Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:45:46

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Τα πράγματα στη χώρα δεν βαίνουν καλώς...

«....Από τη δική μας μεριά σε αυτή τη φάση έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές και με τον πιο καθαρό τρόπο και δια του Προέδρου μας, του Αλέξη του Τσίπρα, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια γραμμή άγονης αντιπαράθεσης, μια γραμμή άναρθρων κραυγών ή εκμετάλλευσης μιας πολιτικής κερδοσκοπίας σε μια πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές παραμένουν, όμως τώρα το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να υπερβούμε αυτήν την κρίση με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και περιορίζοντας κατά το δυνατόν τις συνέπειες της.

Μην κρυβόμαστε, λοιπόν, η Κυβέρνηση σήμερα καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που είναι όμως αναγκαίες για να καταφέρουμε ακριβώς ως κοινωνία να υπερβούμε την κρίση αυτή. Και δεν έχει δικαιολογία, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση ακριβώς επειδή υφίσταται αυτή η πολιτική ομοθυμία υποστήριξης των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να παρθούν.

Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να εκφράσω την ανησυχία μου, διότι φαίνεται ότι σε μια σειρά από πεδία τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς.
Ήδη οι περιορισμένοι έλεγχοι που γίνονται για τον κορωνοϊό, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για την προετοιμασία της Κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, η οποία γνωρίζαμε ότι θα χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας. Ήταν δεδομένο, ήταν αντικειμενικό, ήταν απολύτως λογικό να συμβεί.

Πολύ φοβάμαι, ξέρετε, ότι τα περιορισμένα τεστ οδηγούν σε περιορισμένες ανακοινώσεις κρουσμάτων και είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσουν επίπλαστη εικόνα υποχώρησης της πανδημίας. Και υπάρχει πιθανότητα αυτό να οδηγήσει σε χαλάρωση των μέτρων προστασίας που παίρνουν οι πολίτες. Επομένως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν.

Πληροφορήθηκα ότι το Μαξίμου με διαρροή πανηγύριζε για τη μείωση των κρουσμάτων. Θέλουν πάρα πολλή προσοχή αυτού του τύπου οι διαρροές, γιατί ξαναλέω ότι είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε χαλάρωση των μέτρων προστασίας που είναι αναγκαίο να παίρνουμε όλοι μας.

Επίσης, την ίδια στιγμή, λόγω αυτής της κατάστασης, της έλλειψης αντιδραστηρίων, οδηγούμαστε σε στρατηγική αντιμετώπισης που θυμίζει περισσότερο τη στρατηγική αντιμετώπισης Ιταλίας. Και αν αυτό το προτείνουν οι ειδικοί –εννοώ τη μείωση των τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό- είναι ένα θέμα. Αφορά τους ειδικούς και πρέπει να τους ακούσουμε. Αν όμως είναι αναγκαστική επιλογή διολίσθησης, λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων, αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό και πρέπει να το αντιμετωπίσετε, διότι είναι άλλο πράγμα να επιλέγεις μία στρατηγική μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και άλλο πράγμα να σύρεσαι σε στρατηγική αντιμετώπισης, επειδή δεν έχεις την υλικοτεχνική υποδομή να ακολουθήσεις άλλη, πιθανόν ορθότερη στρατηγική.

Εγώ δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο. Οι ειδικοί θα μας πουν ποιο είναι το ορθό. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να διολισθαίνουμε σε στρατηγικές εξαιτίας της έλλειψης υποδομών.

Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι αντίστοιχη ολιγωρία υπήρξε και στο θέμα της Εκκλησίας. Δεν θα επεκταθώ. Ελπίζω μόνο αυτή η ολιγωρία να μην στοιχίσει. Ορθώς ο κ. Μητσοτάκης έκανε το βήμα προς τον εξορθολογισμό των μέτρων. Ελπίζω μόνο αυτή η δεκαήμερη, δεκαπενθήμερη καθυστέρηση να μη στοιχίσει. Μόνο αυτό υποσημειώνω αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση νομίζω ότι έχει γίνει και ούτως ή άλλως θα συνεχίσει να γίνεται στη δημόσια σφαίρα και στην κοινωνία.
Θα αναφερθώ και στο πεδίο της οικονομίας για να κλείσω. Με δεδομένο ότι οι περιορισμοί λειτουργίας καταστημάτων έχουν εκκινήσει εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα και κάθε μέρα έχουμε και επέκταση των περιορισμών, θεωρώ ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με την οικονομική στήριξη έχουν έρθει μάλλον καθυστερημένα.

Ήδη μία βδομάδα έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή που οι πρώτες επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν και σήμερα ανακοινώνονται για πρώτη φορά μέτρα οικονομικής στήριξης. Νομίζω ότι μία εβδομάδα σε συνθήκες τέτοιας ταχύτατης εξάπλωσης κρισιακών φαινομένων είναι πάρα πολύς χρόνος, ενώ ήδη στην αγορά εργασίας -τα επισήμαναν και προηγούμενοι συνάδελφοι, όπως και ο κ. Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής- η κατάσταση για τους εργαζόμενους και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να εξελίσσεται σε δραματική.

Έχουν υπάρξει πάρα πολλές καταγγελίες για καταστάσεις οι οποίες παραμένουν αρρύθμιστες και το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι απλώς παρακολουθεί. Θα σας πω μερικά παραδείγματα, κύριε Υπουργέ.

Τι γίνεται με τους συμψηφισμούς των αδειών; Ακούμε καταγγελίες από εργαζόμενους γιατί σε επιχειρήσεις, που έχει δώσει εντολή το κράτος να κλείσουν, οι εργοδότες συμψηφίζουν την αναγκαστική μη εργασία των εργαζομένων με τις κανονικές άδειες που πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν, όταν εκείνοι το επιλέξουν.

Τι γίνεται με αυτούς τους συμψηφισμούς; Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τη μεριά του Υπουργείου Εργασίας για να απαγορευτούν;

Τι γίνεται με τις απολύσεις; Πληροφορούμαι ότι στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα οι τρεις Υπουργοί, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βρούτσης, υπήρξε διαφορετική απάντηση σε σχέση με τις απολύσεις. Από τη μία μεριά το Υπουργείο Εργασίας είπε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν μετά από εντολή της Κυβέρνησης. Οι κύριοι Σταϊκούρας και Γεωργιάδης είπαν κάτι διαφορετικό, ότι δεν θα λάβουν την ειδική έκτακτη ενίσχυση οι επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της Κυβέρνησης και προχωρούν σε απολύσεις. Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Πρέπει να ξεκαθαριστούν από τη μεριά της Κυβέρνησης οι εξειδικεύσεις των μέτρων. Δεν γίνεται να προχωράμε κατ' αυτό τον τρόπο και τρεις Υπουργοί να δίνουν συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση και για την ανακοίνωση των μέτρων και να λέει άλλα ο ένας και άλλα οι δύο άλλοι. Η δική μας γνώμη είναι πλήρης και απόλυτη απαγόρευση απολύσεων και να κατατεθεί άμεσα ρύθμιση από το Υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις οι οποίες με εντολή της Κυβέρνησης κλείνουν.

Υπάρχουν και άλλες πολλές καταγγελίες. Για παράδειγμα στο χώρο του ντελίβερι υπάρχει το εξής πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δίνουν καθημερινή μάχη για να έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι υπόλοιποι να μένουμε στο σπίτι και να προστατεύουμε και τους εαυτούς μας, αλλά κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες δεν τους παρέχουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας και αντίθετα τους λένε το εξής. «Αν θέλετε να πάρετε μέτρα προστασίας, δηλαδή ειδικά προστατευτικά γάντια, μάσκες κ.λπ., θα πρέπει να το κάνετε με δική σας ευθύνη και δικά σας έξοδα». Τι κάνει η Κυβέρνηση σε σχέση με αυτό; Νομίζω ότι και σε αυτό το πεδίο πρέπει να δοθεί άμεσα εντολή.

Υπάρχουν και άλλα πολλά τα οποία και με ανακοινώσεις και με παρεμβάσεις έχουμε επισημάνει τις προηγούμενες μέρες και θα συνεχίσουμε να τα επισημαίνουμε, διότι είναι εξαιρετικά κρίσιμα για να υπάρξει η σχετική, η κατά το δυνατόν πιο ομαλή εξέλιξη στην αγορά εργασίας μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη.

.............Κύριε Υπουργέ, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση εύθραυστη. Έχουμε βγει από μια δεκαετή κρίση. Βεβαίως, εδώ και ενάμιση χρόνο, από τον Αύγουστο του 2018, υπάρχει σαφής οικονομική ανάκαμψη, υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, που παρέχει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αντέξει τους κλυδωνισμούς και τα τραντάγματα, που είναι αντικειμενικό ότι θα προκύψουν από όλη αυτή την ιστορία.
Όμως, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μόλις ενάμιση χρόνο μετά την έξοδο από μια μνημονιακή συνθήκη και η κατάσταση είναι ακόμα εξαιρετικά εύθραυστη -έχετε δει τι συμβαίνει με τα επιτόκια δανεισμού της ελληνικής οικονομίας τις τελευταίες δύο μέρες- πρέπει να δράσουμε τώρα και πρέπει να δράσουμε άμεσα και επιθετικά.

Ελπίζω ειλικρινά η Κυβέρνηση να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, να μην διολισθήσει στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και να δημιουργήσει τους όρους εκείνους, ώστε η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία και οι πολίτες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την τεράστια πρόκληση η οποία νομίζω ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ίδια την εξέλιξη της κοινωνικής μας ιστορίας.» ( Ο νομικός Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline