Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:51:13

Σοκ στις ΗΠΑ με αποκάλυψη για συντάξεις σε 130 πρώην Ναζί

Στην αποκάλυψη πως υπάρχουν τουλάχιστον 130 πρώην Ναζί, μέλη των SS και άλλων μονάδων του Γ' Ράιχ οι οποίοι έζησαν, εργάστηκαν και παίρνουν συντάξεις στις ΗΠΑ προβαίνει το Associated Press investigation.


Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ, το συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι πρώην ναζί υπολογίζεται στα 20,2 εκατ. ευρώ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το αμερικανικό κράτος αγνοεί το παρελθόν τους, εν ώ, οι συντάξεις έχουν πληρωθεί από το 1962 έως το 2015.

Το μεγάλο ύψος των παροχών, σύμφωνα με το Associated Press, οφείλονταν ότι το αμερικανικό δημόσιο δεν υπολόγιζε το κύμα εισόδου πρώην Nazi στην χώρα, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 10.000 Νazi να έχουν καταφύγει στις ΗΠΑ, μετά το τέλος του πολέμου.
Δεν ήταν λίγοι οι μετανάστες από την Ευρώπη και τη Γερμανία είπαν ψέμματα για το ναζιστικό παρελθόν τους για να μπορέσουν να μπουν στη χώρα και να γίνουν αργότερα Αμερικανοί πολίτες.

Το κράτος άργησε να αντιδράσει, καθώς, η πρώτη ειδική ομάδα ελέγχου και εξεύρεσης των πρώην Ναζί δημιουργήθηκε το 1979.
Σύμφωνα με το AP το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ακολούθησε την νομική οδό, ώστε να πιέσει τους ύποπτους ναζιστές να φύγουν από τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την διατήρηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αν οι Ναζί έφευγαν εθελοντικά, θα κρατούσαν την σύνταξή τους.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 1999μ είκοσι οκτώ ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου είχαν συγκεντρώσει περίπου 1,5 εκατ. δολάρια σε πληρωμές συντάξεων προτού φύγουν από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, 5,6 εκατ. δολάρια πληρώθηκαν σε 38, πρώην ναζιστές, πριν αυτοί απελαθούν από τις ΗΠΑ.

Ενενήντα πέντε ύποπτοι για συνεργασία με τους Nazi δεν απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, γιατί απλά δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ υπολογίζεται ότι είχαν εισπράξει 14,5 εκατ. δολάρια σε συντάξεις. Με την ψήφιση νόμου, σταμάτησαν οι πληρωμές συντάξεων σε πρώην ναζιστές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline