Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:37:10

Με πρώτα θύματα τον Νταβούτογλου και άλλα «ισλαμικά-ανθελληνικά γεράκια» του Ερντογάν. Εκτιμήσεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Πως βαθαίνει η κρίση διαρκώς στην Τουρκία και κλονίζει συθέμελα το μετακεμαλικό καθεστώς. Κύριο

Ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή υπουργών στην υπόθεση διαφθοράς. Και τις προφυλακίσεις γόνων και συνεργατών. Ο δρόμος του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ανοίξει για τους υπουργούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της διαφθοράς, αν η εισαγγελία στείλει σχετικό αίτημα.

Ειδικού συνεργάτη

Συσκέψεις, ζυμώσεις, σχέδια για τις αναγκαίες εξελίξεις. Προσδοκίες ότι θα σταματήσει την κρίση και διάβρωση του κύρους μιας δεκαετούς διακυβέρνησης Χθες ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, γράφει η Yeni Şafak. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέντε ακόμα Υπουργοί. Η συνάντηση γίνεται αντιληπτή ως ένδειξη επικείμενης αλλαγής στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται και η ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ στην Κιουτάχεια, γράφει η εφημερίδα.

Η Milliyet αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν συζήτησε χθες με τον Πρόεδρο Γκιουλ, τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, γεγονός που παραπέμπει σε προετοιμασίες για εκτεταμένο ανασχηματισμό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να αντικατασταθούν πέντε μόνο Υπουργοί, υπάρχουν πλέον ισχυρισμοί ότι θα αντικατασταθούν περίπου οι μισοί.

Οι Υπουργοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο φέρεται να έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους προς τον Πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Χουσείν Τσελίκ, ωστόσο, απορρίπτει τους ισχυρισμούς, ότι οι Υπουργοί έχουν ήδη παραιτηθεί, γράφει η Zaman.
Εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα επιλέξει να τους αλλάξει στον ανασχηματισμό, αντί να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις τους.

Η Radikal προβλέπει ότι οι Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και Αλί Μπαμπατζάν, καθώς και ο ΥπΕξ Αχμέτ Νταβούτογλου δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στον ανασχηματισμό.

Η Taraf πιστεύει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό, θα είναι «Υπουργικό Συμβούλιο πολέμου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα θεωρείται πιθανό να δοθούν υπουργικές θέσεις σε νυν συμβούλους του Ερντογάν. Ο κύριος σύμβουλός του, μάλιστα, Γιαλτσίν Ακντογάν, ενδέχεται να αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Cumhuriyet πιθανολογεί ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί πριν από την προσεχή Δευτέρα, με το σκεπτικό ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει επιχειρήσει την παραμικρή αλλαγή στην προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Πακιστάν, στις 22 Δεκεμβρίου.
Στο στόχαστρο ο γιος του Ερντογάν
Η Cumhuriyet γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι το ίδρυμα που διοικείται από τον γιο του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται μεταξύ των στόχων του σκανδάλου που συγκλονίζει την Τουρκία. Εκατομμύρια λίρες έχουν δοθεί σε δωροδοκίες και το ίδρυμα που διοικείται από τον Μπιλάλ Ερντογάν, βρίσκεται μεταξύ των αποδεκτών, γράφει η Cumhuriyet.
Ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή υπουργών στην υπόθεση διαφθοράς

Το αίτημα της εισαγγελίας γνωστοποιείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια μεταβιβάζεται μέσω του πρωθυπουργού στο Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης.

Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι οι κατηγορίες για τους τέσσερις υπουργούς (Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και ευρωπαϊκών υποθέσεων) σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος. Πράγμα που ανοίγει το δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το ερώτημα είναι αν τα στοιχεία της εισαγγελίας είναι τόσο ισχυρά ώστε να ζητηθεί η παραπομπή. Μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει στον τύπο τηλεφωνικές συνομιλίες που εμπλέκουν τους υπουργούς, καθώς και οπτικό υλικό.

Σύμφωνα με το άρθρο 100 του τουρκικού Συντάγματος εξεταστική επιτροπή στην εθνοσυνέλευση σχετικά με την παραπομπή υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να συσταθεί με πρόταση του ενός δεκάτου των βουλευτών (55 βουλευτές) και την ψήφο της σχετικής πλειοψηφίας, δηλαδή με 276 ψήφους. Στη συνέχεια σχηματίζεται η 15μελής επιτροπή με τη συμμετοχή βουλευτών από όλα τα κόμματα. Η επιτροπή εντός δύο μηνών παρουσιάζει την έκθεσή της και στη συνέχεια, εντός είκοσι ημερών, η εθνοσυνέλευση αποφασίζει με σχετική πλειοψηφία (276 έδρες) αν θα γίνει παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Καθήκοντα Ανώτατου Δικαστηρίου εκτελεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ καθήκοντα εισαγγελέα στο σώμα αναλαμβάνει ο εισαγγελέας του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2010, μπορεί να ζητηθεί επανεξέταση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο στην περίπτωση αυτή εξετάζει εκ νέου την υπόθεση και εκδίδει απόφαση η οποία είναι και τελεσίδικη.

Η κατανομή των εδρών στην Εθνοσυνέλευση έχει ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 325, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 134, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 52, Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (φιλοκουρδικό) 26, Κόμμα Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (φιλοκουρδικό) 4, Ανεξάρτητοι 7, κενές έδρες 2. Σύνολο 550.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline