Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  09:31:18

Ασημάκης Παπαγεωργίου: Τα οφέλη μας από τον αγωγό TAP

Να ξεκινήσω από το θέμα του TAP. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας, διότι είναι ο αγωγός ο οποίος υλοποιεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νότιο διάδρομο.

Ήταν ένας από τους υποψήφιους αγωγούς. Τελικά επελέγη ο TAP. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται με την επιλογή αυτή, είναι ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Και εννοώ το διεθνή χάρτη αγωγών, τροφοδοσίας και ασφάλειας τροφοδοσίας από εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα το γεγονός αυτό, δηλαδή το ότι θα υπάρχει αυτός ο αγωγός στην Ελλάδα, μέσω Ελλάδας -που είναι ένα διεθνές επιχειρηματικό σχέδιο, όπως ξέρετε, διότι βασίζεται σε τρεις χώρες και καταλήγει στην Ιταλία- δημιουργεί δυνατότητες επέκτασης προς όλη τη βόρεια περιοχή της Ελλάδας -και εννοώ τα Βαλκάνια- αλλά και πολλές άλλες συνέργιες, οι οποίες θα ωφελήσουν την Ελλάδα πολλαπλά, διότι θα γίνουν και οι ανάλογες εξελίξεις για την τροφοδοσία όλης αυτής τη περιοχής. Και μιλώ, βασικά, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη που ουσιαστικά γίνεται το κέντρο. Και γίνεται το κέντρο διότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λόγω της γεωγραφικής θέσης.

Από εκεί και πέρα, η επένδυση εντός Ελλάδας είναι 1,5 δισεκατομμύριο, το καθαρά ελληνικό κομμάτι. Θα εργαστούν σε αυτό το έργο περίπου δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή δύο χιλιάδες άμεσα και γύρω στους δέκα χιλιάδες έμμεσα. Αυτές δεν είναι οι έμμεσες που λέμε συνήθως, άλλων δραστηριοτήτων, αλλά δραστηριοτήτων που αφορούν την κατασκευή του αγωγού, διότι είναι ένα τεράστιο έργο. Καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε το χρόνο να κάνουμε μεγαλύτερη συζήτηση.

Από εκεί και πέρα, τα οφέλη τα οικονομικά για εμάς είναι τα φορολογικά από την εταιρεία εδώ στην Ελλάδα, που έχουν υπολογιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 320 με 350 εκατομμύρια και φυσικά, η φορολόγηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων, οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Αυτά είναι δεδομένα.

Και σαφώς το γεγονός ότι θα έχουμε και εμείς φυσικό αέριο. Αυτό το έχουμε ήδη συζητήσει με το κονσόρτσιουμ. Αυτό δεν είναι με τον TAP.

Ο ΤΑΡ είναι μόνο ο αγωγός. Το αέριο είναι με το consortium που έχει το κοίτασμα και έχει γίνει μία καταρχήν συμφωνία για ένα δισεκατομμύριο κυβικά. Τώρα, γίνεται η διαπραγμάτευση για το τίμημα του ενός δισεκατομμυρίου κυβικών, το οποίο θα ξεκινήσει, όταν θα μπει σε λειτουργία ο αγωγός......Για το αέριο το οποίο θα παραλάβουμε, θέλω να πω ότι η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων γίνεται από χαμηλότερη τιμή, γιατί παίρνουμε αζέρικο αέριο ήδη στην Ελλάδα και είναι χαμηλότερη η τιμή από το ρωσικό. Άρα, ξεκινούμε από πολύ χαμηλότερη βάση τη διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτές που ανέφερα προηγουμένως είναι μόνο σε σχέση με τον αγωγό. Δεν μίλησα καθόλου, αλλά εννόησα σαφώς τις έμμεσες θέσεις που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη αγορά της Βορείου Ελλάδος και σαφώς, από εκεί και πέρα, θα εφαρμοστεί ο νόμος ξεκάθαρα σε αυτήν την περίπτωση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline