Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:45:46

Απόστολος Κακλαμάνης: Το φαύλο ΤΕΕ

Και εδώ απόψε όλοι οι Εισηγητές -άλλος ευθέως, όπως ο Εισηγητής του μεγαλυτέρου κόμματος, της μεγαλύτερης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, άλλοι εμμέσως- είπαν, κύριε Υπουργέ, ότι αυτές οι διατάξεις για το Τεχνικό Επιμελητήριο –και θα σας το πω εγώ καθαρότατα- συνιστούν σκάνδαλο. Και θα αιτιολογήσω γιατί συνιστούν σκάνδαλο:

 

Πρώτα-πρώτα είναι απαράδεκτο κάθε τρεις και λίγο να ασχολείται η Βουλή των Ελλήνων με τσόντες σε διάφορα νομοσχέδια, τσόντες διατάξεων άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους.

Δεν είναι τα απλά ζητήματα που έθεσαν οι συνάδελφοι, που μπορεί να δικαιολογούν μία τροπολογία. Είναι δυνατόν να λέμε ότι ο Τεχνικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης δεν είναι σε θέση -και η Κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση- να ετοιμάσει μία νομοθεσία που δεν θα χρειάζεται σε κάθε νομοσχέδιο να παίζουμε το κρυφτούλι με τον κάθε Υπουργό στα γραφεία του, η κάθε διακομματική ομάδα που λυμαίνεται αυτό το θεσμό και η Βουλή εδώ να θεωρείται ότι ψηφίζει ενώ στην πραγματικότητα δεν ψηφίζει.

Και σας ερωτώ: Πόσοι θα είναι αύριο εδώ όταν θα ψηφίζονται αυτά τα άρθρα; Και τι λένε, κύριοι και κυρίες, αυτά τα άρθρα; Τα διαβάσαμε;

Όταν βοά το πανελλήνιο –αλλά και εκτός της Ελλάδος- για το μεγάλο κόστος στα δημόσια έργα, για τις φαυλότητες, τη διαφθορά, τις μίζες, τι κάνει το κράτος; Γιατί υπάρχει το Υπουργείο, Δημοσίων Έργων άλλοτε και τώρα Υποδομών;

Αν διαβάσετε τα άρθρα, θα δείτε τις αρμοδιότητες. Θέτει τις προδιαγραφές και το πλαίσιο των έργων για να εξασφαλίζει ποιότητα και οικονομικότερη δαπάνη για τα δημόσια έργα. Όλα αυτά τα δίνουμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει -και θα το καταθέσω για τα Πρακτικά- καταδίκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διότι καθορίζοντας το κόστος των έργων για να ρυθμίσει τα των αμοιβών, πετάει έξω από το σύστημα που του έχει δώσει το κράτος μελέτες που έχουν κόστος λιγότερο απ' αυτό που νομίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Ήρθε, λοιπόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και καταδίκασε για παράβαση και της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας το Τεχνικό Επιμελητήριο ως καρτέλ επιχειρήσεων. Έτσι συμβαίνει, πράγματι. Γιατί αρκετά και η καπηλεία των χιλιάδων ανέργων μηχανικών, όπως των χιλιάδων ανέργων γιατρών ή δικηγόρων! Έχουμε υποχρέωση σε αυτήν την Αίθουσα εν ονόματι του θεσμού!

Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, είτε δικηγορικοί σύλλογοι είτε ιατρικοί σύλλογοι είτε το Επιμελητήριο όχι μόνο δεν νοιάζονται για τη μεγάλη μάζα των νεοτέρων που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, αλλά αντίθετα όχι μόνο συμφωνούν, αλλά και υπερθεματίζουν, κύριε Υπουργέ.

Και ιδού η απόδειξη! Είδατε νέους μηχανικούς να σας λένε να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις; Έχουμε, όμως, τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Κατασκευαστικών Εταιρειών, δηλαδή των εταιρειών των έργων που λένε «ναι».
Και είναι φυσικό, όταν δίνετε εσείς με αυτές τις διατάξεις τη δυνατότητα οι εταιρείες που με άγνωστο αριθμό άλλων εμπλεκομένων -είτε είναι πανεπιστήμια είτε εταιρείες είτε πρόσωπα- να μπορούν ακόμη και το τιμολόγιο των έργων να ελέγχουν. Θα κάνουν έλεγχο αγοράς για τις τιμές των οικοδομικών υλικών και θα κανονίζουν το κόστος των έργων.

Τότε να μη λέμε «Όλα για την τρόικα», κύριε Υπουργέ, όπως όταν ψηφίσαμε, κύριε Υπουργέ, γιατί το ζητούσε η τρόικα. Δεν έχει κάνει όλα τα κακά η τρόικα. Τα κακά τα κάναμε εμείς και επωφελείται και η τρόικα και οι δανειστές. Όμως, αν συνεχίζουμε με αυτά τα μυαλά, βεβαιότατα, θα έρθει η τρόικα αύριο και θα πει, «Εγώ σας εισηγήθηκα και καταργήσατε το 2% στις μελέτες, στα έργα, το 2‰ στον προϋπολογισμό των δημοσίων έργων, που τα διαχειρίζονταν μια ομάδα διακομματική, ερήμην της βάσης των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου». Αυτό πήγαινε σε βάρος των έργων, στο κόστος των έργων.

Μα, είναι τόσο καθαρά αυτά τα πράγματα. Είναι μόνο πελατειακές λογικές. Κάποτε ο πολιτικός κόσμος και καθένας χωριστά πρέπει να αποφασίσει ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Εγώ σας λέω: Τι θα πούμε αύριο στους δανειστές μας, όταν θα λένε «Ξανά το κόστος των έργων είναι διπλάσιο απ' ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες, διότι διαπλέκεστε κυβερνήσεις και Κόμματα και Βουλευτές»; Όχι, βέβαια, όλοι! Αυτό είναι ο φασισμός που κυκλοφορεί, ότι δηλαδή όλοι εκεί μέσα και οι τριακόσιοι είναι λωποδύτες. Αυτό λένε στον κοσμάκη.

Η αλεπού, όταν της έκοψαν την ουρά, έλεγε: «Μα, είναι ωραίο να σου κόψουν την ουρά». Θα ήθελε σε όλους να τους κόψουν την ουρά, οπότε αυτή που της έκοψαν την ουρά, διότι την τσάκωσαν στο κοτέτσι, δεν θα φαίνεται. Αυτό κυκλοφορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!

Γι' αυτό μια εβδομάδα ασχολούνται με τον Λιάπη. Γι' αυτό δύο μήνες είχαμε τον Τσοχατζόπουλο. Γι' αυτό κάθε μέρα έχουμε κάποιον άλλον. Και καλώς έχουμε, για να μαθαίνει ο λαός. Όμως, ο λαός αρχίζει και καταλαβαίνει. Μήπως μέσα στο σωρό, χάνονται και οι πραγματικοί ένοχoι;

(από τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών- Δικτύων).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline