύτατες οι κατηγορίες, εκεί όπου επώνυμοι Έλληνες κάνουν μπίζνες. Κύριο

Το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών - για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξη στην Ε.Ε. του Μαυροβουνίου- ψήφισαν μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

 

ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ) ΔΟΥΡΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, από την ημέρα που συζητήσαμε στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έως τα τώρα, θέλω να σας πω ότι καμία από τις ενστάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου δεν έχει μεταβληθεί με εκείνον τον τρόπο που μας επιτρέπει να μετακινηθούμε από το «ΠΑΡΩΝ».

Εξηγούμε προς τους συναδέλφους των υπολοίπων κομμάτων ότι ενώ παίρνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στο Μαυροβούνιο και που εκφράζει κατά πλειοψηφία τη βούληση του λαού του Μαυροβουνίου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για εμάς καταστατική αρχή των αγώνων μας εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η σημερινή Κομισιόν –επιλέγω τη λέξη- έχει τέτοιου είδους κατευθύνσεις σε μια χώρα με εξαιρετική πολιτική διαφθορά, μια χώρα η οποία τείνει να μετατραπεί σε νησιά Κεϊμάν της ευρύτερης περιοχής, που ακριβώς αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αφορούν την απασχόληση, την εργασία, την οικονομία και οι ντιρεκτίβες της σημερινής Κομισιόν για εμάς δεν δίνουν κανενός είδους εχέγγυο ότι η ενταξιακή διαδικασία της συγκεκριμένης χώρας θα ανατρέψει τα πράγματα εις όφελος των πολιτών, όσον αφορά την απασχόληση, την εργασία και μια σειρά από σοβαρούς δημοκρατικούς θεσμούς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ι. Τραγάκης):...Κυρία Δούρου, επί της κυρώσεως είστε θετικοί; ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ) ΔΟΥΡΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, παραμένουμε στο «παρών».ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ι. Τραγάκης): Πολύ ωραία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΒΡΗΣ (Βουλευτής Αχαΐας-Ανεξάρτητοι Έλληνες)
Τι θέλω να πω; Το κόμμα μας γενικά είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως, αν ψάξουμε στα Πρακτικά, κύριε Τσιάρα, θα δούμε ότι η εικόνα την οποία πρέπει να έχει ένας Βουλευτής ή μία Κοινοβουλευτική Ομάδα για να πάρει την απόφαση να ψηφίσει «ναι» ή «όχι», δεν είναι καθαρή. Δεν καταγράφεται πεντακάθαρα από το Υπουργείο Εξωτερικών ποιες είναι οι σκοπεύσεις, εκτός από γενικότητες ότι καλό θα είναι και θα είναι κίνητρο, όπως αναφέρατε, στην περιοχή να ενταχθεί το Μαυροβούνιο, ενώ η διαφθορά είναι αυτή που περιγράφετε ακόμα κι εσείς και η κ. Δούρου και το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι πάντες. Δεν μας λέτε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του MOU με τους partners στην περιοχή, δηλαδή Σκόπια, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, τι επιδιώκουν οι μεγάλοι «παίκτες» και ποια είναι τα εθνικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται μέσα απ' αυτή τη διαδικασία.

Για να γίνω πιο σαφής, ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Τζουγάνοβιτς -με είκοσι δύο χρόνια λαθρεμπόριο, trafficking κλπ- με τον κ. Μπερίσα ο οποίος λέει ότι θα φτάσει το κράτος του μέχρι την πατρίδα μου, την Άρτα, και πόσο θα στοιχίσει αυτή η ιστορία τέλος πάντων; Ξέρουμε ποια είναι η θέση γενικά του Μαυροβουνίου με τα Σκόπια; Ξέρουμε τι χάνουμε σε σχέση με τη Γιουγκοσλαβία; Ξέρουμε ποιες είναι οι πιέσεις με τη Γερμανία; Ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος και τι θέλουν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Ερχόμαστε λοιπόν πάντα σε τέτοιες συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και δυστυχώς –σημειώστε το, κύριε Πρόεδρε- φτάσαμε προ ημερών να συζητάμε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την αναβάθμιση του οργάνου χάραξης εξωτερικής πολιτικής και ο Πρόεδρος κ. Βαρβιτσιώτης, όταν ο κ. Γλέζος ρώτησε εάν τα Ίμια είναι ελληνικά ή όχι, γύρισε στον κύριο Πρέσβη και του λέει: «Και απόρρητες πληροφορίες να έχετε, μην τις πείτε εδώ, υπάρχει το απόρρητο». Τον ρώτησα: «Μα, είναι δυνατόν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας να μην έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν επί των απορρήτων του Υπουργείου Εξωτερικών;».

Με λίγα λόγια, θέλω κλείνοντας να πω το εξής: Χρειάζεται πλήρης αναβάθμιση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Όταν συζητούνται τέτοια θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών, χρειάζεται να έρχεται μ' ένα λογιστικό «Τ» πρακτικής διπλωματίας και να λέει σαφέστατα και καθαρά: «Υποστηρίζουμε ένα MOU, θα γίνει αυτό, αυτές είναι οι σκοπεύσεις μας στην περιοχή, πέρα από τις γενικότερες, εδώ θα χάσουμε, εκεί θα κερδίσουμε, πόσο θα μας στοιχίσει» -διότι φτάνουμε στο σημείο που δεν ξέρουμε πόσο θα μας στοιχίσει όλη αυτή η ιστορία και «κόβουμε», όπως σας είπα μία μέρα στον ανελκυστήρα, όλα τα επιδόματα των Βορειοηπειρωτών και δεν ξέρουμε τη σχέση του κ. Τζουγάνοβιτς με τον κ. Μπερίσα- και στο τέλος λέμε «ναι» επειδή γενικώς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι και ένα κίνητρο για την περιοχή και τότε ας ψηφίσουμε το Μαυροβούνιο.

Η άποψή μου και η εισήγησή μου προς τον κύριο Υπουργό και προς εσάς είναι η εξής: Αναβαθμίστε το ρόλο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για να φύγουμε από τα «θολά νερά». Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, επειδή δεν είναι σαφής η εικόνα του τι θέλουμε να πετύχουμε μ' αυτό το MOU, εμείς ψηφίζουμε «όχι».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σας ευχαριστούμε κι εμείς.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι για τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης του Μαυροβουνίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» έχει οριστεί Ειδικός Αγορητής ο Βουλευτής κ. Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ (βουλευτής Β'. Περιφέρεια Θεσσαλονίκης- Χρυσή Αυγή): Η θέση μας είναι ίδια μ' αυτή που ήταν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και δεν αλλάζει. Είμαστε εναντίον της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό πρέπει να το δούμε λίγο αναλυτικότερα.

Το Μαυροβούνιο ήταν ένα κομμάτι της Σερβίας που αποσχίστηκε με οργανωμένο σχέδιο διαφόρων δυνάμεων και επιχειρείται τώρα να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προωθήσει συγκεκριμένα σχέδια και συγκεκριμένες πολιτικές ώστε στην ουσία να δημιουργηθούν ζώνες επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια.

Θυμίζω σε όλους ότι το δημοψήφισμα το οποίο έλαβε χώρα για την απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ο πληθυσμός του Μαυροβουνίου είναι 630.000 κάτοικοι. Συμμετείχαν μόνο όσοι έμεναν μέσα στο Μαυροβούνιο. Σε όσους ήταν εκτός Μαυροβουνίου, δηλαδή ομογενείς είτε στις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν επετράπη να συμμετάσχουν.

Το Μαυροβούνιο έχει κατηγορηθεί ότι είναι το μεγαλύτερο «πλυντήριο ξεπλύματος χρήματος» αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι σταυροδρόμι διακίνησης ναρκωτικών, εμπορίου λευκής σαρκός και εμπορίου όπλων.

Αυτά δεν τα λέμε εμείς, κύριε Υπουργέ. Τα λέει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Δημοκρατίας της Γαλλίας, όπως και η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Δημοκρατίας της Ρωσίας.

Ας δούμε τι παράγει το Μαυροβούνιο. Παράγει κάποια από τα προϊόντα που παράγουμε κι εμείς, άρα πρόκειται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σ' ό,τι αφορά τη χώρα μας. Έχει ελιές, έχει λάδι, έχει αμπέλια, έχει κρασί, έχει πράγματα που έχουμε κι εμείς. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει λιγνίτη και διάφορα άλλα μεταλλεύματα και επίσης προσπαθεί να αναπτύξει τον τουρισμό του.

Παρά τις όποιες επενδύσεις που έγιναν στη χώρα αυτή, υπάρχουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η βιομηχανία μετάλλου, αλουμινίου, χάλυβα κλπ καταρρέει, η υλοτομική βιομηχανία και η κλωστοϋφαντουργία εξαφανίστηκαν πλήρως και η ανεργία έχει φτάσει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Άρα, τυχόν ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούμε ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι σε εμάς ως χώρα, ούτε και στην Ευρώπη γενικότερα. Για όλα τα παραπάνω, καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ): Εμείς, κύριε Πρόεδρε, διαφωνούμε. Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με το Μαυροβούνιο και δεν συζητάμε την ένταξη ή όχι του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αλλά με αφορμή αυτό το μνημόνιο γίνεται συζήτηση γενικότερα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά, ο στόχος του μνημονίου είναι να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωκοινοβούλιο και την οποία έχουν ψηφίσει όλα τα άλλα κόμματα εκτός του ΚΚΕ, όταν γινόταν η συζήτηση για την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τουλάχιστον αυτοί που είναι στο Ευρωκοινοβούλιο. Άρα, λοιπόν, είναι από μια άποψη υποκριτικό στο Ευρωκοινοβούλιο να λες «ναι, θα ενταχθεί και το Μαυροβούνιο» και εδώ να δημιουργούνται εντυπώσεις. Πρώτο σχόλιο είναι αυτό.

Δεύτερον, εμείς είμαστε αντίθετοι, γιατί είμαστε αντίθετοι και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών, αλλά τα συμφέροντα του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Είναι μια επιθετική, ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αντίθετοι, όπως ήμασταν αντίθετοι και με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλων χωρών, όχι για ιδιαίτερους λόγους, για τους οποίους θα πω παρακάτω.

Ποια είναι η ενταξιακή διαδικασία του Μαυροβουνίου; Η ενταξιακή διαδικασία των χωρών αυτών δεν είναι υπόθεση της σημερινής Κομισιόν, όπως είπε η κ. Δούρου που δεν είναι εδώ. Τα κριτήρια για να μπεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, είναι τα κριτήρια όλων των συνθηκών -για να μην τις αναφέρω- και είναι τα γνωστά, να γίνεις δηλαδή όπως η Ελλάδα, να ιδιωτικοποιήσεις τα πάντα, να μην υπάρχει δημόσιος τομέας, αλλά να υπάρχει ιδιωτικός τομέας, να πέσουν τα μεροκάματα. Είναι όλη αυτή η πολιτική την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός.
Αυτά είναι τα κεντρικά ζητήματα. Εκεί κρίνεται το Μαυροβούνιο και κάθε χώρα και κατά δεύτερο λόγο, φυσικά, κρίνονται και τα θέματα της διαφθοράς και όλα αυτά, τα οποία είναι υπαρκτά και τα οποία δεν υπήρχαν μόνο στο Μαυροβούνιο. Σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά και σε άλλες, υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα. Και όμως σήμερα είναι ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποδεικνύεται πλέον και ιστορικά –αυτά θα τα λύσει σε μία πορεία και είναι και ανεκτά- είναι πώς θα βάλει στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές όλων αυτών των χωρών, πώς θα επιβάλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και οι ανερχόμενες αστικές τάξεις αυτών των χωρών, που πολλές φορές είναι κάτι μεταξύ μαφίας και μεγάλων επιχειρηματιών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αφορά και το ίδιο το Μαυροβούνιο και όλη την ενταξιακή διαδικασία.

Επομένως, εγώ λέω ότι προβάλλονται κάποιοι λόγοι από αυτούς που συμφωνούν για την ένταξη και του Μαυροβουνίου και των άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί εδώ δεν πάει α λα καρτ. Όταν λες «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση εννοείς «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, «ναι σε όλα», σε όλη αυτή τη βάρβαρη πολιτική, που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν πεις «ναι» στη διεύρυνση και «ναι» στην ένταξη των χωρών, δεν μπορείς να πας επιλεκτικά.

Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι κοροϊδία απέναντι στον λαό. Θα πρέπει να παραδεχτείς ότι αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι όλη της η συγκρότηση και στηρίζεται σε όλες αυτές τις αρχές.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα, είναι γνωστό πώς και κάτω από ποιους εκβιασμούς γίνονται. Έτσι μπήκαν και οι Βούλγαροι, παραδείγματος χάριν, και βιώνουν τον ευρωπαϊκό παράδεισο –τον είδαμε- έτσι μπήκαν και άλλες χώρες κάτω από το όνειρο που τους υποσχέθηκαν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει παραδείσους για τους εργαζόμενους. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακριβώς αυτά που ζει η χώρα μας σήμερα.

Εμείς λοιπόν, είμαστε αντίθετοι απ' αυτή τη σκοπιά με αυτή τη συμφωνία για να είμαστε και συγκεκριμένοι. Αυτή η συμφωνία υπηρετεί ή προσπαθεί τέλος πάντων να υπηρετήσει την πιο γρήγορη ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχω και ένα τελευταίο ρητορικό ερώτημα: Όλα αυτά που περιγράφονται για το Μαυροβούνιο δεν τα ξέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα ξέρει. Δεν ξέρουν ότι χρησιμοποιεί το ευρώ ενώ δεν είναι καν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Το ξέρουν. Γιατί κόπτονται για να μπει το Μαυροβούνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί θέλουν να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει το Μαυροβούνιο.

Κλείνοντας, εδώ πρέπει κανένας να γυρίσει μερικά χρόνια πίσω στο 1999 και να αντιληφθεί ποια ήταν η σκοπιμότητα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν η δημιουργία κρατών προτεκτοράτων -πρωταγωνίστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση- και όχι η υποκρισία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό αποδεικνύεται και με το Μαυροβούνιο και με το Κόσσοβο και με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τώρα πάνε να βάλουν στο χέρι και ολόκληρη τη Σερβία.»

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline