Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:08:56

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα έξι οδυνηρά χαρακτηριστικά

«... Το σχέδιό σας, έτσι όπως το παρουσιάσατε, έχει έξι εξαιρετικά οδυνηρά χαρακτηριστικά. Οδηγεί σε σύγκρουση γενεών, ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα για την εργασία, μετατρέπει επί της ουσίας το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό, ετεροχρονίζει το πρόβλημα και φυσικά είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο και τελικά δεν δίνει και λύση στο πρόβλημα. Είναι ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας.

Για πάμε, λοιπόν, να τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά. Το σχέδιό σας, κύριε Τσίπρα και κύριε Κατρούγκαλε καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών. Δημιουργείτε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Προκαλείτε μια τεράστια ένταση μεταξύ παλιών και νέων μελλοντικών συνταξιούχων. Το σχέδιό σας επί της ουσίας κηρύσσει έναν πόλεμο γενεών. Σε αυτό θα είμαστε απέναντι και με μεγάλη ένταση μάλιστα, διότι διαπράττετε ίσως το χειρότερο λάθος. Προκειμένου να είστε αρεστοί σήμερα, θυσιάζετε το μέλλον των επόμενων γενεών.

Δεύτερον, το σχέδιό σας πολεμά την παραγωγική Ελλάδα. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των ιατρών, των μηχανικών, των δικηγόρων, των αγροτών με το φορολογητέο εισόδημα στην έκταση που περιγράφεται, στο σχέδιο το οποίο δώσατε στη δημοσιότητα, ισοδυναμεί με κοινωνική και οικονομική εξόντωση. Ενσωματώνει μία ιδεοληψία, ενσωματώνει μία ταξική αντίληψη μιας κυβέρνησης, η οποία επιτίθεται σε οποιονδήποτε επιχειρεί και δραστηριοποιείται με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο το οποίο θα πετύχετε είναι η αύξηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Αναρωτιέμαι, κύριε Πρωθυπουργέ, εάν έχει υποπέσει στην προσοχή σας η πρόσφατη έκθεση –σήμερα δημοσιεύθηκε- του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία λέει με απόλυτη σαφήνεια και διαβάζω: «Το σχέδιο νόμου ουσιαστικά δεν οδηγεί στην ανταποδοτικότητα των εισφορών-παροχών και συνεπώς υποκαθορίζει τα κίνητρα η εργασία και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων της Κυβέρνησης με τους κλιμακούμενους συντελεστές δημιουργεί κίνητρα περεταίρω αύξησης της μαύρης εργασίας της εισφοροδιαφυγής αλλά και της φοροδιαφυγής». Αυτά λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Δεν τα λέμε εμείς. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Εμείς, κύριε Τσίπρα, με μεγάλη προσπάθεια μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συνολικά. Επιλέξαμε μία πολιτική την οποία σήμερα ακολουθεί και η σοσιαλιστική Γαλλία, η οποία μειώνει δραστικά ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να αυξήσει την απασχόληση και να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας. Και αυτό το κάνει μία χώρα, η οποία έχει ανεργία δυόμιση φορές μικρότερη από τη δικιά μας.

Ξέρω, κύριε Τσίπρα, ότι έχετε ένα όνειρο. Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε μια χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων και την ελληνική επιχειρηματικότητα σε μια κρατικά ελεγχόμενη υπόθεση. Αυτό είναι το σχέδιό σας για την Ελλάδα και είναι απολύτως φανερό. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, διότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίζει τις δυνάμεις της δημιουργίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της παραγωγής.

Τρίτο μεγάλο μειονέκτημα: Το σχέδιό σας στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε μία χαριστική βολή σε ό,τι έχει απομείνει από την ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών. Με τους συντελεστές αναπλήρωσης που εισάγετε τι κάνετε επί της ουσίας;

Επιβραβεύετε την ήσσονα προσπάθεια, τιμωρείτε την εργασία και κάθε προσπάθεια δημιουργίας. Το σχέδιό σας επί της ουσίας δεν δίνει κίνητρα για παραμονή στην εργασία. Τα πρόσθετα χρόνια, από ένα σημείο και πέρα, δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη. Και αυτό δεν είναι μόνο πρωτοφανές, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι λάθος. Υπονομεύει κάθε έννοια ασφαλιστικής συνείδησης.

Τέταρτον, το σχέδιο το οποίο έχετε παρουσιάσει μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα ουσιαστικά σε προνοιακό σύστημα. Όχι μόνο δεν διαχωρίζετε την κοινωνική ασφάλιση από την πρόνοια, αλλά μετατρέπετε το ασφαλιστικό σε προνοιακό, καταργώντας ταυτόχρονα την προνοιακή δομή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Με τη δικιά σας λογική, μία άνεργη μητέρα σαράντα ετών δεν θα μπορεί πλέον να στηριχθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εμείς διαμορφώσαμε με πολύ προσπάθεια μία εθνική στρατηγική κοινωνικής ένταξης που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και όχημα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Δυστυχώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι αποτελεί σε όλη την Ευρώπη το πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, εγκαταλείπεται και αυτό στην τύχη του.

Πέμπτο πρόβλημα: Το σχέδιό σας μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. Αλήθεια, κύριε Πρωθυπουργέ, τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις την 1/1/2019; Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η προσωπική διαφορά, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, μεταφέρει το πρόβλημα για τρία χρόνια αργότερα. Στέλνετε συνειδητά στο μέλλον άλυτα προβλήματα κι αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνετε μάλλον γιατί γνωρίζετε ότι δε θα είστε Κυβέρνηση το 2019 για να διαχειριστείτε το πρόβλημα.

Τέλος, το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο.

Και σήμερα ακόμα δεν υπάρχει καμία οικονομική τεκμηρίωση των προτάσεών σας. Όλα είναι στον αέρα...»

(Απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline