Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:19:08

Ηλίας Ηλιόπουλος: O νικητής Πρόεδρος της Κύπρου. Παρελθόν και μέλλον.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών ανέδειξε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, με το εντυπωσιακώς υψηλό ποσοστό του 57,48% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Κατ' αρχάς, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κύπρου αποτελεί, αναντιλέκτως, δεινή ήττα των δυνάμεων εκείνων, οι οποίες – με κορμό, παραδοσιακώς, το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ αλλά και με την συνεπικουρία άλλων παραγόντων – παγίως επιδιώκουν, από πολλών δεκαετιών, και κατά τα τελευταία έτη μετ' επιτάσεως επεδίωξαν, να επιβάλουν τα ολοκληρωτικής συλλήψεως και φιλοσοφίας ιδεολογήματα του Μετα-Εθνικού Προοδευτισμού (Post-national Progressivism) και Εθνομηδενισμού στους Ιδεολογικούς Μηχανισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και, δι' αυτών, στον Ελληνισμό της Μεγαλονήσου. Προδήλως, δεν είναι τυχαίον ότι την βραδιά των εκλογών το Στάδιον Ελευθερίας, η Λευκωσία και σύμπασα η Μεγαλόνησος, απ' άκρου εις άκρον, πλημμύρισε από γαλανόλευκες. Άλλωστε, ήταν στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, της ιστορικής εθνικής παρατάξεως της Μεγαλονήσου, όταν για πρώτη φορά, μετά το 1974, αναρτήθηκε σε δημοσία εκδήλωση η Ελληνική Σημαία – πραγματικός άθλος εάν συνεκτιμήσει κανείς το τότε κρατούν κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας κατά της Ελλάδος, του Ελληνισμού και των Ελληνικών Συμβόλων.

Συνάμα, το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά συντριπτική ήττα και αποδοκιμασία όχι, βεβαίως, τόσον του (συμπαθούς και ευπρεπούς) κ. Σταύρου Μαλά (του υπό του ΑΚΕΛ προταθέντος και υποστηριχθέντος υποψηφίου) αλλά, πρωτίστως, του ηγέτη του ΑΚΕΛ και απελθόντος Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, διότι «επέτυχε» να σύρει την άλλοτε ακμάζουσα Κύπρο στην χειρότερη οικονομική, πολιτική και πολιτειακή κρίση, την οποίαν εβίωσε από του 1974 και εντεύθεν.

Πλην όμως, η χθεσινή εξέλιξις στην Μεγαλόνησο αποτελεί, αναμφισβητήτως, και μία προσωπική νίκη του κ. Νίκου Αναστασιάδη, επί 15ετίαν Προέδρου του «Δημοκρατικού Συναγερμού». Κατά το μακρόν διάστημα, αφ' ότου ο κ. Αναστασιάδης ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής εθνικής παρατάξεως, συνέβησαν πολλά. Ο ίδιος «πέρασε από σαράντα κύματα», κατά το δημώδες. Υπέστη οδυνηρές ήττες, απορρίψεις και διαψεύσεις προσδοκιών, περιήλθε δε κάποτε σε πλήρη πολιτική απομόνωση.

Κατά το ως άνω διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης κατέδειξε ότι γνωρίζει (ή, όπερ σπουδαιότερον, θέλει και δύναται να μάθει) την Πολιτική Τέχνη. Κατέδειξε επίσης ότι γνωρίζει να θέτει στρατηγικούς και ενδιαμέσους αντικειμενικούς σκοπούς και να εργάζεται μεθοδικώς και αόκνως προς επίτευξίν των. Ότι είναι εις θέσιν να μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα: Απέδρασε ο ίδιος – και απελευθέρωσε και την ιστορική εθνική παράταξή του – από το ιδιότυπο καθεστώς απομονώσεως, υπό το οποίον τελούσαν από το 1974 (κατ' ουσίαν, από της εγκαθιδρύσεως του δεσποτικού καθεστώτος Μακαρίου, εν έτει 1960). Εν συνεχεία, διέρρηξε το συμμαχικό συγκρότημα εξουσίας των αντιπάλων του. Και, εν τέλει, έκτισε και συνομολόγησε τις συμμαχίες εκείνες, οι οποίες του επέτρεψαν να καταγάγει την περιφανή νίκη της 24ης Φεβρουαρίου 2013.

Ο εκλελεγμένος (όπως επιμένουν να λέγουν, στην θαυμάσια και αυθεντική Ελληνική λαλιά τους, οι συμπατριώτες μας της Μεγαλονήσου) Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί, αναμφιβόλως, να αντιμετωπίσει δυσχερέστατα προβλήματα, πρωτίστως δε το ζήτημα της οικονομικής κρίσεως. Προφανώς, εκφεύγει των ορίων του παρόντος σημειώματος η διερεύνηση του ακανθώδους ζητήματος περί το εάν και κατά πόσον οι (όντως υπαρκτές) διαρθρωτικές στρεβλώσεις και αδυναμίες της Κυπριακής Οικονομίας επεδεινώθησαν εις την νιοστήν, εξ αιτίας της εγκαταλείψεως του Εθνικού Νομίσματος και της υιοθετήσεως του μοιραίου (και για την Μεγαλόνησο, ως αποδεικνύεται) Ευρώ, του «οθνείου νομίσματος», κατά την περίφημη διατύπωση του Κωνσταντίνου Κόλμερ. Υφίσταται, πλέον, ένα τετελεσμένον γεγονός, το οποίον και θα κληθεί να διαχειρισθεί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος.

Συγχρόνως, οφείλει να αναμένεται ενεργοποίηση του ξένου (ανάγνωθι: Αγγλοσαξονικού) παράγοντος προς επίλυσιν (εντός ή εκτός εισαγωγικών) του Κυπριακού. Πολλώ δε μάλλον καθ' όσον, από τούδε και εις το εξής, η Μεγαλόνησος θα ίσταται υπό την Δαμόκλειον σπάθην των πιέσεων και εκβιασμών ποικίλων «καλοθελητών» ως προς την οικονομικήν της ενίσχυσιν/δανειοδότησιν – ή μη (πράγματα που, δυστυχώς, άριστα γνωρίσαμε και εμείς εδώ, στην Μητέρα Ελλάδα, την τελευταία τριετία).

Επομένως, επιβάλλεται μεγίστη προσοχή και επιφυλακή. Ο γράφων θα εκόμιζε γλαύκαν εις Αθήνας, εάν προσετίθετο στην χορεία των δημιοσιολογούντων εκείνων που υπενθυμίζουν δις ημερησίως (δίκην δούλου του Δαρείου) το «αμάρτημα του 2004», τουτέστιν την υπό του κ. Αναστασιάδη αποδοχή του Σχεδίου Αννάν. Αντί να αναμοχλεύουμε οικεία κακά, ως ο Φρύνιχος, θα προτιμούσαμε να εκφράσουμε την ελπίδα ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού κατέστη, έκτοτε, σοφώτερος και ότι, συνεπώς, διαθέτει σήμερα και εκείνο το πολύτιμο κεφάλαιο πείρας και ωριμότητος αλλά και την απαιτουμένη πολιτική ευφυΐα, ούτως ώστε να μην επαναλάβει τα αυτά σφάλματα.

Ο άρτι εκλεγείς Πρόεδρος του δευτέρου Ελληνικού Κράτους οφείλει να κινηθεί βάσει των επιταγών του Πολιτικού Ρεαλισμού. Ο οποίος πόρρω απέχει τόσον των σωβινιστικών εξάρσεων και τυχοδιωκτισμών όσον και των διεθνιστικών φαντασιώσεων και ιδεοληψιών. Γνωρίζει δε ασφαλώς ο Κύπριος ηγέτης ότι «το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Όπως γνωρίζει και το ρηθέν υπό των Κλασσικών: «Ευλαβού τας διαβολάς καν ψευδείς ώσι».

Πόσω μάλλον όταν έχουν μεταβληθεί οι εποχές και, μαζί τους, τα δεδομένα στο γεωπολιτικό υποσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου – και λόγω της (κολοσσιαίας) Γεωστρατηγικής Προστιθεμένης Αξίας της Κύπρου συνεπεία της ανακαλύψεως των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Ο Ηλίας Ηλιόπουλος είναι Ιστορικός – Διδάκτωρ του Λουδοβικείου-Μαξιμιλιανείου Πανεπιστημίου Μονάχου, Καθηγητής της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (Σχολή Διοικήσεως - Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού) και Στρατηγικός Αναλυτής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline