Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:26:56

Ανδρέας Λοβέρδος: Η Ελλάδα είναι χώρος θρησκευτικής ελευθερίας

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω, συνδέοντας τη σημερινή συζήτηση που έγινε στην Αίθουσα για σημαντικά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής με τη χθεσινή και να καταδικάσω κάθε πολιτική τοποθέτηση μέσα σ' αυτήν την Αίθουσα, η οποία με τρόπο ρατσιστικό στρέφεται εναντίον συμπολιτών μας, αλλά και άλλων ανθρώπων, με κριτήριο του ποια θρησκεία αποδέχονται και σε τι Θεό πιστεύουν.

Είναι λάθος εγκληματικό από δυο πλευρές. Πρώτα απ' όλα, γιατί η Ελλάδα είναι ένας χώρος θρησκευτικής ελευθερίας και δεν μπορείς να στρέφεσαι εναντίον συμπολιτών σου, επειδή δεν πιστεύουν τα ίδια πράγματα με εσένα πράγματα, δεν ασπάζονται τα ίδια θρησκευτικά δόγματα, δεν ομολογούν την ίδια πίστη και είναι δευτερευόντως –πρωτευόντως, όμως, σε σχέση με τα θέματα που συζητάμε- και από εθνικής πλευράς εγκληματικό να στρέφεσαι εναντίον των μουσουλμάνων, όταν ως προς το θέμα που μας απασχολεί, ως μείζον θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής σ' αυτήν τη συγκυρία, σύμμαχοί μας είναι η πλειοψηφία των Λιβύων, η ίδια η Βουλή τους -και είναι πολύ θετική ενέργεια η πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες- και ο μεγαλύτερος αριθμός των ισχυρών χωρών του Κόλπου, που στέκονται ενάντια στην Τουρκία και το Κατάρ, που είναι οι υποστηρικτές μιας δήθεν κυβέρνησης που υπέγραψε μια δήθεν συμφωνία.

Άρα, η χθεσινή συζήτηση, που προκλήθηκε από μια τοποθέτηση, είναι απαράδεκτη από την πλευρά του Συντάγματος και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και εθνικά ζημιογόνος στο μέτρο που δεν συνεκτιμά τις συνέπειες του λόγου αυτού που τον αρθρώνει.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση, νομίζω ότι τα θέματα έχουν καλυφθεί από πολλές πλευρές. Επαναλαμβάνω την πρότασή μας. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κρίση που υπάρχει σήμερα ή το γεγονός ξεπερνά αυτό που επί δεκαετίες αποκαλούμε τουρκική προκλητικότητα.

Είναι παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και η φρασεολογία ρουτίνας απέναντι σε αυτή την παραβίαση δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα. Και επειδή για να απαντήσει κανείς με αποφασιστικότητα, για να απαντήσει κανείς με τον τρόπο που πρέπει και σε ό,τι αφορά τις δικές του δυνάμεις, διπλωματικές και αμυντικές, σε μια τέτοια παραβίαση προϋποθέτει την εθνική ενότητα, αυτή η εθνική ενότητα προϋποθέτει κοινή πληροφόρηση που προκύπτει μέσα από διαδικασίες συνεννοήσεων. Και η ύψιστη μορφή αυτών των συνεννοήσεων είναι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Αυτό επανέλαβε η κ. Γεννηματά μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού. Υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης κόκκινων γραμμών, οι οποίες δεν πρέπει να είναι κόκκινες γραμμές που ανταλλάσσουμε εμείς στον εσωτερικό πολιτικό μας διάλογο, αλλά να έχουν εκφραστεί με τον πιο ακριβή τρόπο στον συνομιλητή μας και εν προκειμένω, στον συνομιλητή του Πρωθυπουργού, στον Τούρκο Πρόεδρο.

Μας έκανε χείριστη εντύπωση η στάση του Πρωθυπουργού που περιφρόνησε τον δημιουργικό πολιτικό μας λόγο. Αν δεν ήθελε να απαντήσει για τις κόκκινες γραμμές για τις οποίες ερωτήθηκε, κι αν αυτό θα ειπωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως μας είπε, ή σε κάποιες διμερείς συναντήσεις Πολιτικών Αρχηγών, που ίσως γίνουν, θα μπορούσε να σχολιάσει τα όσα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με στάση πραγματικής ευθύνης και από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει, αλλά εξέφρασε και σήμερα στην Αίθουσα. Στηλιτεύουμε και καταδικάζουμε τη στάση του Πρωθυπουργού.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για το οποίο είμαστε χθες και σήμερα εδώ συζητώντας επί πάρα πολλές ώρες, θέλω να κάνω τρεις επισημάνσεις. Η πρώτη επισήμανση αφορά εσάς, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών. Θέλω να πω ότι και στην προηγούμενη πενταετία, αλλά και σε αυτό το πεντάμηνο που είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος πρόσεχα να είμαι δίκαιος. Και παρότι έχω υποστεί όσα έχω υποστεί από την παρελθούσα Πλειοψηφία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα θέματα της άμυνας, αλλά και στα θέματα της οικονομίας ενίοτε, ο λόγος μου ήταν ενωτικός, κριτικός βέβαια, αλλά δημιουργικός. Δεν ήταν ποτέ υβριστικός.

Άρα, πριν ασκήσω κριτική, αναγνωρίζω ότι η χθεσινή σας ομιλία, η πρώτη ομιλία Υπουργού Οικονομικών που άκουσα μετά το 2009, δεν στάθηκε μόνο σε εθνικούς λογαριασμούς. Διότι μέχρι τώρα, προφανώς υπό την πίεση των μνημονίων, αλλά και της οπτικής που κάθε συνάδελφός σας έβλεπε τα θέματα, οι τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια ήταν τοποθετήσεις περί των εθνικών λογαριασμών, έσοδα-έξοδα.

Κάνατε μία τοποθέτηση με έμφαση στην ιδιωτική οικονομία, που είναι ο μοχλός της λειτουργίας της οικονομίας της χώρας, της ανάπτυξης, του μέλλοντος, των παιδιών μας, της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό το υπογραμμίζω, το άκουσα πάρα πολύ θετικά και είναι κάτι που σας λέω και από αυτό το Βήμα.
Ωστόσο, στην αγωνία μας για δημοσιονομικό χώρο -την οποία εξέφρασα με μια ερώτηση που έκανα από τα έδρανα ενώ μιλούσατε- είχατε την καλοσύνη να μου απαντήσετε με τρεις εξηγήσεις. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πώς προέκυψε 1 δισεκατομμύριο δημοσιονομικός χώρος για το 2019, παρόλες τις πολιτικές που ασκείτε, όπως με τον ΕΝΦΙΑ, μου δώσατε τρεις εξηγήσεις. Και για να είμαι ακριβής σ' αυτά που θα πω, πήρα την ομιλία σας μετά.

Πρώτον, είπατε ότι δεν υπερβαίνουμε τις δαπάνες που έχουν προϋπολογιστεί. Αυτό, όμως, δεν είναι παραγωγή εσόδων. Είναι αποφυγή εξόδων. Δεύτερον, είπατε ότι στην οικονομία υπάρχει ένα κλίμα που είναι θετικό, κάτι που αναγνωρίζω. Το κλίμα, όμως, δεν μπορεί να παράγει άμεσα έσοδα. Το κλίμα δίνει τάση στην οικονομία. Αν είναι ανοδικό, θα έχεις συνέπειες θετικές στο μέλλον. Αλίμονο, αν παραγνωρίσει η κοινοβουλευτική δύναμη την έννοια του κλίματος. Γι' αυτό ως προς την οικονομία πρέπει να υπάρχει εθνική ευθύνη όταν μιλάμε. Και νομίζω ότι σε αυτό το θέμα το Κίνημα Αλλαγής παίρνει άριστα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το κλίμα δεν παράγει αμέσως έσοδα της τάξης των κάποιων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Το τρίτο είναι οι εκατόν είκοσι δόσεις, η ρύθμιση δηλαδή προς την εφορία. Δεν ξέρω αν παράγει 1 δισεκατομμύριο δημοσιονομικό χώρο η ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων. Και επειδή δεν έχουμε τις σχετικές στατιστικές, τους σχετικούς πίνακες, θα σας παρακαλούσα όταν θα πάρετε τον λόγο, να δώσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία να καταλάβει πώς προκύπτει αυτό το 1 δισεκατομμύριο. Μιλάμε για φορολογικό σχέδιο νόμου. Και το ερώτημά μας αυτό είναι απολύτως στο πλαίσιο του φορολογικού σχεδίου νόμου και δεν είναι ζήτημα προϋπολογισμού.
(Ο συνταγματολόγος καθηγητής Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline