Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  11:22:38

Με σφραγίδα της Ουνέσκο. Ο τούρκικος καφές αναγνωρίσθηκε ως εξέχον πολιτιστικό- κοινωνικό χαρακτηριστικό της ζωής των Τούρκων. Περισσότερο από τους πρώτους διδάξαντες Άραβες και την παράδοση του βυζαντινού καφέ. Κύριο

Δεν αποκλείεται, η αναγνώριση ως ιδιαίτερου άυλου-κοινωνικού στοιχείου των Ελλήνων ο ελληνικός καφές και ιδιαίτερα στην παλαιά βυζαντινή του εκδοχή και παράδοση, που συνεχίζεται. Θέλει όμως σοβαρή και επίμονη προσπάθεια. Με το σταγονόμετρο η αναγνώριση από την Ουνέσκο ελληνικών ιδιαιτεροτήτων.

 

Ο τουρκικός καφές συμπεριελήφθη στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO - ακόμη μία επιτυχής καταχώρηση της Τουρκίας στον σχετικό κατάλογο. Περίπου 800 απεσταλμένοι από 38 χώρες βρέθηκαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συζητήσουν 38 φακέλους μεταξύ αυτών ο παραδοσιακός τουρκικός καφές και ο πολιτισμός του.

Η πρόταση της τουρκικής αποστολής εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Ο όρος «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» αναφέρεται σε παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγόνους κάθε έθνους, όπως προφορικές παραδόσεις, τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, γιορτές, τελετές, γνώσεις και τεχνικές.

Η UNESCO απεδέχθη ότι ο τουρκικός καφές και η τελετουργία του θεωρούνται σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοποίησης στη Τουρκία, ενώ ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο σερβίρεται παίζει ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις. Παρότι το αφέψημα του καφέ καταναλώθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Αφρική, η Τουρκία ανέπτυξε μία μοναδική κουλτούρα γύρω από αυτόν, που εξελίχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 16ου αιώνα, από όπου τον γνώρισε και η Ευρώπη. Και άς είχαν προηγηθεί οι Άραβες αλλά και οι Βυζαντινοί. Αποκοιμήθηκαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού και ΥΠΕΞ για μια ακόμη φορά.

Λέγεται ότι στα μέσα του 1500 ένας οθωμανός κυβερνήτης πήρε τον καφέ μαζί του από την Υεμένη και επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη τον παρουσίασε στον σουλτάνο Σουλεϊμάν Α' τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος στη συνέχεια τον κατέστησε ένα δημοφιλές ρόφημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 1683, στη διάρκεια της αποτυχημένης πολιορκίας της Βιέννης από τους Οθωμανούς, τα ηττημένα στρατεύματα άφησαν πίσω τους σακιά με κόκκους καφέ έξω από τα τείχη της πόλης. Αυτά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βιέννη και τότε άνοιξαν τα πρώτα καφενεία της πόλης - η απαρχή της περίφημης παράδοσης της αυστριακής πρωτεύουσας στον καφέ.

Στη Τουρκία τα καφενεία λειτουργούσαν ως χώροι συγκέντρωσης, ανταλλαγής ειδήσεων και ιδεών. Αυτοί οι χώροι έγιναν τόσο δημοφιλείς, που περισσότεροι άνθρωποι περνούσαν χρόνο σε αυτούς παρά στα τζαμιά. Η οθωμανική κυβέρνηση αισθάνθηκε να απειλείται από αυτή την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων στα καφενεία με αποτέλεσμα τον 17ο αιώνα να επιβάλλει αυστηρές απαγορεύσεις στην κατανάλωση καφέ.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο καφές εξακολουθούσε να είναι ένα δημοφιλές ρόφημα τόσο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και σε άλλες χώρες. Σήμερα, αυτό που επικράτησε να αποκαλείται τουρκικός καφές δεν αποτελεί απλά μέρος της παράδοσης των Τούρκων αλλά και πηγή εσόδων όχι μόνο από την εσωτερική κατανάλωση αλλά και από τον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει εξασφαλίσει δέκα καταχωρήσεις στη λίστα Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ αυτών το μαντζούνι μεσίρ, η τουρκική εκδοχή του θεάτρου σκιών του Καραγκιόζη, η παραδοσιακή πάλη Κιρκπινάρ και το γαμήλιο φαγητό κεσκέκι.

Μεταξύ άλλων, στη φετινή λίστα της UNESCO βρέθηκε και η ιαπωνική κουζίνα ως γαστρονομικό φαινόμενο με πλούσια ιστορία.

Από την Ελλάδα μέχρι στιγμής υπάρχει μία και μοναδική καταγραφή στην συγκεκριμένη λίστα της UNESCO: η μεσογειακή διατροφή, το 2010, για την οποία ο σχετικός φάκελος υπεβλήθη σε συνεργασία με άλλες χώρες της Μεσογείου όπως η Ισπανία και το Μαρόκο. Ωστόσο αναμένεται ότι το 2014, θα γίνει δεκτή και μία δεύτερη εγγραφή: η καλλιέργεια, οι ζωντανές παραδόσεις και τα δρώμενα γύρω από την μαστίχα της Χίου.

Ειδικοί γνώστες των διαδικασιών θεωρούν ότι δεν χάθηκαν τα πάντα. Και βεβαίως να αναγνωρισθεί ισότιμα ως άυλο πολιτιστικό-κοινωνικό στοιχείο του νεώτερου Ελληνισμού ο βυζαντινός-ελληνικός καφές εάν αποδείξουμε ότι έχει ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής στη φωτιά, στο χαρμάνι, στο σερβίρισμα σε ένα ή περισσότερο πρόσωπα, στις κατηγορίες καφές καφενείου η σπιτιού, στον κοινωνικό του χαρακτήρα κλπ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline