Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:03:56

Απόστολος Κακλαμάνης: Η χειραγώγηση μαζών στην Ελλάδα

«.....Ο ελληνικός λαός θέλει -και ορθώς- την ανανέωση στο δημόσιο βίο της χώρας ως ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Το Κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές ανανεώθηκε κατά τα 2/3. Δυστυχώς, αυτό, τουλάχιστον ως εικόνα, δεν νομίζω ότι δικαιώνει την ελπίδα του ελληνικού λαού, διότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται ένα φαινόμενο πρωτοφανές για ολόκληρη την Ευρώπη. Παντού, η κοινωνία, οι διάφορες κοινωνικές τάξεις, οι πολίτες ασκούν κριτική, απονέμουν τον έπαινο ή τον ψόγο, κρίνοντας την κυβέρνηση κάθε χώρας.

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που γίνεται αυτό. Κάποιοι παλαιοί εδώ μπορεί να θυμούνται ότι είχα πει το 1995 ότι υπάρχουν πολλοί που, έχοντας τη δύναμη να χειραγωγούν τον απλό άνθρωπο, εμφανίζονται να χαίρονται, όταν δυστυχισμένοι πολίτες για μύρια όσα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν, θεωρούν ότι το Κοινοβούλιο είναι ένα δημόσιο πτυελοδοχείο.

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να ζήσουμε πριν από δύο χρόνια πώς αυτού του είδους η χειραγώγηση οδήγησε δυστυχείς συμπολίτες μας. Στην πλειονότητά τους ήταν στην πλατεία Συντάγματος. Όμως, ήσαν και αρκετοί που, κατά τη γνώμη μου, δεν φαίνονταν τόσο δυστυχείς, με διάφορα λάβαρα δεξιά, αριστερά, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, λάβαρα όχι μόνο την ελληνική σημαία, αλλά και λάβαρα που αναφέρονται στο πλέον απεχθές παρελθόν της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα της Ευρώπης και της πατρίδος μας. Απειλείτο τότε η είσοδος εδώ στη Βουλή, όπως ελέχθη, σε αυτή τη λογική της χειραγώγησης, του φανατισμού του ανθρώπου που δυστυχεί. Η προτροπή ποια ήταν; Ακόμη και κάποιοι, μπαίνοντας εδώ μέσα, να δίνουν χαστούκια, να πλακώνουν στο ξύλο.

Αυτή είναι μία έμπνευση που προηγήθηκε στη γειτονική μας Ιταλία. Αυτοί οι δύο -εντός ή εκτός εισαγωγικών- κλόουν ήταν ένας διασκεδαστής ηθοποιός -σημειώστε το, διότι μπορεί να το δείτε και εδώ- και ένας πολιτικός, για τον οποίο τουλάχιστον το μισό του πληθυσμού της γειτονικής χώρας θα έπρεπε να ντρέπεται ότι στη χώρα του υπήρξε τόσα χρόνια Πρωθυπουργός αυτός ο άνθρωπος.

Θέλω να πω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε -και το απευθύνω σε όλους- το εξής: Τι θέλουμε τελικά εμείς; Θα πρέπει να φτάσουμε στο τελευταίο σκαλί στου κακού τη σκάλα; Δεν είναι βέβαιο ότι πάντοτε οι ποιητές, ακόμα και οι εθνικοί ποιητές, επιβεβαιώνονται. Δεν είναι βέβαιο ότι εκεί που κατεβαίνουμε, αναμένουν την Ελλάδα, την πατρίδα μας να πετάξει με τα φτερά, τα πανιά, τα φωτεινά, τα μεγάλα.

Είμαι υποχρεωμένος -το έχω πει ξανά εδώ- να πω ακόμη μια φορά ότι έχω ζήσει την Κατοχή και τον Εμφύλιο, έχω ζήσει τη μετεμφυλιακή περίοδο και ξέρω μετά βεβαιότητος το εξής: Αν εδώ μέσα -το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω- ο λαός μας βλέπει, εμάς, τους εκπροσώπους του υποπόδια των ποδών των διαφόρων τηλεπαρουσιαστών, δηλαδή, των έξι-επτά επιχειρηματιών, που, είτε ως κατασκευαστές δημοσίων έργων, είτε ως προμηθευτές, είτε ως εκβιαστές κατασκευαστών και προμηθευτών του δημοσίου έχουν κατορθώσει -διότι έχει ο καθένας μας και την προσωπική του ευθύνη- να αποδεχθούμε λαός και ηγεσίες και εμείς την ενός ανδρός αρχή, τότε έχουμε μια κολοβή δημοκρατία. Διότι κοινοβουλευτική δημοκρατία χωρίς πολίτες που συμμετέχουν, που έχουν άποψη, που δέχονται τον αντίλαλο της άποψής τους να επιστρέφει σε αυτούς, προφανώς δεν είναι δημοκρατία πλήρης.

Βλέπω ότι και σχηματισμοί που εμφανίζονται ότι έχουν πολυφωνία, πολλές τάσεις, ρεύματα κ.λπ. κόμματα του ενός διαμορφώνονται.

Νομίζω ότι πολλοί που μπορούμε εδώ πέρα να ανεβαίνουμε στο Βήμα και να μιλάμε, αυτό πρέπει να κάνουμε. Το χειρότερο που κάνουμε είναι να λέμε στον πολίτη τα καλύτερα, ίσως και τα πιο σωστά και τα πιο σοφά λόγια, αλλά να του λέμε «ξέρεις, εμένα θα με ακούσεις από το μαγαζί του τάδε μεγαλοεκδότη ή του τάδε μεγαλοκαναλάρχη, όχι από το ιερό Βήμα της Βουλής».

Πιστεύω ότι αυτό είναι η «Λυδία Λίθος» του κοινοβουλευτικού και ατομικού ήθους καθενός που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί εδώ το έθνος, όπως λέει το Σύνταγμά μας.»

(Αιχμηρές αλήθειες, ως συνήθως του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και βουλευτή της Β΄. Αθηνών, σε πρόσφατη συζήτηση στο Κοινοβούλιο)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline