Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα πορτραίτο- οδηγό. Γιατί απέτυχε το προεδρικό σύστημα, που ήθελε να επιβάλλει. Οι νέες προσπάθειες του ηττημένου Σουλτάνου να καταπιέσει το πολιτικό σύστημα. Κύριο

Ενα αντίτυπο του Κορανίου στην κουρδική γλώσσα επιδεικνύει ο πρόεδρος της Τουρκίας σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία του. Όμως εκατομμύρια Κούρδοι δεν πείστηκαν για τις αγαθές προθέσεις του, και ψήφισαν μαζικά το κόμμα HDP. Μια ήττα, που θα δοκιμάσει την πολιτική ζωή της Τουρκίας και πιθανώς να συνοδευθεί με κινδύνους και εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδος.

«Ναι, ο Ερντογάν έπεσε αλλά σίγουρα δεν βγήκε ακόμη εκτός πολιτικής», υποστηρίζει σε κείμενό του στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Zaman ο αρθρογράφοςΤζουστ Λάγκεντικ.

Ο Ερντογάν έπεσε γιατί «το προεδρικό σύστημα που παρουσίασε απορρίφτηκε. Η νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση δεν το θέλει και πολλοί αξιωματούχοι του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) συνειδητοποιούν ότι υπό τη μορφή που έχει σήμερα το κόμμα, το ζήτημα (της προεδρικής δημοκρατίας) θα δημιουργούσε ρήγματα στο εσωτερικό του», σημειώνει ο Λάγκεντικ, προσθέτοντας ότι «το AKP πλήρωσε το τίμημα της εκστρατείας του Ερντογάν υπέρ του απροκάλυπτου παραγκωνισμού του κοινοβουλίου».

Ωστόσο, η απότομη πτώση του τούρκου Προέδρου, δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν βγήκε εκτός της πολιτική σκηνής της Τουρκίας. «Πρώτον, γιατί θα παραμείνει στην προεδρία έως το 2019 και αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία για να διευκολύνει μια κυβέρνηση με την οποία συμφωνεί και, από την άλλη πλευρά, να κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή μιας κυβέρνησης που αντιπαθεί».

Την ίδια ώρα αποτελεί γεγονός ότι ο Ερντογάν «εξακολουθεί να είναι ο ντε φάκτο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο και στο άμεσο μέλλον, το AKP δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια με την οποία διαφωνεί». Παρά την έντονη φημολογία για διαφωνίες στο εσωτερικό του AKP οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν ακόμη και σε ανοιχτή σύγκρουση με τον ισχυρό άνδρα του κόμματος, «κατά τη διάρκεια των επόμενων 45 ημερών, ο Ερντογάν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».
«Θέλει να διδαχθεί από τα λάθη του;»

Σύμφωνα με τον Λάγκεντικ, οι εξελίξεις στην Τουρκία θα εξαρτηθούν από την ικανότητα και τη θέληση του Ερντογάν «να διδαχθεί από τα λάθη του». Την ώρα που αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εξαιτίας κυρίως της ιδιοσυγκρασίας του και της απροθυμίας του να δεχτεί οποιασδήποτε μορφής κριτική, ο αρθρογράφος της Zaman εμφανίζεται επιφυλακτικός και υποστηρίζει πως στο τέλος το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Το AKP θα προσπαθήσει να παρασύρει το MHP στο σχηματισμό ενός συνασπισμού ο οποίος θα έχει ένα κύριο καθήκον: να εμποδίσει την περαιτέρω επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας. Για να πείσει τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του MHP, το AKP θα εμφανιστεί πρόθυμο να θυσιάσει τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος. Αν ο Ερντογάν είναι έξυπνος, θα κάνει ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον προσωρινά, θα εγκαταλείψει τις προεδρικές του φιλοδοξίες και θα υποσχεθεί ότι θα συμπεριφέρεται ως ένας φυσιολογικός πρόεδρος», εξηγεί ο Λάγκεντικ.

Εάν το MHP δεν αποδεχτεί την προσφορά ή σχηματιστεί μία αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού, ο Ερντογάν μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, «το AKP θα παρουσιαστεί ως ο μοναδικός εγγυητής της σταθερότητας. Εάν ο Ερντογάν δεν εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία και επιτρέψει στο κόμμα του να εγκαταλείψει το στόχο της αλλαγής του πολιτεύματος και να εστιάσει σ' ένα σχέδιο για την οικονομία, κανένας δεν θα πρέπει να εκπλαγεί όταν το AKP καταφέρει να κερδίσει μια ασφαλή πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές. Όταν συμβεί αυτό», καταλήγει ο Λάγκεντικ, «τίποτα δεν θα μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν από το να αποπειραθεί ακόμη μία φορά να πάρει αυτό που θέλει, χρησιμοποιώντας όχι απειλές αλλά την πειθώ»

ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Πέμπτη τα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν το «ταχύτερο δυνατό» μία κυβέρνηση συνασπισμού, τέσσερις ημέρες μετά την υποχώρηση που σημείωσε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές. Πιέζοντας προκειμένου να καθορίσει τη νέα λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

«Όλοι πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τον εγωισμό τους και να εργαστούν για να σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατό μία κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ημέρα των εκλογών κατά τις οποίες το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο Κοινοβούλιο εδώ και δεκατρία χρόνια.

«Εκείνοι που θα στερήσουν την Τουρκία από μία κυβέρνηση θα πληρώσουν το τίμημα», προειδοποίησε.

«Καλώ όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς να ενεργήσουν με ψυχραιμία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η χώρα μας να διέλθει αυτή την περίοδο με τις λιγότερες δυνατές ζημιές», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια μίας τελετής απονομής διπλωμάτων σε ξένους υποτρόφους στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Άγκυρας.

Η υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί προσωπική αποτυχία για τον Ερντογάν ο οποίος είχε ρίξει όλο το βάρος του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκειμένου να υπερασπιστεί την εγκαθίδρυση μιας ισχυρής προεδρίας. Η αποτυχία του AKP να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να αλλάξει το Σύνταγμα αποτέλεσε μία προειδοποίηση για το σχέδιό του.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα