Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:49:22

Αναιμικές και γραφικές μεταρρυθμίσεις ο Ερντογάν. Παραμένει κλειστή η Σχολή της Χάλκης. Μικροαλλαγές στα μειονοτικά σχολεία. Υποσχέσεις προς Κούρδους- Αλεβίτες. Ελεύθερη η μαντήλα στο Δημόσιο. Κύριο

Νόμιμη πλέον η χρήση των τριών ευρωπαϊκών γραμμάτων x, w και q. Καμία ανταπόκριση στα αιτήματα εκδημοκρατισμού και κοινωνικών ελευθεριών των διαδηλωτών και της νεολαίας.

Μέτρα τα οποία σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο, την παιδεία σε γλώσσες εκτός της τουρκικής, την μαντίλα και κάποιες (διοικητικές παροχές προς τους Συροχαλδαίους και τους Ρομά περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τα σχετικά δημοσιεύματα τους τελευταίους δύο μήνες, τελικά δεν περιλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Οι επίσημες διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στο Πατριαρχείο αποδείχθηκαν ψέματα, όπως σαράντα και πλέον χρόνια τώρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή» και «πολύ σημαντική φάση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέτρα «που θα διευρύνουν τις ελευθερίες».

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επέκρινε την αντιπολίτευση λέγοντας πως «με μια αντιπολίτευση που στέκεται εμπόδιο στις λύσεις, δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσουμε σε ένα σύνταγμα». Δικαιολόγησε τον περιορισμένο χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων -που δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των διαδηλωτών και της νεολαίας στην Πόλη, την Άγκυρα και τις μεγάλες πόλεις- τα οποία θεωρούνται ως προσωπική του επένδυση, που θα εξυπηρετήσει τα σχέδια του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα που προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση, αλλά και άλλα που θα εφαρμοστούν με διοικητικές αποφάσεις.

Ως προς τα μέτρα που προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση, ο Ερντογάν αναφέρθηκε πρώτα από όλα στον εκλογικό νόμο. Είπε ότι το κόμμα του προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις. Πρώτον να συνεχιστεί το εθνικό όριο εισόδους ενός κόμματος στη Βουλή στο 10%, δεύτερον να μειωθεί στο 5% και τρίτον να καταργηθεί το όριο και να εφαρμοστεί εκλογικό σύστημα στενής περιφέρειας (δηλαδή πλειοψηφικό, να κερδίζει την έδρα ο πρώτος με διαφορά και μιας ψήφου).

Τα κόμματα θα δικαιούνται κρατικής χρηματοδότησης αφού συγκεντρώσουν το 3% στις εκλογές έναντι του 7% που ισχύει σήμερα καθώς και θα επιτρέπεται η προεκλογική εκστρατεία σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους συμπεριλαμβανομένης και της μη προεκλογικής περιόδου. Επίσης ανοίγεται ο δρόμος για δύο συμπροέδρους στα πολιτικά κόμματα.

-Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Κοινοβουλίου, τους πρώην προέδρους της χώρας καθώς και τους στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τόνισε ότι το πακέτο εκδημοκρατισμού σχεδιάστηκε ώστε να τερματιστεί η τρομοκρατία και να ενδυναμωθεί το μέλλον της χώρας.

-Όσον αφορά την καταπολέμηση των διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους θα επιβληθούν πιο αυστηρές ποινές ενώ θα δημιουργηθεί ένα ίδρυμα για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να άρει την ποινή της χρήσης των γραμμάτων x, w και q καθώς και να απομακρυνθούν τα νομικά εμπόδια για την χρήση μη τουρκικών ονομάτων για την ονομασία περιοχών.

Η εκπαίδευση σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους θα επιτρέπεται μόνο στα ιδιωτικά σχολεία ενώ δεν θα διαβάζεται στα σχολεία ο μαθητικός όρκος που ξεκινά με τις λέξεις: «Είμαι Τούρκος, είμαι σωστός, είμαι εργατικός...».

Σε μια κίνηση να ικανοποιήσει τους Αλεβίτες αποφάσισε να μετονομαστεί το πανεπιστήμιο του Nevsehir σε Haci Bektasi Veli University.
Επίσης η έκταση του μοναστηρίου του Mor Gabriel θα δοθεί στην συριακή κοινότητα. Θα επιστραφούν 250 ακίνητα στα ευαγή ιδρύματα ενώ θα δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κέντρο για τους Ρομά καθώς και ένα ίδρυμα που θα εργαστεί πάνω στα προβλήματα των μειονοτήτων Ρομά στην χώρα.

Όσον αφορά την ελευθερία του συνέρχεστε, επεκτείνεται μέχρι τις 23:00 σε κλειστούς χώρους ενώ μέχρι μία ώρα πριν από τη Δύση του ηλίου σε ανοιχτούς χώρους. Ενισχύεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σε ευθυγράμμιση με το Σύνταγμα του 2010. Τα προσωπικά δεδομένα δεν θα δίδονται για χρήση σε «άσχετα πρόσωπα». Ακόμα. Σύμφωνα με τιε εξαγγελίες του Ερντογκάν
• Θα αρθεί η απαγόρευση της μαντήλας στο δημόσιο

• Θα απομακρυνθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν την επιστροφή των περιουσιών των μειονοτήτων τους κατόχους τους.

Η εφ/δα Cumhuriyet αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που αντίκειται στην κυβέρνηση, όπως οι εφ/δες Sozcu, Yenicag, Aydinlik, Evrensel, Birgun και τα τηλεοπτικά δίκτυα Halk TV, Hayat TV και Ulusal TV δεν προσκλήθηκαν στην σημερινή Συνέντευξη Τύπου. Η εφ/δα Sozcu σε πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι αυτή η νοοτροπία δεν μπορεί να χαρακτηρίζει την Τουρκία. Η λογοκρισία της κυβέρνησης πάνω στα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης δεν διαφέρει από την λογοκρισία που υφίσταντο οι ισλαμικές εφημερίδες κατά τη διάρκεια της εποχής που ο στρατός επηρέαζε την πολιτική. (Sabah, Posta, Vatan, Cumhuriyet, Sozcu, Milat)

Αντιπολίτευση σκεπτική

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμερίζονται την άποψη ότι το πακέτο εκδημοκρατισμού θα φέρει την αλλαγή στην Τουρκική δημοκρατία.

Το CHP θεωρεί ότι το πακέτο δεν θα οδηγήσει σε περισσότερη δημοκρατία . Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του, η κυβέρνηση μετέτρεψε την Τουρκία σε ένα αστυνομικό κράτος και δεν αναμένονται βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού μέσα από τις δικτατορικές φιλοδοξίες του κόμματος.
Το ΜΗΡ φοβάται ότι το πακέτο θα οδηγήσει σε διαίρεση ενώ το κουρδικό BDP, βλέπει το πακέτο ως μια «ιστορική ευκαιρία». Παρόλα αυτά, η συμπρόεδρος του BDP, Γκουλτάν Κισανάκ, δήλωσε ότι το πακέτο θα είναι άδειο «σαν κολοκύθα». (Cumhuriyet, Hurriyet, O.Gundem )

Πακέτο εκδημοκρατισμού και ο αντίκτυπος του Γκεζί

Ο αρθρογράφος της Cumhuriyet, Utku Cakirozer, αναφέρει τους τρεις λόγους για τους οποίους ανακοινώνεται το πακέτο εκδημοκρατισμού

• Οι συνομιλίες με το ΡΚΚ: Η δοκιμασία για τη διαδικασία επίλυσης εξαρτάται από τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που το πακέτο θα περιλαμβάνει βήματα για την εκπαίδευση στη μητρική στα ιδιωτικά σχολεία καθώς και αλλαγές στον ποινικό κώδικα και στον αντιτρομοκρατικό νόμο
• Μετά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί, ο Π/Θ θέλει να αλλάξει την εικόνα του αυταρχικού ηγέτη. Αυτός είναι ο λόγος που το πακέτο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και θα καθορίζει το καθεστώς των τζέμεβι (χώροι προσευχής Αλεβιτών) . Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί το ΑΚΡ ως ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα
• Ο/Π Ερντογάν πρέπει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ισλαμιστών υποστηριχτών του και γι αυτό το λόγο θα επιτρέψει την μαντήλα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Κατά τον αρθρογράφο, ο λόγος που το πακέτο απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες όπως οι Κούρδοι, ισλαμιστές, μη μουσουλμανικές μειονότητες και Αλεβίτες είναι για να ενδυναμώσει στην προεδρική υποψηφιότητα του Ερντογάν.

Το πακέτο δεν πρόκειται να προσφέρει περισσότερη δημοκρατία και δεν θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που θα ικανοποιούσαν τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί ούτε πρόκειται να συμπεριλάβει μεταρρυθμίσεις που θα τερματίζουν την μακρά περίοδο προφυλάκισης ούτε για την απελευθέρωση των έγκλειστων μελών του κοινοβουλίου. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο που διέπει τα πολιτικά κόμματα ούτε μεταρρυθμίσεις εναντίον των παράνομων υποκλοπών. Καταλήγει ότι τα ενταθεί το κλίμα πόλωσης

-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τις δεσμεύσεις του Τ. Ερντογάν ως προς τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline