Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  01:07:35

Ευκλείδης Τσακαλώτος: To μείζον η ερώτηση, όχι η απάντηση

Στην ιστορία της φιλοσοφίας η πρόοδος δεν γίνεται όπως συνήθως νομίζουμε. Ο Καντ, ο Χέγκελ, ο Μαρξ, ο Βίτγκενστάιν δεν ήλθαν να δώσουν διαφορετικές απαντήσεις στις ίδιες ερωτήσεις, αλλά αμφισβήτησαν ποια είναι η σημαντική ερώτηση.

Η πρόοδος στη φιλοσοφία, αλλά και στην οικονομική επιστήμη, ήλθαν σε στιγμές στις οποίες κάποιοι είπαν ότι το ερώτημα που βάζετε δεν είναι το σωστό ερώτημα, ότι πρέπει να δούμε τον κόσμο αλλιώς.

Η πλειοψηφία της πλειοψηφίας σ' αυτήν την Αίθουσα εδώ και καιρό μας λέει ότι ένα είναι το βασικό ερώτημα, που θα βρείτε τα λεφτά. Το έβαλε αυτό το ερώτημα το 2010, το έβαλε το 2011, το έβαλε το 2012. Αυτό ήταν το ερώτημα: Πού θα βρείτε τα λεφτά;

Για να μιλήσω και για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες της μειοψηφίας της πλειοψηφίας, εάν δεν αλλάξει κάτι, αυτό το ερώτημα, αν είναι και το 2013 και το 2014 και το 2015, θα έχουμε ακριβώς τις ίδιες απαντήσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε το 2010 και το 2011 και το 2012. Γι' αυτό εμείς λέγαμε και λέμε ότι από την αρχή πρέπει να αλλάξουμε το ερώτημα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της κοινωνίας του κράτους, ανασυγκρότησης της οικονομίας, που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

Γιατί αλλάξαμε το ερώτημα; Έχουμε μάθει από την οικονομική ιστορία ότι καμία χώρα με το χρέος που έχει η Ελλάδα ή η Ισπανία ή η Πορτογαλία ή η Ιταλία δεν βγήκε μέσα από τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή. Όλες αυτές οι χώρες, που δεν είχαν πρόβλημα στο παρελθόν, είχαν τρεις βασικούς τρόπους να βγουν από την κρίση και από την κρίση χρέους: είτε έκαναν αναδιάρθρωση –τη λέξη που μας απαγορεύατε να λέμε πριν από λίγα χρόνια, διότι ήταν σχεδόν αντιπατριωτική λέξη η αναδιάρθρωση- είτε μέσα από τον πληθωρισμό είτε μέσα από την ανάπτυξη.

Μάθαμε από την οικονομική ιστορία ότι δεν είναι προϋπόθεση για να σωθεί μία κοινωνία να την καταστρέψεις πρώτα με δημοσιονομικές περικοπές και περικοπές στους πιο φτωχούς.

Μάθαμε ότι χρειάζεται μία τελείως διαφορετική πολιτική και να μπορείς να διαπραγματευθείς και είτε μπορείς να διαπραγματευθείς -και πρέπει να το αρχίσουμε τώρα- είτε δεν μπορείς και δεν θα μπορέσουμε, αγαπητοί και αγαπητές συναδέλφισσες της ΔΗΜΑΡ και ενός μέρους του ΠΑΣΟΚ, ποτέ. Αν μπορούμε να διαπραγματευθούμε, τώρα έπρεπε να το κάνουμε.»

(απόσπασμα από εισήγηση στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο του καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline