Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέοι φόβοι από χθες για απρόβλεπτες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι θερμού επεισοδίου σε Κύπρο και Αιγαίο. Μεγάλη ήττα του νέο- Σουλτάνου από την «συμφωνία του Καΐρου». Απορρίφθηκε η συμβιβαστική πρόταση του απεσταλμένου του ΟΗΕ. Κύριο

Νέες απειλές Ερντογάν φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ΕΘΝΟΣ να έχουν διαβιβασθεί μέσω Δημ. Αβραμόπουλου. Η Τουρκία φαίνεται ότι αρνείται να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα χωρίς κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Δηλώνει ανυποχώρητη στάση και απαίτηση στο θέμα της διανομής του φυσικού αερίου και πετρελαίων της Κύπρου.

Απερρίφθη πρόταση Άϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros.

Οξύνεται το κλίμα αδιεξόδου από τη στάση της Τουρκίας να απαιτεί εποπτεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ενοχλείται από την ιστορική συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου- Ελλάδος για τα κοινά όρια της ΑΟΖ αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα των κοιτασμάτων της Κύπρου. Με συνέπεια να εκτοξεύονται απειλές από την Άγκυρα φανερά και στο παρασκήνιο και να διατυπώνονται φόβοι για τις εξελίξεις .Πρόταση, άκαρπη τελικά, από πέντε σημεία συμβιβασμού και αμοιβαίων υποχωρήσεων υπέβαλε στις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ , Έσπεν Άϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πρόταση προβλέπει:

Πρώτο, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.

Δεύτερο, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Τρίτο, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.

Πέμπτο, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην 'Αγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές. Από την ελληνοκυπριακή με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο Άϊντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων. Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΌΒΟΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

-Νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική - πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος ηγέτης, «μεθυσμένος» από την αλαζονεία που ξεπερνά και αυτά ακόμη τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα (εννοείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Πόλη)με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε, όπως πληροφορείται το «Εθνος της Κυριακής», στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο». Απειλητικός και αμετακίνητος στις διεκδικήσεις του, άνομες και στη λογική της βίας και της ισχύος.

Όπως αναφέρεται στο «Έθνος της Κυριακής», ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από συγκεκριμένες πλευρές και έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι προτίθεται να ακολουθήσει τη μέθοδο της κατεύθυνσης, ώστε να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την ανάδειξη της προστασίας των συμφερόντων της Άγκυρας - σε ό, τι αφορά τους φυσικούς πόρους σε θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου - στην τρίτη θέση της λίστας με τις απειλές ασφαλείας της Τουρκίας, προκαλεί εντονότατη ανησυχία στην Αθήνα και την Λευκωσία, αφού εκτός της οικονομικής κρίσης πρέπει να διαχειριστούν το νέο "ναρκοθετημένο" σκηνικό που διαμορφώνει σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν. Υπό το πόρισμα αυτής της ξεκάθαρης απειλής συζήτησαν οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης στην Λευκωσία, τον συντονισμό των δύο κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα