Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:56:27

Χρήστος Σταικούρας: Aλήθειες για την πρώτη κατοικία

«...Σε ό,τι αφορά ερωτήματα τα οποία ετέθησαν και θα μας απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τον Μάιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου Πτωχευτικού Δικαίου, θα έχουμε χρόνο να τοποθετηθούμε. Άλλωστε, αυτό θα κρατήσει άλλους τρεις μήνες.

Η Κυβέρνηση πέτυχε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που είχε επιβάλει με καταληκτική ημερομηνία 31.12.2019 η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Όμως, θα πω σε τίτλους ορισμένες αλήθειες, για να ενημερωθεί το Σώμα και η κοινωνία. Η δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Σε όλους τους νόμους η προστασία παρέχεται γιατί πληρώνεται το χρέος.
Tο 2010 ήταν στο 80% της αντικειμενικής αξίας για τριάντα έτη, το 2016 στο 100% της αντικειμενικής αξίας, το 2018 στο 100% της εμπορικής αξίας και το 2019 στο 120% της εμπορικής αξίας.

Πλειστηριασμοί γίνονταν πριν την κρίση -περίπου 50.000-, γίνονται και θα γίνονται. Και ο κ. Τσακαλώτος έχει δημόσια τοποθετηθεί επί του θέματος από το 2017, λέγοντας ότι αυτό είναι πολύ καλό και πολύ σημαντικό για να έχουμε καλές τράπεζες και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.
Όσον αφορά τους 20.000 πλειστηριασμούς που έγιναν το 2019, το ένα τρίτο πλήρωσε τελικά, το ένα τρίτο κατέφυγε σε νομικές ενέργειες και κατά ένα τρίτο έγιναν πλειστηριασμοί όχι μόνο στην κατοικία, αλλά και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Και πάμε στο πιο ενδιαφέρον.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση ανέλαβε μία πρωτοβουλία -ορθώς- την οποία ήρθαμε και βελτιώσαμε για να υπάρξει γι' αυτό το χρονικό διάστημα ένα επιπλέον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, βάζοντας και ο φορολογούμενος χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της και η προηγούμενη Κυβέρνηση και η σημερινή, με την περίμετρο που αποφασίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, τις τράπεζες και τους Θεσμούς, δυνητικά θα μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα 131.808 πολίτες, με τα χαρακτηριστικά που έχουν οριστεί, περιουσία μέχρι 131.808 ευρώ κ.ο.κ. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών όπως τα έχει στη διάθεσή της και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πόσοι μπήκαν στην πλατφόρμα; Μέχρι χθες 65.393. Ένας στους δύο πολίτες από αυτούς που δυνητικά μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που δόθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις, δεν έχει μπει καν στην πλατφόρμα. Έχουν μπει 65.393. Από αυτούς περίπου 22.000 αρνούνται να δώσουν άρση του απορρήτου τους, με αποτέλεσμα να πέφτουμε στις 43.398.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί αρνούνται;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, πολυδιάστατες. Αναζητούνται. Ο καθένας μπορεί να κάνει εικασίες. Το αφήνω και σε σας.
Θέλω να σας πω ότι έχουν αποσταλεί ερωτηματολόγια από χθες σε όλους αυτούς τους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους για να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το ένα τρίτο δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από αυτή που έχει δηλώσει στην εφορία, με αποτέλεσμα να μην προχωρά η διαδικασία. Το ένα τρίτο έχει εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ, τόσο ήταν περίπου -40.000 ευρώ ήταν- και στον «νόμο Κατσέλη». Το ένα τρίτο δεν πληροί τα κριτήρια γιατί στις 31-12-2018 δεν ήταν ενενήντα ημέρες η καθυστέρηση και διάφοροι άλλοι λόγοι. Τους ψάχνουμε όμως.

Έτσι, καταλήγουμε δυστυχώς σήμερα ουσιαστικά να είναι περίπου 2.000 οι πολίτες αυτοί που αξιολογούνται, προκειμένου να πάρουν την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου, από μία περίμετρο 131.808. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θα την εντείνουμε προκειμένου όσο μπορούμε να μπουν περισσότεροι συμπατριώτες μας στο υπάρχον σχήμα.

Η οικονομική κρίση αναμφίβολα πλήγωσε την κοινωνία μας. Πρέπει, όμως, να προχωρήσουμε μπροστά, να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, διδασκόμενοι από τα λάθη μας. Συνολικά το πολιτικό σύστημα, όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε όμως να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Θα σας μιλήσω γι' αυτά.
Το ιδιωτικό χρέος πλήττει την ίδια την κοινωνική συνοχή και είναι μείζον πρόβλημα για τη χώρα. Εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε την ευκαιρία για μία ουσιαστική νέα αρχή, να σταματήσουμε να ανεχόμαστε τις κοινωνικές ανισότητες με τη θέση επιτέλους των στρατηγικών κακοπληρωτών προ των ευθυνών τους, να επανακτήσουμε και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη έναντι του κοινωνικού συνόλου και να θεραπεύσουμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που τόσο έχει τραυματιστεί.

Πάνω σε αυτές τις ράγες κινούμαστε και σε αυτές θα κινηθούμε τους επόμενους τρεις μήνες. Και προφανώς θα υπάρξουν προβλέψεις για δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις -και για τα ευάλωτα νοικοκυριά- σε όλη τη διαδικασία, αρκετές και ευνοϊκές προβλέψεις.»
(Ο οικονομολόγος Χρήστος Σταικούρας είναι βουλευτής Φθιώτιδος και υπουργός Οικονομικών)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline