Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστηλώνονται περίφημα τα αρχαία της Δήλου

Εργασίες προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου γίνονται στο νησί. Το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα και έργα συντήρησης και στερέωσης των μνημείων, για τη μετατροπή της Δήλου σε ένα υποδειγματικό ανοικτό μουσείο, όπου τα μνημεία θα ορθώνονται αποκατεστημένα σε ένα αλώβητο από την αρχαιότητα τοπίο.

Στο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου, ενώ ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναστήλωση του μνημείου του Μηνοδώρου. Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του εμβληματικού ναού του Απόλλωνα των Δηλίων και της εντυπωσιακής Παλαίστρας του Γρανίτη.

Για το 2020 προβλέπεται η έναρξη εργασιών αναστήλωσης στην πιο πλούσια ιδιωτική οικία της Δήλου, την Οικία του Διονύσου, αλλά και στο αρχαίο θέατρο.

Ορισμένοι από τους αναστηλωμένους χώρους θα λειτουργήσουν ως μουσειακές εστίες σε εφαρμογή της ιδέας της κατάργησης του στεγανού μεταξύ μουσείου και χώρου, ώστε οι δύο έννοιες να συγκροτήσουν ένα ενιαίο ανοικτό μουσείο.
Παράλληλα γίνονται έργα συντήρησης και στερέωσης των μνημείων, όπου σε ετήσια βάση συντηρούνται και στερεώνονται ετοιμόρροπα κτήρια και τοίχοι. Την τελευταία τριετία έχουν γίνει σωστικές στερεωτικές επεμβάσεις σε εκατοντάδες κυβικά μέτρα τοιχοποιιών.

Επίσης, υλοποιήθηκαν σωστικές ενέργειες σε τοιχογραφίες και επιχρίσματα (οικίες Ε, Ερμή, Λίμνης, ΒΑ της νησίδας XIIb, οικία Β Βόρειας Συνοικίας) και σε πλήθος ψηφιδωτών δαπέδων (Αγορά Δηλίων, Αγορά Ιταλών, Φορμίωνα, Δελφίνων, Τριτωνίδας, κοντά στο ναό Ίσιδας και Θεάτρου, οικία της Λίμνης κ.α.).

Πολυμέσα