Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  04:45:07

Νεώτερη ερμηνεία για την «Κραυγή» του Μουνκ: Η φιγούρα τελικά δεν ουρλιάζει

Η «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ είναι ένας από τους διασημότερους πίνακες στην ιστορία της τέχνης και έχει ακόμη και το δικό του emoji. Η φιγούρα στο διάσημο έργο τέχνης δεν ουρλιάζει στην πραγματικότητα, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Αντ' αυτού, αντιδρά σε μια κραυγή.

Ο διάσημος Νορβηγός καλλιτέχνης, Έντβαρντ Μουνκ

Ο Μουνκ κατέστησε σαφές τι ακριβώς συμβαίνει στον πίνακα σε επιγραφή σε μία ελάχιστα γνωστή εκδοχή του πίνακα, στην οποία ο διάσημος καλλιτέχνης είχε γράψει: «Ένιωσα την μεγάλη κραυγή στη φύση».
Σύμφωνα με την Τζιούλια Μπάρτρουμ, επιμελήτρια της έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Έντβαρντ Μουνκ στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό δείχνει πως η φιγούρα στο έργο ακούει την κραυγή αντί να την κάνει αυτή.

monkΟ Μουνκ, ένας Νορβηγός καλλιτέχνης, ολοκλήρωσε τον πρώτο πίνακα της «Κραυγής» το 1893, αλλά έφτιαξε πολλές ακόμη εκδοχές.
Από τότε, ο διάσημος πίνακας έχει μεταμορφωθεί σε ένα παγκόσμιο σύμβολο για το άγχος ενώ υπάρχει ακόμη και emoji που θέλει να εκφράσει ένα «πρόσωπο που ουρλιάζει». Σύμφωνα με τον ιστοτόπο emojitracker, είναι το 53ο πιο συχνά χρησιμοποιημένο emoji.
Σε αυτή την ασπρόμαυρη λιθογραφία, ο Μουνκ έγραψε μία λεζάντα όπου αναφέρει: «Ένιωσα την μεγάλη κραυγή στη φύση»
Το Βρετανικό Μουσείο παρουσιάζει την λιθογραφία ως μέρος της έκθεσης: «Έντβαρντ Μουνκ: αγάπη και άγχος» από τις 11 Απριλίου έως τις 21 Ιουλίου.

Η Μπάρτρουμ δήλωσε στο Insider: «Αυτή η σπάνια έκδοση της Κραυγής που προβάλλουμε στο Βρετανικό Μουσείο καθιστά σαφές ότι το πιο διάσημο έργο του Μουνκ απεικονίζει έναν άνθρωπο που ακούει μια κραυγή και όχι, όπως πολλοί υποθέτουν, έναν άνθρωπο που ουρλιάζει».

Ο Μουνκ συμπεριέλαβε επίτηδες την λεζάντα σε αυτή την έκδοση για να περιγράψει πως η έμπνευσή του προήλθε από το άγχος που ένιωσε ξαφνικά καθώς περπατούσε σε ένα μονοπάτι στο Όσλο, ένα μέρος που μπορεί να επισκεφθεί κανείς ακόμη και σήμερα» πρόσθεσε η Μπάρτρουμ.
Η φιγούρα δεν ουρλιάζει, αλλά αντιδρά σε ένα ουρλιαχτό, σύμφωνα με την επιμελήτρια έκθεσης στο Βρετανικό Μουσείο
Ο Μουνκ ήθελε να πει πως ο πίνακας αναδημιουργούσε την αίσθηση του πανικού που ένιωσε όταν ο ουρανός έγινε κατακόκκινος την ώρα που περπατούσε, σύμφωνα με την Μπάρτρουμ.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αυτή η διάσημη φιγούρα αντιδρά στις εξωτερικές δυνάμεις της φύσης. Αυτό που μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης είναι εάν για τον Μουνκ αυτές οι δυνάμεις ήταν πραγματικές ή ψυχολογικές» δήλωσε η επιμελήτρια.
Πρόσθεσε πως ο Νορβηγός καλλιτέχνης ήταν γνωστός για την δημιουργία έργων τέχνης που συμβολίζουν έντονα συναισθήματα, όπως η αγάπη ή η ζήλια. Η «Κραυγή» μεταδίδει το αίσθημα μιας κραυγής σε πανικό με ένα απλό τρόπο: Κυματιστές ζώνες στον ουρανό δίνουν την αίσθηση πως η φύση βρίσκεται σε συντονισμό, καθώς η φιγούρα καλύπτει τα αυτιά της.
«Αυτή η χειρονομία θα είναι πάντα αναγνωρίσιμη από τους ανθρώπους ως ένδειξη απελπισίας» είπε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline