Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταύρος Κοντονής: Εκλογικά «θεσμικά» κόλπα

«....Θέλω, όμως, να αναφερθώ εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ορυμαγδό τροπολογιών οι οποίες έχουν έρθει. Οι περισσότερες τροπολογίες είναι άσχετες με το παρόν νομοσχέδιο. Θίγουν τον πυρήνα του κοινοβουλευτισμού και της ουσιαστικής συζήτησης των προβλημάτων.

Εκεί, όμως, που ξεπερνάτε κάθε όριο είναι με το θέμα των εκλογών. Δυστυχώς, δεν βλέπω εδώ τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών. Η τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση δέκα μήνες τώρα για το θέμα των δημοτικών περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, θα μπορούσε να πει κάποιος επιεικέστατα ότι αποτελεί την επιτομή του πολιτικού καιροσκοπισμού.

Ξεκινήσατε λέγοντας και προπαγανδίζοντας ότι φέρνετε αλλαγές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Μάλιστα, αυτό το επιχείρημα το διανθίσατε λέγοντας ότι προέρχεται κατευθείαν από τη σκέψη του κυρίου Πρωθυπουργού. Μου θυμίζει λίγο εδώ τη σκέψη του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ειλικρινά σας το λέω. Τέλος πάντων, αφού το αφήσατε επί δέκα μήνες, τι έγινε με την περιβόητη ιδέα του κυρίου Πρωθυπουργού; Την αφήσατε στην άκρη.

Φέρνετε τώρα καινούρια κουφέτα για τη συζήτηση, το σταυρό προτίμησης στις ευρωπαϊκές εκλογές. Διαβάστε τι λέει ο φιλικός σας Τύπος σήμερα. Μας φέρνετε νέες προτάσεις για να αποκλειστούν οι νόμιμοι μετανάστες και οι ομογενείς από τις εκλογές. Φέρνετε νέες προτάσεις σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Και προσπαθείτε μέσα απ' όλη αυτή τη διαδικασία να θέσετε εκτός εκλογικής διαδικασίας τους ετεροδημότες.

Ας μείνω στο τελευταίο, σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς -και φαντάζομαι πρώτα και κύρια οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει το ν. 3852/2010- έχει αμφιβολία για το ότι η συγκεκριμένη τροπολογία που φέρνετε ώστε οι ευρωεκλογές να γίνουν τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι κατάφορη παραβίαση του νόμου. Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να έχει την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό που λέει ο νόμος.

Σας διαβάζω από τα άρθρα 9 και 114 του ν. 3852/2010: «Προβλέπεται ρητά ότι η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα...» -δηλαδή, του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και των εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας, καθώς και του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων- «...γίνεται την ίδια μέρα με την ψηφοφορία για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Αυτό λέει ο νόμος.

Εσείς εδώ τι έρχεστε και μας λέτε; Μας λέτε ότι δεν θα γίνει αυτό που λέει ο νόμος, αλλά η εκλογή των Ελλήνων και των Ελληνίδων ευρωβουλευτών θα γίνει τη δεύτερη Κυριακή, που τη δεύτερη Κυριακή δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι προβλέπεται η εκλογή δημοτικών συμβούλων ή περιφερειακών συμβούλων ή τοπικών συμβούλων!

Τι κάνετε λοιπόν εδώ; Προσπαθείτε με χέρια και με δόντια να αποκλείσετε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος από το να προσέλθει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Ξέρετε ότι εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες για να πάει να ψηφίσει και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή. Προσπαθείτε, λοιπόν, με αυτό τον τρόπο να μειώσετε το μέγεθος της εκλογικής συντριβής.

Οι μεθοδεύσεις σας προδίδουν τα αδιέξοδα και τον πανικό σας. Αδιέξοδα για την πολιτική σας, πανικό για την επερχόμενη εκλογική συντριβή.
Όλα αυτά, λοιπόν, οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: Κόβετε και ράβετε διατάξεις, μήπως περιορίσετε την εικόνα της συντριβής το βράδυ των ευρωεκλογών. Ό,τι και να κάνετε, το μήνυμα θα δοθεί. Ο ελληνικός λαός θα μιλήσει και η φωνή του θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό έχετε πάθει πανικό. Θα ακουστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας της αποδοχής της υποψηφιότητας του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα, από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, απ' όπου κι αν έχει περιοδεύσει.

Ένας νέος άνεμος έρχεται για την Ελλάδα και αυτός ο άνεμος αλλάζει και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη των εργαζομένων, η Ευρώπη του σοσιαλισμού θα προκύψει μέσα από αυτήν τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Όσο κι αν προσπαθείτε εσείς με κόλπα αυτού του είδους, με αυτόν τον τυχοδιωκτισμό, που δεν έχουμε ξαναγνωρίσει στα χρονικά του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα από το 1974, η συντριβή σας είναι βέβαιη. Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί ως πρώτη δύναμη στην κάλπη και εσείς πλέον άλλη οδό διαφυγής δεν θα έχετε παρά μόνο να φύγετε».

(Ο δικηγόρος Σταύρος Κοντονής είναι βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ)

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα