Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:18:31

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Όντως, έχουμε πρόβλημα με τις Τράπεζες.

Το Πρόγραμμα κατηγορήθηκε από την Αντιπολίτευση ότι δεν είναι αποτελεσματικό. Το Πρόγραμμα, όμως, έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 

Πρώτον, η χώρα έχει σταθεροποιηθεί, δηλαδή πλέον ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι ανύπαρκτος, έχει παρέλθει. Δεύτερον, η χώρα πλέον δεν είναι αντικείμενο παιχνιδιών στις διεθνείς αγορές. Τρίτον, η χώρα χρηματοδοτείται. Τέταρτον, οδηγούμεθα πλέον σε πρωτογενές έλλειμμα, όχι διακηρυκτικά, αλλά στην πραγματικότητα. Πέμπτον, πληρώνεται –όπως είπε ο Υπουργός προηγουμένως- ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προχωράμε σε πολύ γρήγορη εξυγίανση των δημοσίων δαπανών και του δημοσίου γενικότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία υπάρχει σήμερα.

Άρα, λοιπόν, το Πρόγραμμα έχει αποτελέσματα και οι θυσίες τις οποίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός, οι βαριές και μεγάλες θυσίες, αυτά τα τρία χρόνια αποδίδουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η κριτική η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή αναφέρεται πρώτα-πρώτα στο γεγονός ότι το πρόγραμμα αποκαλείται και είναι υφεσιακό, όπως επίσης ότι το πρόγραμμα παράγει ανεργία εξαιτίας της ύφεσης. Όμως, υπάρχουν κι εδώ απαντήσεις, αλλά κυρίως υπάρχουν πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα για να ανασχέσουμε την ανεργία και να μικρύνουμε την ύφεση.
Υπάρχει λοιπόν το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας. Πράγματι, η χρηματοδότηση της χώρας είναι ελλιπής. Δεν αρκούν οι πόροι που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας. Αυτό, όμως, είναι και το μεγάλο στοίχημα, αν θέλετε. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία για να προσελκύσουμε επενδύσεις, διαμορφώνοντας ένα πολιτικό, κοινωνικό και επενδυτικό κλίμα στη χώρα που θα την κάνει ελκυστική.

Θέλουμε ιδιωτικούς πόρους πλέον και όχι δανεικά. Και οι ιδιωτικοί πόροι θα έρθουν μόνο εάν κάθε μέρα που περνάει το σήμα της Ελλάδας προς τις αγορές και όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, είναι η περαιτέρω πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

Αναφέρθηκε και ο Υπουργός και οι υπόλοιποι ομιλητές στο θέμα των τραπεζών. Έχουμε πρόβλημα με τις τράπεζες. Χρειαζόμαστε πρωτίστως ανακεφαλαιοποίηση και πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Ταυτόχρονα χρειάζεται να λειτουργήσουν οι τράπεζες μέσα στο πλαίσιο της αποστολής τους που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Άκουσα όμως προηγουμένως κάτι καινοφανείς απόψεις και θεωρίες, όπως: «Πού θα βρείτε τη ρευστότητα; Υποστηρίζουμε την εθνικοποίηση, την κρατικοποίηση -ή όπως αλλιώς μπορεί να το πει κανείς- των τραπεζών». Με ποια ρευστότητα; Πού θα εξευρεθούν δηλαδή οι πόροι; Γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε στο ELA, στον μηχανισμό δηλαδή που αναπλήρωνε κατά έναν τρόπο τη ρευστότητα.

Πώς λοιπόν θα βρεθεί ρευστότητα εάν δεν υπάρχουν όλες εκείνες οι αναγκαίες συνεννοήσεις με τους εταίρους μας και οι ικανές διαπραγματεύσεις; Είναι πολύ απλά πράγματα, τα οποία χρειάζονται απαντήσεις. Χρειάζονται τέτοιες απαντήσεις που να λύνουν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Διότι η ρευστότητα ούτε ρητορική είναι ούτε ένα άυλο πράγμα είναι. Είναι πολύ συγκεκριμένη μορφή της οικονομικής δραστηριότητας και έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Πού θα βρούμε λοιπόν τα υπόλοιπα χρήματα που λείπουν και πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις μας εάν δεν έχουμε καλύψει τις προϋποθέσεις ώστε και ανακεφαλαιοποίηση να γίνει και η οικονομία μας να γίνει ελκυστική και στους καταθέτες και στους επενδυτές;»

(Οι περικοπές με κύριο αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση και την χρη- ματοδότηση των Τραπεζών του πρώην υπουργού και βουλευτή της Β' Αθηνών Μιχάλη Χρυσοχοίδη προέρχονται από τις παρεμβάσεις του, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση για το Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline