Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  20:19:21

Γιώργος Κουρής: Τα άσχημα μαντάτα του νέου Προϋπολογισμού και οι καλές μας ελπίδες για το 2014.

«Βρισκόμαστε σε περίοδο όπου οι αριθμοί «ευημερούν» και αναμένουμε η βελτίωση στα μεγέθη του προϋπολογισμού, που υποτίθεται ότι θα έχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου, να οδηγήσουν και σε κάποια ανάσα στα εισοδήματα μας.

Αυτά τουλάχιστον ακούμε από τα επίσημα χείλη των κυβερνητικών. Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα όλα τα θετικά που μπορεί να δημιουργηθούν από την πορεία της οικονομίας εφέτος και του χρόνου να καταλήξουν έστω σε μια μικρή άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου το 2014.

Σε αυτή την κάκιστη περίοδο για την χώρα μας ο μόνος τρόπος για να ανέβουν τα εισοδήματα είναι να γίνουν επενδύσεις και παράλληλα να ανέβουν οι εξαγωγές μας, γιατί εσωτερική ζήτηση όπως καλά όλοι γνωρίζουμε λόγω της τραγικής πτώσης στα εισοδήματα, δεν υπάρχει. Σε αυτό το σημείο ο προϋπολογισμός είναι πράγματι σωστός στα νούμερα. Προβλέπει άνοδο στις επενδύσεις και επίσης σημαντική άνοδο στις εξαγωγές.

Η οικονομία όμως δεν προχωρά με ευχές, εξαγγελίες, ή ξόρκια. Με μεγάλη αμφιβολία κανείς μπορεί να δεχτεί την πρόβλεψη για άνοδο των επενδύσεων στην Ελλάδα όταν, οι μεν ελάχιστοι έλληνες επιχειρηματίες που μπορούν να επενδύσουν κοιτούν πώς να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ενώ οι ξένοι που έχουν διάθεση να επενδύσουν εδώ μετρούνται στα δάκτυλα μιας χειρός. Μόνο από τις εξαγωγές υπάρχει ελπίδα να αναζωπυρωθεί η οικονομία και αυτό για πολλούς δεν είναι αρκετό ώστε να επιτευχθεί θετική αύξηση του ΑΕΠ το 2014.

Όταν η απαισιοδοξία για την εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων σήμερα είναι διάχυτη, η προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά σχεδόν 3 δις ευρώ, δημιουργεί ρίγη σε κάθε νομοταγή φορολογούμενο γιατί ξέρει ότι από την πλάτη του θα βγουν οι νέοι φόροι. Το νούμερο της αύξησης των εσόδων του κράτους, μπορεί όμως να μην ευδοκιμήσει τελικά αν, είτε αυξηθεί η φοροδιαφυγή ως άμυνα κατά της αύξησης της φορολογίας, είτε ακόμα πιο πιθανό μειωθούν ακόμα πιο πολύ τα εισοδήματα.

Δύσκολα θα μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία όταν η τρόικα επιμένει να μας εξωθεί σε μια ανελέητη λιτότητα. Αυτό περιγράφεται ανάγλυφα και στο γραφικό που παραθέτουμε και δείχνει την διαχρονική πτώση των μισθών και συντάξεων που έφτασε το -25% από το 2009 έως σήμερα. Τα νούμερα του προϋπολογισμού, βέβαια, αναφέρουν μόνο πόσα λιγότερα ξοδεύει το κράτους για μισθούς και συντάξεις. Δεν υπολογίζεται σε αυτά τα κονδύλια η επί πλέον μείωση των εισοδημάτων από την αύξηση των φόρων.

Παράλληλα ο προϋπολογισμός καταγράφει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων εκ των οποίων μόνο ελάχιστοι έχουν χάσει την δουλειά τους. Στο σύνολο της οικονομίας την περίοδο από το 2009 έως σήμερα η μείωση των εισοδημάτων είναι από -30% έως και -100% για τους ατυχείς άνεργους.

Από όποια γωνία και να το κοιτάξει κανείς δεν μπορεί να δει κάποια σπίθα ανάκαμψης της οικονομίας που θα φέρει άνοδο στην ενεργό ζήτηση η οποία είναι και η προϋπόθεση προκειμένου να αρχίσουν δειλά-δειλά οι επενδύσεις να ενεργοποιούνται και η ανάπτυξη να παίρνει σάρκα και οστά. Όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες ανάκαμψης στον τουρισμό, που όπως και εφέτος ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη, αλλά δεν ήταν ικανή να βγάλει την οικονομία από το κόκκινο και την ύφεση.

Και επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, κάνουμε και εμείς τον σταυρό μας να φέρουν αποτέλεσμα τα αδιάκοπα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Ένα καλύτερο εξωτερικό περιβάλλον να βοηθήσει την άνοδο των εξαγωγές μας. Οι πολιτικοί στην χώρα, ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης, να σοβαρευτούν ενόψει της κρισιμότητας των περιστάσεων και να μην έχουμε κάποιες απρόοπτες εκλογές μέχρι το τέλος του 2014. Είναι όλα αυτά δυνατόν να ισχύσουν ώστε οι ελπίδες μας να είναι βάσιμες;»

dapanes-table1

dapanes-table2

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline