Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  08:35:43

Βασίλης Κεγκέρογλου: Τα προγράμματα κατά της ανεργίας

....Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική προστασία και πρόνοια που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους αδύναμους.

 

Προτεραιότητά μας είναι η άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας και η διασφάλιση του δικαιώματος ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες, σε συνδυασμό ασφαλώς με τις πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας, τη στήριξη της αδύναμης οικογένειας και όλων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

Οι υλοποιούμενες, αλλά και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι πολυεπίπεδες. Η συνεργασία και η συνέργεια με τα συναρμόδια Υπουργεία, με την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού -η οποία στη μεγάλη της πλειοψηφία ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό- και με τους εθελοντικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας.

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας είναι κατ' αρχήν το διετές σχέδιο για την απασχόληση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί πρόσφατα και αφορά την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών, αλλά και την προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο. Από 1/1/2014 θα έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη νεολαία», προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα το στοχευμένο αυτό πρόγραμμα για τη νεανική απασχόληση.

-Επίσης, προχωρά, όπως είχαμε δεσμευθεί, το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας για πενήντα χιλιάδες ανέργους. Εκδόθηκαν ήδη τα αποτελέσματα της πρώτης προκήρυξης για τους δέκα χιλιάδες ανέργους γενικών καθηκόντων και μέχρι την Τετάρτη θα εκδοθεί και η προκήρυξη για είκοσι οκτώ χιλιάδες ακόμα ανέργους όλων των κατηγοριών.

-Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως αυτό για τους μακροχρόνια ανέργους πενήντα πέντε και άνω, ενώ ξεκινούν και άλλα προγράμματα που αφορούν διάφορες κατηγορίες ανέργων, όπως είναι το πρόγραμμα για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θα επαναληφθεί.

-Εδώ θέλω να κάνω μια συγκεκριμένη αναφορά, γιατί μου έκανε εντύπωση ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που είναι ανοιχτό και αφορά τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να προωθήσουμε στην εργασία μαζί με άλλα κίνητρα δέκα χιλιάδες ανέργους. Σ' αυτήν την πρόσκληση ανταποκρίθηκαν μόνο χίλιοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Αυτό λέει κάτι και δεν έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία ούτε με τίποτα άλλο, αλλά έχει να κάνει με μία διάθεση που πρέπει να εμφυσήσουμε και στους ανθρώπους που βρέθηκαν σ' αυτή τη δύσκολη θέση, να περάσουν ξανά στην εργασία μέσα από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

-Δουλέψαμε και διασφαλίσαμε το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων. Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, που όμως επιτεύχθηκε, παρά το γεγονός ότι κάποιοι έλεγαν ότι είμαστε στο μνημόνιο και άρα δεν μπορεί να επιτευχθεί ή ότι, αφού δεν έχει ανατραπεί ακόμα η παγκόσμια καπιταλιστική τάξη, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Από τον Ιανουάριο ξεκινά η επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων. Ταυτόχρονα, μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε την ένταξη εννιά χιλιάδων ακόμα ανέργων μέσω της επιταγής εργασίας από το πρόγραμμα των τριάντα πέντε χιλιάδων συνολικά.

Και εδώ θέλω να πω μια κουβέντα γι' αυτό που είπε προηγουμένως ο κ. Αποστόλου,(σ.σ. βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ) δηλαδή για τους ανθρώπους που είναι όμηροι και αιχμάλωτοι της παύσης λειτουργίας επιχειρήσεων. Θεωρώ ότι πραγματικά θα πρέπει να απευθυνθεί –γιατί είχε σωστή τοποθέτηση- στο κόμμα του και στους συντρόφους του, οι οποίοι αντιδρούν σε κάθε διαδικασία και πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων, ούτως ώστε να θεωρούνται άνεργοι για να μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα και ταυτόχρονα να μη χάνουν κανένα δικαίωμα διεκδίκησης των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων από τους εργοδότες.

Εγκλωβίζει το ίδιο του το κόμμα τη λύση αυτού του προβλήματος, γι' αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε, αλλιώς δεν γίνεται, και δεν πρέπει να έχουμε κομματικές σκοπιμότητες στην πλάτη των ανέργων και αυτών που δέχονται τις πιέσεις.

Για τη στήριξη της οικογένειας για πρώτη φορά δίνουμε την ενίσχυση στις αδύναμες οικογένειες από το πρώτο παιδί. Εξακόσιες χιλιάδες αδύναμες οικονομικά οικογένειες ενισχύονται από το πρώτο παιδί. Αυτή είναι μία σημαντική θεσμική αλλαγή που έγινε μέσα στο 2013.

Όσον αφορά τα προγράμματα για τη στήριξη της τρίτης ηλικίας και των ΑΜΕΑ ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα προγράμματα για τα παιδιά.

-Διασφαλίζονται τα προνοιακά επιδόματα με τον επανέλεγχο και την προστασία πραγματικών δικαιούχων, με ετήσιο προϋπολογισμό 720 εκατομμύρια.
Να πω ότι η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τον Απρίλιο τη Διεθνή Σύμβαση και το Πρωτόκολλο για τους ανθρώπους με αναπηρία, που βασικό άξονα έχει την αυτόνομη διαβίωση και όλες οι παρεμβάσεις, μετά από αυτή την ενσωμάτωση, οι δράσεις και τα προγράμματά μας θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Συνεχίζουμε και αναβαθμίζουμε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ακριβώς για να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε τους αδύναμους, τους ανήμπορους και τους ανθρώπους με αναπηρία.

Θεσμοθετήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα εφαρμοστεί από το 2014 πιλοτικά και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τη νομοθέτηση και την κανονιστική απόφαση για να υλοποιηθεί.
(Ο Βασ. Κεδίκογλου είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Εργασίας).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline