Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:08:13

«Κινητά μνημεία» τα οχήματα που σαπίζουν στο Τατόι

Χωρίς καμία απολύτως συντήρηση μένουν εδώ και δεκαετίες τα δέκα οχήματα της τέως βασιλικής οικογένειας που βρίσκονται στο Τατόι.

Τα οχήματα έχουν χαρακτηριστεί ως «κινητά μνημεία» και πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2615 Β) η απόφαση για τον χαρακτηρισμό τους την οποία είχε υπογράψει από τις 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Σύμφωνα με την απόφαση τα οχήματα χαρακτηρίζονται μνημεία «διότι πρόκειται για αντικείμενα ιδιαίτερης τεχνικής και καλλιτεχνικής αξίας, συνδεδεμένα με σημαντικά γεγονότα και θεσμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τα οποία εντάσσονται στο ίδιο ιστορικό σύνολο με τα υπόλοιπα κηρυγμένα μνημεία (κινητά και ακίνητα) του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου». Όλα τα οχήματα φυλάσσονται στο κτίριο του Βουστασίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή τα οχήματα αυτά είναι:

• Μια μαύρη Rolls-Royce Phantom 3, κατασκευής 1939. Το όχημα έχει εισαχθεί από τη Μεγάλη Βρετανία και είναι δεξιοτίμονο.
• Μια σκούρα μπλε Rolls-Royce Silver Wraith, κατασκευής 1959. Το αυτοκίνητο έχει ανοιγόμενη οροφή και έχει τροποποιηθεί με την προσθήκη προστατευτικών από πλεξιγκλάς. Εχει ταυτοποιηθεί η χρήση του από τον βασιλιά Παύλο και το τέως βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου-Αννας Μαρίας.
• Μια Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1964. Χρώματος ασημί με μπλε οροφή και έχει επίσης ταυτοποιηθεί ότι χρησιμοποιούνταν από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο σε δημόσιες εμφανίσεις.
• Μια Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1965. Πρόκειται για μια κάμπριο λιμουζίνα, με χρώμα σκούρο μπλε με άσπρη οροφή. Δύο MG, μοντέλο TD του 1952. Πρόκειται για δύο διθέσια σπορ οχήματα (το ένα πράσινο και το άλλο κόκκινο), τα οποία κυκλοφόρησαν σε περιορισμένο αριθμό (30.000 οχήματα παγκοσμίως).
• Δύο Fiat 500 του 1959 (αμφότερα άσπρα και μπλε), με ψάθινα καθίσματα. Πρόκειται για ειδική κατασκευή, επίσης περιορισμένου αριθμού, που προορίζονταν για γήπεδα γκολφ.
• Δύο τρίκυκλα ηλεκτρικά οχήματα Victor Electric-Car, χρώματος γαλάζιου (άγνωστης ημερομηνίας παραγωγής). Χρησιμοποιούνταν για μικρές μετακινήσεις εντός του κτήματος Τατοΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση δεν περιλαμβάνονται τρία οχήματα μαζικής παραγωγής που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους στο Τατόι. Τα συγκεκριμένα οχήματα χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό του κτήματος και πλέον βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline