Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:38:44

Φως στην γκρίζα πλευρά του Τσάπλιν

Ολόκληρη η καριέρα του υπήρξε λουσμένη στα φώτα της δημοσιότητας και απασχόλησε πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο για τα καλλιτεχνικά του αριστουργήματα αλλά και την ταραχώδη προσωπική ζωή του.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σκοτεινές και μυστηριώδεις πτυχές στην ιστορία και την προσωπικότητα του Τσάρλι Τσάπλιν, ενός μύθου του κινηματογράφου, που στην πραγματικότητα απέφυγε να μοιραστεί με το κοινό τα μύχια μυστικά της ζωής αλλά και της δουλειάς του.

Ενα νέο βιβλίο με τίτλο «The Charlie Chaplin archives», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 20 Αυγούστου, υπόσχεται να φωτίσει αυτές τις πτυχές, με πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις και συνεντεύξεις από το προσωπικό αρχείο του Τσάπλιν.

Ο Τσάπλιν προσπαθούσε να κρατήσει κρυφές τις συνθήκες στα πλατό όπου γύριζε τις ταινίες, δεν επέτρεπε φωτογραφίες και επέτρεπε πολύ σπάνια την πρόσβαση σε δημοσιογράφους. Οσα έχουν γίνει γνωστά ήταν από την αυτοβιογραφία που έγραψε και τις πληροφορίες που έδιναν σε συνεντεύξεις τους διάφοροι συνεργάτες του και άτομα του περιβάλλοντός του.

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «The Charlie Chaplin archives», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 20 Αυγούστου, υπόσχεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ζωής του Τσάπλιν, με πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις και συνεντεύξεις από το προσωπικό του αρχείο

Το νέο βιβλίο θα συμπληρώσει αυτό το παζλ με στοιχεία για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του και τους γάμους του με ανήλικες κοπέλες, το γεγονός ότι το FBI τον καταδίωκε επί χρόνια με την κατηγορία ότι ήταν φιλοκομμουνιστής, αλλά και ότι το Λονδίνο ήθελε να τον χρίσει ιππότη, αλλά βρισκόταν σε αδιέξοδο, φοβούμενο τυχόν ψύχρανση των σχέσεών του με την Ουάσιγκτον.

Το νέο βιβλίο αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Τσάπλιν και τους γάμους του με ανήλικες κοπέλες

Οι γάμοι του

Ο πρώτος του γάμος ήταν το 1918 με τη 17χρονη Μίλντρεντ Χάρις, όταν φοβήθηκαν ότι η κοπέλα έχει μείνει έγκυος. Τελικά αποδείχθηκε πως δεν υπήρχε εγκυμοσύνη, ωστόσο σύντομα ακολούθησε η γέννηση του πρώτου παιδιού του Τσάπλιν, που όμως πέθανε λόγω συγγενών ανωμαλιών την επόμενη μέρα. Ο θάνατος του παιδιού υπήρξε καθοριστικός για το τέλος του γάμου με τη Χάρις.

Ο Τσάπλιν προσπαθούσε να κρατήσει κρυφές τις συνθήκες στα πλατό όπου γύριζε τις ταινίες και επέτρεπε σπάνια την πρόσβαση σε δημοσιογράφους

Εξι χρόνια αργότερα, στα 35 του χρόνια, ο Τσάπλιν παντρεύτηκε τη 16χρονη Λίτα Γκρέι, επειδή ήταν έγκυος. Ο αστέρας του κινηματογράφου την παρότρυνε να κάνει άμβλωση, ωστόσο ο παππούς της κοπέλας τον απείλησε πως θα τον σκοτώσει εάν δεν την παντρευτεί.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, αλλά αργότερα χώρισε και η Γκρέι κατάφερε να αποσπάσει μια τεράστια διατροφή υπό την απειλή ότι θα αποκαλύψει δημόσια τα μυστικά της σεξουαλικής ζωής του Τσάπλιν.

Στο βιβλίο φαίνονται και τα λάθη που έκανε ως σκηνοθέτης, τα οποία μετάνιωνε πικρά καθότι ήταν τελειομανής και έφτανε στο σημείο να γυρίσει μία σκηνή ακόμη και 360 φορές. Μνημειώδης έχει μείνει η κόντρα του με τον Μάρλον Μπράντο κατά τη διάρκεια γυρισμάτων, καθώς η χημεία μεταξύ των δύο ανδρών ήταν ανύπαρκτη.

Επιπλέον υπάρχουν αναφορές στη «σχέση» του με τον Χίτλερ. Ο Τσάπλιν είχε δηλώσει ότι αρχικά ήταν τόσο επαρμένος ώστε πίστεψε πως ο Χίτλερ αντέγραψε το μουστάκι του για να κλέψει λίγη από τη λάμψη του. Στη συνέχεια αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία («Ο Μεγάλος Δικτάτωρ») που θα σατιρίζει τον Χίτλερ, ωστόσο βρήκε αντίδραση από τους Εβραίους παραγωγούς του Χόλιγουντ.

Τελικά ο ίδιος ο Ρούσβελτ επικοινώνησε μαζί του και του έδωσε το «πράσινο φως» για τα γυρίσματα της ταινίας.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline