Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:57:50

Βαθαίνει η εθνική κρίση στην Τουρκία, μέσα σε πολιτική αστάθεια. Σε μεγάλες πόλεις και σε ανοικτή διαμάχη με τους Κούρδους. Πολύνεκρη επίθεση του PKK εναντίον οχημάτων του τουρκικού στρατού. Κύριο

Βομβιστική επίθεση στην επαρχία Σίιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας την ώρα που περνούσε στρατιωτικό κομβόι. Οχτώ Τούρκοι στρατιώτες νεκροί. Στο PKK αποδίδουν την ευθύνη οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές.

Πυροβολισμοί κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη
Δύο άτομα που οργάνωσαν επίθεση με χειροβομβίδα και όπλα εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν στην είσοδο του Ανακτόρου Ντολμά Μπαχτσέ συνελήφθησαν σήμερα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν Κούρδοι αντάρτες εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) τοποθέτησαν εκρηκτικά σε έναν αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Σίιρτ και τα πυροδότησαν γύρω στις 14:10 (ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο στρατού. Η βόμβα, σε αγροτική περιοχή της περιφέρειας Περβαρί, εξερράγη τη στιγμή που περνούσε από το σημείο το όχημα του στρατού.

Αυτή ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση με στόχο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των Κούρδων ανταρτών τον περασμένο μήνα.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν εξάλλου ότι αντάρτες του PKK έχουν σκοτώσει τέσσερις Τούρκους στρατιώτες σε συγκρούσεις στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ από την Τρίτη, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Εντωμεταξύ, αστυνομικοί επίσης στο Ντιγιάρμπακιρ συνέλαβαν τέσσερις δημάρχους που είναι μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις τους με τις οποίες ζητούσαν μεγαλύτερη αυτονομία από την Άγκυρα.

Πυροβολισμοί κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη

Δύο άτομα που οργάνωσαν επίθεση με χειροβομβίδα και όπλα εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν στην είσοδο του Ανακτόρου Ντολμά Μπαχτσέ συνελήφθησαν σήμερα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δράστες της επίθεσης ανήκουν σε "τρομοκρατική οργάνωση", χωρίς να διευκρινίζει ποια και προσθέτει ότι πιστεύεται πως οι δύο άνδρες έχουν εμπλακεί σε ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις 8 Αυγούστου.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πυροβολισμοί και έκρηξη βόμβας σημειώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού στην πόλη αυτή.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο υπόπτους που έφεραν αυτόματα όπλα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στις κεντρικές λεωφόρους περιμετρικά του οθωμανικού παλατιού, το οποίο δεν απέχει πολύ από τον Πύργο του Γαλατά, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η νέα αυτή επίθεση σημειώνεται μια και πλέον εβδομάδα μετά την σειρά των επιθέσεων που είχαν στόχο την Κωνσταντινούπολη και πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, στις οποίες σκοτώθηκαν έξι μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στην Κωνσταντινούπολη, την ευθύνη για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου ανέλαβε η ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C, (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), ενώ η επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στη συνοικία Σουλτάν Μπεϊλί, στην ασιατική πλευρά της πόλης, ήταν ενέργεια ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PΚΚ).
Πάντως ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν στην Άγκυρα την ώρα των πυροβολισμών και δεν διέκοψε ομιλία του που μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο παλάτι είναι της οθωμανικής εποχής, ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, και εκεί στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline