Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:58:57

«Συγγνώμη» Νετανιάχου σε Ερντογάν για τη Γάζα.

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια με πολλές εντάσεις εξαιτίας εκείνου του αιματηρού επεισοδίου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για τα «λάθη» που ενδέχεται, να οδήγησαν στον θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών, το 2010.

Τότε, κατά την επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προτροπής του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο στόχος του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, ήταν να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που είναι παραδοσιακές σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον τουρκικό λαό για τυχόν λάθη που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και συμφώνησε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αποζημίωση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Πηγή προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο των 9 Τούρκων ακτιβιστών.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των χωρών τους, να επιστρέψουν οι πρέσβεις τους και να ματαιωθεί η δικαστική δίωξη (σ.σ. στην Τουρκία) των Ισραηλινών στρατιωτών», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

«Ο κ. Νετανιάχου εξήγησε ότι τα τραγικά αποτελέσματα στον στολίσκο του Μαβί Μαρμαρά δεν έγιναν σκόπιμα», υπογραμμίζοντας ότι «η ισραηλινή έρευνα αποκάλυψε λάθη στην επιχείρηση», προστίθεται στο κείμενο.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline