Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:58:10

Οι αποτυχίες της Τρόικας, τα σενάρια για το Δημόσιο Χρέος και το «κούρεμα»

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αρχικός προγραμματισμός της τρόικας ήταν το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας να πέσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 ώστε το πρόβλημα της χρεοκοπίας της χώρας μας να είναι αντιμετωπίσιμο.

Σε αυτό το σενάριο ο βασικότερος παράγοντας αβεβαιότητας ήταν η πορεία της οικονομίας η οποία θα έπρεπε να βελτιώνεται από το 2012 και μετά, ο κόσμος να αντέξει τις νέες θυσίες και η κοινωνική συνοχή να διατηρηθεί. Το τελευταίο βέβαια στηρίζεται στην υπόθεση ότι τα πολιτικά κόμματα που θα κυβερνήσουν μέχρι τότε θα έχουν την σύνεση να συνεχίσουν το νοικοκύρεμα και να μην παρασυρθούν σε λαϊκισμούς που μπορεί να ανατινάξουν την εύθραυστη ισορροπία της οικονομίας στον αέρα.

Από την αρχή που μπήκε στην ζωή μας το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί μας εταίροι ως δανειστές και κυρίαρχοι στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής, έχουν περάσει περί τα τρία και μισό χρόνια. Έχουμε αλλάξει τρεις κυβερνήσεις, και είδαμε ότι οι αρχικές προβλέψεις και προγραμματισμοί έχουν πέσει τραγικά έξω. Το ποιος φταίει είναι μια μεγάλη ιστορία που θα μας ταλανίσει για χρόνια, ενώ ένα είναι σίγουρο, ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις θα είναι εναντίων όλων και θα επιρρίπτουν τις ευθύνες σε οποιονδήποτε εκτός του εαυτού τους. Το κυρίαρχο θέμα που τώρα πρέπει να μας απασχολεί είναι με ποιες προϋποθέσεις η οικονομία θα είναι σε θέσει να σταθεί όρθια.

Ας δούμε πρώτα το βασικό σενάριο εξέλιξης του Δημόσιου χρέους, γιατί από αυτό εξαρτώνται όλες οι αποφάσεις και όλες οι αντιδράσεις. Το Δημόσιο χρέος ήταν στο 129% του ΑΕΠ στο τέλος του 2009, είχε φτάσει σε λίγο πάνω από 160% στο Α' τρίμηνο του 2013 και βάσει του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί υπολογίζεται να είναι στο 192% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Κάποια ισορρόπηση στο υψηλό αυτό επίπεδο μπορεί να αναμένεται στη διάρκεια του 2014, ενώ μετά μια σταδιακή πτώση θα μπορούσε να μας φέρει το 2025 (και όχι το 2020) σε χρέος ίσο με το 120% του ΑΕΠ. Η πτώση αυτή όμως στηρίζεται σε μια σειρά από ευνοϊκές προϋποθέσεις, όπως θετική ανάπτυξη, εξαφάνιση του ελλείμματος και δημιουργία πλεονασμάτων, γεγονότα που όλα έχουν ρίσκο. Με το μεγαλύτερο να είναι οι αντοχές των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που σήμερα εμφανώς έχουν εξαθλιωθεί.

Επειδή λοιπόν κανείς σώφρων δεν πιστεύει ότι όλα θα μας πάνε θετικά. Ενώ κάποια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα απέχει από πειραματισμούς και πολιτικές που θα προσθέσουν βάρη στην οικονομία και θα μπλοκάρουν την πορεία προς την ανάπτυξη, το κούρεμα του χρέους είναι η έσχατη αλλά αναπόφευκτη λύση. Εντός και εκτός Ελλάδος οι πιο επίσημες πηγές καταλαβαίνουν ότι η χώρα μας είναι περίπου μια ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να παρασύρει το ευρώ. Είτε το μήνυμα λέγεται ανοιχτά, είτε συγκαλυμμένα, ο κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι υπαρκτός.

Η χώρα μας κάποια στιγμή του χρόνου, που μπορεί να οριοθετηθεί ως η κατάλληλη εποχή για το κούρεμα, πιθανότατα θα αποτινάξει ένα μεγάλο βάρος από τον προϋπολογισμό και έτσι θα υπάρξει η βάση για ανάπτυξη και προοπτική ανόδου της οικονομίας. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι αυτό θα οδηγήσει άμεσα στην μείωση της φορολογίας γιατί η εισπρακτική νοοτροπία είναι η πεπατημένη πολλών δεκαετιών, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θυσίες θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα οι «τροικανοί» προκειμένου να απορροφήσουν το κόστος του κουρέματος.

dhmxreos

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline